Розпочалися традиційні співбесіди ректорату з керівниками відокремлених підрозділів, деканами факультетів і директорами ННІ

15 січня 2018 року

     Сьогодні розпочалися традиційні співбесіди ректорату з керівниками навчально-дослідних господарств, деканами факультетів і директорами ННІ. Їхнім девізом стало: говори коротко, інформуй про зроблене та плани на рік 2018-й.

     Цьогоріч розпочати такі співбесіди випало представникам Боярської лісової дослідної станції. Її директор Анатолій Карпук говорив про оптимізацію структури управління і виробництва. Всі планові показники виконані у визначені терміни. Податки повністю сплачені як до державного, так і до місцевих бюджетів. Найобтяжливішим з них виявився податок на додану вартість: близько 13 млн грн. Для потреб університету та його підрозділів відпущено матеріалів майже на 3 млн грн. Виконувався і значний обсяг науково-дослідних робіт – як фундаментальних, так і прикладних досліджень. Значна увага приділяється навчальним і виробничим практикам студентів.

     У планових завданнях Боярської ЛДС на 2018 рік – реформування організаційно-адміністративної структури, закінчення робіт з базового лісовпорядкування та затвердження проекту організації і розвитку лісового господарства по цьому підрозділу, завершення реконструкції системи вентиляції, кондиціювання і автоматизації науково-дослідної лабораторії селекції та біотехнології рослин, капремонт будівлі лісопильного цеху і придбання необхідного обладнання тощо. Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида коротко зазначив: темпи її розвитку за останні роки радують.

     Відзначаючи великий обсяг зробленого, ректор університету Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на необхідність розробки рекомендацій від наших вчених для вирішення проблем галузі. Зокрема, для боротьби з шкідниками (які сьогодні складають неабияку загрозу для лісу), аби показати лісівникам країни, як діяти в таких критичних ситуаціях. У перспективі доцільно створити центр з досліджень хвороб і шкідників лісу. Очільник університету також поцікавився можливостями ЛДС щодо проходження навчальних і виробничих практик студентів (в т.ч. екологів, біотехнологів та інших спеціальностей), різноманітних наукових конференцій тощо. За словами Анатолія Карпука, їх готові приймати протягом всього року.

     Про роботу НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка звітував його директор Микола Журавель. Він проінформував про стан справ у 2017 році у рослинництві (зібрано майже 5,5 тис. тонн зернових, близько 1100 тонн – технічних) і тваринництві (валовий надій молока перевищив 30 тис. центнерів, м’яса вироблено близько 1.5 тис. ц), фінансах, зокрема допомога НУБіП склала близько 1 млн 700 тис. грн. До речі, у динаміці «Великоснітинського» з 2014 року продукція тваринництва зросла втроє.
     Цьогоріч своїми силами і технікою (проблема – брак сівалок) весною господарство може засіяти близько 40% площ.

 

     Ректор поцікавився кількістю працюючих і станом зарплати. Він підкреслив, що господарству потрібно реформувати структуру управління і виробництва, аби впоратися з викликами часу. 

 

     Відзначаючи зроблене, Станіслав Ніколаєнко звернув увагу і на недоліки. Зокрема, на наведенні ладу у господарстві, ліквідації кредиторської і дебіторської заборгованості. Та наголосив на необхідності розвивати наукову складову, наприклад, лабораторію мікродобрив (мова про біологізацію грунту). Слід переходити на нову якість виробництва, прогнозувати ситуацію на майбутнє.

     Більш напружено, навіть з певною драматичною ноткою, пройшла співбесіда з директором Агрономічної дослідної станції Григорієм Сахацьким. Це НДГ закінчило рік ніби з прибутками. Але ситуація дещо складніша. Так, фактична дебіторська заборгованість склала 3,8 млн грн., що може звести нанівець цю прибутковість. Такої ситуації, за словами начальника відділу організаційної діяльності НДГ та практичного навчання Василя Туринського, у господарстві ще не було!

     У членів комісії виникли запитання: навіщо Агростанції 72 працівники, якщо, за інформацією її керівництва, багато робіт виконують наймані фірми? Чому деякі представлені у звіті дані не відповідають реальному стану речей? Чому за півтора роки роботи її керівник ще жодного разу не звітував перед колективом (який вже й сам по собі доволі складний)? Чому є питання з ціною і якістю молока? Запитань значно більше, ніж відповідей. А виправдання Григорія Сахацького виглядали непереконливими. Науково-технічна рада Агростанції, як повідомив декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв, оцінила роботу директора як незадовільну. Такий же вердикт прозвучав і в ході сьогоднішньої зустрічі.

     Чи залишатися тоді Григорію Сахацькому на посаді директора? Питання риторичне. А відтак Станіслав Ніколаєнко висловився за проведення всебічної ревізії господарства з наведення ладу.
     Завершав же звіт виробничників директор НДГ «Ворзель» Григорій Білуха. За рік господарство прогресувало, наводило лад, частково погашено кредиторську заборгованість, знято арешт на рухоме і нерухоме майно, списано застарілу техніку, економічно неефективний тепличний комплекс тощо. У планах «Ворзеля» на поточний рік – збільшення грошових надходжень до 8 млн грн (проти 4,4 за 2017 рік), і планують зробити це за рахунок росту продуктивності праці, збільшення поголів’я корів і, відповідно, надоїв молока.

     Потому перейшли до співбесіди з директором Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК. Минулий рік колектив цього наукового підрозділу завершив збільшенням у всіх напрямках – кількості реалізованих наукових проектів і відповідно залучених коштів, на 65 показників зросла акредитація лабораторії. Проте, адміністрації, на думку ректорату, потрібно більше приділяти уваги господарюванню. Проректори Вадим Ткачук та Сергій Кваша акцентували увагу на необхідності запровадження повного циклу послуг з реєстрації пестицидів в Україні та ліцензувати проведення експертизи якості меду. Серед найголовніших проблем – забезпечення кадрами і підтримка в належному стані інженерних вузлів. Щодо останнього ректор Станіслав Ніколаєнко доручив Валерію Іщенку спільно з керівництвом УЛЯБ вирішити проблеми у найкоротші терміни.

Валентин Обрамбальський

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook