Ознайомча навчальна практика в агрофірмі «Світанок»

28 квітня 2017 року

Кафедрою рослинництва, відповідно до програми ознайомчої навчальної практики, напередодні було організовано навчальну екскурсійну поїздку до агрофірми «Світанок», створеної у 1993 році на базі колгоспу ім. М.Щорса у Васильківському районі Київської області.

  Очолює фірму Герой України, депутат Верховної ради, доктор с.-г. наук Тетяна Володимирівна Засуха. Сьогодні це найпотужніше передове господарство України, де втілені новітні технології в рослинництві та тваринництві з використанням сучасної техніки та обладнання. Господарство об’єднує декілька населених пунктів з центральною садибою в с. Ковалівка і є яскравим і переконливим прикладом вмілого господарювання на рідній землі. Побачити і переконатися в цьому мали можливість 45 студентів 4 курсу агробіологічного факультету, що навчаються за спеціальністю «Агрономія».

Село Ковалівка заснував у 1501 році коваль Мина Назаренко,спускається воно до ставків, штучно створених на мальовничій річці Кам’янка. Село в якому сьогодні проживає біля 2 тис. мешканців, набуло неповторного, вигляду невеликого міста, ландшафт та архітектура якого нагадують сучасну Швейцарію.

В центрі села у 1996 році за кошти господарства збудовано православний Храм Різдва Пресвятої Богородиці. Храм має вигляд корабля на березі мальовничих озер. На одному із них поселились величні чорні лебеді, а в іншому, через який прокладено «Місток закоханих», де молодь освідчується в коханні, плавають як символ вірності білі лебеді.

Архітектор А.Є. Антонюк і група художників під керівництвом В.Т.Мамедова доклали всіх зусиль, щоб церква стала справжнім витвором мистецтва. Високопрофесійно зроблені розписи храму та виконані ікони. Тут здійснюється таїнство вінчання, співає професійний церковний хор.

Поряд з храмом височіє єдиний в Україні пам’ятник політичному і церковному діячу XVII ст. Петру Семеновичу Могилі, з ім'ям якого пов’язані церковні реформи та реформи «шкільництва». Він є фундатором та творцем першого у східній Європі вишу – Києво-Могилянської Колегії, якому у 1701 році Петром І було надано статус академії.

 

В селі діє Свято-Анастасіївський православний жіночий монастир на території якого у 2014 році побудовано церкву святої Тетяни. В цьому році на території монастиря буде відкрито монумент пам’яті великому патріоту України митрополиту Володимиру (Сабодан Віктор Маркіанович).

На території села споруджено навчально-виховний комплекс «Ковалівська гімназія» – експериментальний навчальний заклад, аналогів якому немає в Україні. До складу гімназії входять дошкільні заклади, центр підготовки водіїв та механізаторів, сучасна бібліотека з читальним залом, центр художньо-естетичного виховання, спортивний комплекс, спорт школа та ін.

Оздоровчо-профілактичний комплекс включає поліклініку із стаціонарним відділенням, функціонує великий басейн, сауна та кімнати відпочинку. Працівники агрофірми мають можливість отримати високоякісне безкоштовне медичне обстеження та лікування.

На території села багато визначних пам’яток, серед яких працюючий годинник на газоні. Селяни називають його «Годинник вічності», аналоги якого можна зустріти в Німеччині та Швейцарії. Знаходиться в центрі села, на місці де колись молодий коваль, Мина Назаренко поставив свою хату і поряд кузню.

 

Вдячні селяни увіковічили память односельців, що загинули в роки голодомору та у Другій світовій війні. Встановлені памятники з викарбованими іменами жертвам голодомору та загиблим у війні. В селі Ковалівка все було зроблено з душею для власних працівників, їх здоровя, відпочинку, розваг. Із закладів харчування діє ресторан «Земля мрії»; готелі «Либідь» і «Лілея»; є суші бар, піццерія, дитяче кафе та ін.

Агрофірма «Світанок» обробляє біля 70 тис. га землі, має власний цукровий завод в с. Саливінки, тепличний комплекс, де вирощують овочі, тропічні культури, квіти, дерева і кущі для озеленення села та ландшафтного дизайну.

Студенти були у захваті від побаченого і почутого. Чудові виробничі здобутки, село-казка, де все створено для комфортної високооплачуваної праці, проживання, відпочинку.

Ось деякі відзиви студентів:

«Для нас, як майбутніх агрономів, практичні заняття на полях агрофірми «Світанок» – це практикум про те, як європейську врожайність пшениці озимої більше 10,0 т/га, цукрових буряків більше 100,0 т/га, використовуючи новітні технології, одержують на українському полі. Це результати, яким дивуються навіть європейці».

«Ковалівка нині – це сучасне європейське село в Україні, яке здатне задовольнити вимоги найвибагливішого аграрія. Ми, студенти агробіологічного факультету НУБіП України, висловлюємо щиру подяку керівництву АФ «Світанок» за всебічне сприяння та чудову екскурсію на приватне підприємство».

 

 

Михайло Дмитришак,

доцент кафедри рослинництва

 

Олександр Шутий,

 асистент кафедри рослинництва

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook