Якість освіти, профорієнтаційна робота і оптимізація мережі кафедр – у співбесідах з керівниками структурних підрозділів

17 січня 2018 року

     17 січня комісія на чолі з ректором Станіславом Ніколаєнком продовжила заслуховувати звіти і плани керівників структурних підрозділів. Сьогодні свої доповіді представили шість факультетів.

 

    Налагодив тісну співпрацю з роботодавцями – компаніями «Агросвіт», «Укравіт», «Ерідон», «Миронівський хлібопродукт» та іншими – факультет захисту рослин, біотехнологій та екології, про що поінформував декан Микола Доля. Одним з досягнень в рамках виконання програми «Голосіївська ініціатив – 2020» стало відкриття навчально-науково-виробничого центру на базі підприємства «Великообухівське», де вже цього року будуть підвищувати кваліфікацію викладачі та проходитимуть практику студенти. У планах колективу значно підвищити суму коштів, залучених за рахунок консультацій, наукового супроводу виробництва. Ще один із задумів – організація музею факультету. Перший проректор Ігор Ібатуллін наголосив на недопущенні нестатутних відносин і необхідності провести організаційну оптимізацію. Проректор Сергій Кваша нагадав про домовленість запровадити в університеті роздільне збирання сміття, що вже мало б бути реалізовано. Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко закцентував на ефективності підготовки наукових кадрів. Підбиваючи підсумки співбесіди, ректор Станіслав Ніколаєнко доручив колективу максимально включитися в профорієнтаційну роботу, адже демографічна ситуація говорить про щонайменше 20% кількості вступників. До магістратури слід запросити найкращих випускників бакалаврату з інших університетів.

 

     Про об’єднання кафедр і відкриття навчально-наукового центру садівництва доповів декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв. А в планах на 2018 рік – впроваджувати сучасні методи навчання сучасним технологіям і на сучасному обладнанні, радикально поліпшувати якість магістерських і наукових робіт тощо. Факультет став базовим для проведення всеукраїнської олімпіади з хімії і в цьому році потрібно закріпити статус найкращої установи для цього інтелектуального змагання. Це, а ще співпраця з еколого-натуралістичним центром молоді є частиною профорієнтаційної роботи, оскільки вони дають можливість запрошувати на навчання найкращих школярів і студентів. Перший проректор Ігор Ібатуллін акцентував увагу на тому, що половина кафедр факультету не бере участі в наукових дослідженнях, а кадрова політика потребує негайного перегляду – низька підготовка наукових кадрів. Начальник НДЧ Володимир Отченашко запропонував звернутися до нішевих громадських спілок та виробників, наприклад, технічних конопель чи часнику, які готові надавати всебічну підтримку в підготовці фахівців, в тому числі і аспірантів. Ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив загальне очікування: факультет має стати центром агробіологічної освіти в Україні, де дискутуються проблеми і приймаються рішення, збираються під одним дахом науковці, експерти, бізнесмени, чиновники міністерств тощо.

 

     Напружений вступ до магістратури за спеціальністю правознавство підштовхнув колектив юридичного факультету до пошуку інновацій в усіх сферах навчального процесу і профорієнтаційній роботі, зазначила декан Олена Яра. Колектив став першопроходцем запровадження системи ЗНО при прийомі до магістратури. І основний висновок – потрібно запрошувати на навчання випускників не тільки з нашого університету, а й інших. До того ж найкращих. А це автоматично вимагає високого рівня якості навчального процесу на факультеті. І такий, за переконанням Олени Ярої, факультет спроможний забезпечити. У планах також брати участь у всеукраїнських студентських олімпіадах та конкурсах наукових проектів, перемагати в них. Велика увага буде приділятися публікаціями наукових статей у виданнях, що включені до науково-метричних баз. Проректор Сергій Кваша висловився за введення до навчальних планів дисциплін суто аграрного профілю, оскільки практикуючий юрист в цій галузі повинен мати уяву про рослинництво, тваринництво, механізацію тощо. Ректор Станіслав Ніколаєнко першочерговим для керівництва факультету вбачає необхідність посилення організаційної і кадрової роботи – потрібно працювати злагоджено і системно.

     Факультети управлінсько-економічного блоку стикнулися з проблемою набору студентів і різким зниженням державного замовлення. З цього починали свої доповіді декани економічного факультету Анатолій Діброва та факультету аграрного менеджменту Анатолій Остапчук. Ці найчисельніші структури за останні роки значно втратили контингент студентів. Тому на порядку денному стоять питання оптимізації мережі кафедр, посилення профорієнтаційної роботи в коледжах з метою залучення студентів на підсадку, пошук нових методів агітаційної і рекламної роботи серед школярів тощо. Обидва факультети уклали міжнародні угоди про подвійні дипломи, мають значні досягнення в спортивній, культурно-масовій роботі. В той же час наукові проекти викладачів і вчених часто-густо не набирають достатньої кількості балів у конкурсі Міністерства освіти і науки. Як зазначив проректор Сергій Кваша та директор благодійного фонду «Голосіївська ініціатива 2020» Євген Томін, на часі аудит навчальних планів, уникання дублювання тем, корегування змісту спільно з роботодавцями тощо.

     2017 рік декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков назвав випробувальним для колективу. Таку оцінку він узагальнив на основі аналізу вступної кампанії. Хоча кількість студентів вдалося зберегти, але роботу по залученню, запрошенню на навчання потрібно посилювати в рази. На факультеті нової якості набула співпраця з роботодавцями – значно поліпшена матеріальна база, відремонтовані аудиторії, поповнений парк геодезичного обладнання, з’явився безпілотний летальний апарат тощо. У планах знову ж таки започаткувати школу професійної майстерності, по-сучасному оснащувати лабораторії, поліпшувати якість освітнього і наукового процесів. Проректор Сергій Кваша закликав у профорієнтаційній роботі на повну використати наявні інструменти – олімпіаду для вступників і підготовче відділення.

     На цьому завершився третій день співбесід з керівниками структурних підрозділів. Завтра робота комісії продовжиться спілкуванням вже з керівниками відокремлених підрозділів.

Денис Рудень

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook