Захист магістерських робіт на юридичному факультеті

22 червня 2017 року

22 червня на юридичному факультеті відбулася важлива подія, захист магістрів-дослідників по спеціальності «Правове регулювання аграрних відносин». Протягом двох повних років кафедра аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука навчала та готувала професіоналів-юристів для аграрного сектору. Відтепер це вже п’ять дипломованих магістрів, які успішно захистили свої дослідження.

Успішному захисту передували привітальні слова від декана юридичного факультету, кандидата юридичних наук, Ярої Олени Сергіївни, завідувача кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука, доктора юридичних наук, Єрмоленка Володимира Михайловича, завідувача кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства, доктора юридичних наук, Ладиченка Віктора Валерійовича та старшого викладача кафедри цивільного та господарського права, кандидата юридичних наук, Канарик Юлії Сергіївни, які розвіяли хвилювання студентів, додали впевненості та налаштували на вдалі виступи під час презентації магістерських досліджень.                                                                                      

Першим представляв свою магістерську роботу Коваль Дмитро Вікторович, тема якої «Правове забезпечення приватизації земельних ділянок співвласниками багатоквартирних будинків». Актуальність теми полягає у тому, що на законодавчому рівні нині процедура безоплатної передачі прибудинкових територій у власність цим структурам не визначено. У таких умовах невизначеності значно стримуються темпи передачі прибудинкових територій у власність чи користування об'єднанням співвласників. Дмитро Вікторович зазначав, що нині гостро стоять питання про виділення із загальної території, що знаходиться у комунальній власності, прибудинкової території з подальшою її передачею у колективну власність мешканцям багатоквартирних житлових будинків, а також питання їх утримання та обслуговування.                 

 

Другим захищав своє дослідження на тему «Право приватної власності на ліси України» Улинець Ярослав Ярославович. Актуальність обумовлена тим, що належного правового регулювання питання реалізації права приватної власності на ліси немає, окрім цього Лісовий Кодекс України має багато недоліків які стосуються права приватної власності на ліси. Окрім цього, Ярослав Ярославович відмітив, що на даний час в Україні відсутні умови для ведення бізнесу на приватних лісових ділянках.                              

         

Наступним представив свою магістерську роботу на тему «Правове забезпечення консолідації земель в Україні» Граб Роман Анатолійович. Вирішення багатьох проблем, спричинених триваючою земельною реформою, можливо через консолідацію земель, яка є актуальною з погляду перспектив подальшого розвитку територій та аграрного сектора економіки. Як зазначав Роман Анатолійович, консолідація земель як один із заходів удосконалення структури землеволодіння, є відносно новим і практично невідпрацьованим поняттям для України. Однак, через великі масштаби роздрібненості землекористувань і зростаюче значення сільської місцевості, консолідація земель є важливим елементом землеустрою.                                                    

Мартинець Олексій Вікторович захищав дослідження на тему «Правовий режим штучно створених земельних ділянок на водному фонді України ». Актуальність роботи полягає у тому, що питання утворення нових площ суші, які є придатними для розміщення об’єктів будівництва та благоустрою, лишається практично не врегульованим у вітчизняному законодавстві та недостатньо досліджені в земельно-правовій та землевпорядній науці. Як підкреслив Олексій Вікторович, збереження та раціональне використання водних ресурсів та прибережних територій, безперечно, належить до провідних завдань управління територіальним розвитком.         

                   

Закривала п’ятірку Кухар Ольга Віталіївна, тема магістерської роботи якої «Правове забезпечення земельних торгів в Україні». Актуальність теми зумовлено тим, що проведення земельних торгів в незалежній Україні починалося в умовах відсутності необхідної правової бази і відповідної інфраструктури ринку землі. А це, безумовно, не сприяло цивілізованому обороту земельних ділянок. В умовах законодавчої невизначеності мали місце безліч порушень, наслідки яких відчутні й сьогодні. Ольга Віталіївна зазначала, що земельні аукціони мають ряд переваг, адже створюють рівні стартові можливості та прозоре конкурентне середовище, відповідно надають змогу забезпечити законний та прозорий ринок землі.                    

                                    

Усі п’ять магістрантів захистили свої дослідження з відзнакою, адже вони дійсно заслуговували цього. Члени комісії високо оцінили доробки магістрів та були приємно вражені їхніми напрацюваннями. Під час захисту студенти блискуче відповідали на всі задані питання та йшла жвава дискусія.         

     

   Варто наголосити, що магістри протягом всього навчання відзначилися не лише своїм розумом та відповідальністю, але й креативністю, кмітливістю, ерудицією та відданістю факультету, адже кожен з них особисто вніс величезний вклад для розвитку самоврядування факультету. Це молоді прогресивні люди, які є рушійною силою кращого майбутнього країни.

Юлія Канарик,

ст.викладач кафедри цивільного та господарського права

Ольга Кухар,

студентка магістратури 2-го року навчання

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook