Вчена рада розглянула стан навчальної, наукової, виховної роботи та перспективи розвитку Ніжинського агротехнічного інституту

27 вересня 2017 року

     27 вересня відбулося засідання вченої ради університету – в новій облаштованій залі навчального корпусу №3. І, перш, ніж перейти до розгляду питань порядку денного, ректор Станіслав Ніколаєнко з приємністю відзначив ті позитивні зміни, що відбуваються на багатьох факультетах, кафедрах. А потім традиційно коротко проінформував про те, чим жив виш упродовж останнього місяця. А це був, за його словами, період титанічної і напруженої праці усього колективу, починаючи з проведення Дня знань, організованим стартом нового навчального року, проведенням статутних заходів, прийомом іноземних делегацій, успішним проходженням нашими молодими і досвідченими вченими конкурсів наукових проектів та інноваційних розробок, ліцензуванням спеціальностей, поліпшенням матеріально-технічної бази тощо. Основне завдання, на яке зорієнтував ректор членів вченої ради, а вони у свою чергу повинні це ретранслювати у свої колективи – проведення профорієнтаційної роботи відсьогодні. Відтак, кожен викладач має залучити на навчання студента та на кожну спеціальність ми повинні мати групу слухачів на підготовчому відділенні.

     Потому начальник відділу кадрів Микола Михайліченко проінформував про рішення конференції трудового колективу Бережанського агротехнічного інституту щодо обрання директора. Колектив інституту рекомендував вченій раді університету розглянути кандидатуру Мирона Жибака, професора цього інституту. Претендент у своєму виступі коротко окреслив власне бачення розвитку і перспектив вишу. За результатами таємного голосування вчена рада підтримала рішення колективу БАТІ і обрала Мирона Жибака на посаду директора Бережанського агротехнічного інституту.

 

     На засіданні вченої ради цього дня розглянули особливості інформаційно-правового забезпечення екологічної складової національної безпеки України. Про цю проблему світового масштабу, яка стосується і нашої держави, з наукової точки зору говорив завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Віктор Ладиченко. Свої пропозиції та запитання озвучували директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Микола Доля, професори Василь Горьовий, Валерій Ушкалов, Віктор Максін, Василь Савчук, Олег Мельник. Вони стосувалися визначення меж відповідальності фахівців у нормативних документах, закріплення нормами права безперешкодного доступу до інформації про екологічний стан навколишнього середовища тощо. Сам же доповідач спільно зі своїми однодумцями як варіант вирішення проблеми відсутності і ненадання достовірної інформації про це (а з огляду на наведені ним факти такі випадки є далеко непоодинокими) відстоює пропозицію створення структури на чолі з інформаційним комісаром з повноваженнями поширювати необхідну інформацію, а також її контролю.

     Центральним питанням порядку денного став звіт про діяльність відокремленого підрозділу НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут», який представив його директор Василь Лукач. Він зупинився на основних показниках, наявних проблемах і шляхах їх вирішення. Зокрема, падіння контингенту студентів і на денній, і на заочній формах навчання планується компенсувати за рахунок набору магістрів. Досвід цього року показав, що це цілком можливо і, крім того, забезпечує ще й суттєві надходження до спецфонду. Щодо кадрового складу, то він, як зазначив Василь Лукач, постійно поповнюється докторами і кандидатами наук та омолоджується. У міжнародній діяльності інститут узяв курс на Вишеградську групу. Запроваджується викладання окремих дисциплін в магістратурі англійською мовою. Серед здобутків – створений навчально-практичний центр. Однак, як зауважив доповідач, інститут потребує ще сім лабораторій. І, на його думку, в тих умовах, що склалися, результати господарської діяльності є непоганими. Суттєво вдалося зекономити, реалізуючи програму енергозбереження.

 

     Радник ректора Дмитро Войтюк поцікавився, як функціонує їдальня в інституті. Ефективність забезпечується великим оборотом, прозвучало у відповідь. Василь Лукач позитивно сприйняв ідею проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші про підготовку за робітничими професіями на базі інституту. Професор Іван Чумаченко запитав, чи має інститут фінансування за державними тематиками науково-дослідних робіт. На що доповідач зазначив: викладачі інституту беруть участь у їх виконанні на базі університету, власних тематик виш наразі немає. З позитивної точки зору схарактеризували діяльність навчального закладу, колективу та директора начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, професор Іван Ковальчук, директор Ніжинського агротехнічного коледжу Олена Литовченко. А начальник відділу регіонального розвитку, дистанційної освіти та заочного навчання Олег Єресько представив результати зрізу знань та соціологічного опитування студентів інституту, які є задовільними.

 

 

     Після обговорення вчена рада затвердила звіт директора Ніжинського агротехнічного інституту.

 

     Оновлені зразки дипломів про вищу освіту презентував проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Їх та інші рекомендації навчально-методичної ради щодо акредитацій, об’єднання кафедр, друку навчальних посібників і підручників затвердила вчена рада. До друку рекомендовані і монографії та наукові видання університету.

 

Ольга Наконечна


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook