Доцент Сергій Усенко: «Кафедра електроприводу і електротехнологій ім. проф. С.П. Бондаренка займає провідне місце у науковій діяльності»

15 січня 2017 року

     Про рік, що минув, основні здобутки в науковому пошуку, в навчальній роботі та сподівання на новий, розмова із доцентом кафедри електроприводу і електротехнологій ім. проф. С.П. Бондаренка Сергієм Усенком.

     – Коротко розкажіть про Вашу кафедру і основні напрями наукових досліджень.
     – Кафедра завжди займала провідне місце у науковій діяльності. Перші наукові напрями були започатковані ще в далекі 30-ті – 40 роки минулого століття. На кафедрі діє наукова школа «Електротехнології в біотехнічних системах». Проводяться дослідження із впливу електричних, магнітних, електромагнітних полів та випромінювань на біологічні об’єкти та продукти їх переробки з метою вдосконалення існуючих або створення нових електротехнологічних процесів, установок та систем, направлених на підвищення кількості та якості виробництва, переробки та зберігання біологічних об’єктів, продукції і сировини. У 2011-му професором О.М. Берекою при кафедрі створена проблемна науково-дослідна лабораторія «Електротехнологічні процеси та системи в АПК», на базі якої на сьогодні виконуються дві науково-дослідні роботи.

     – Чим запам’ятався 2016 рік? 
     – У першу чергу отриманням премії Верховної Ради, все ж таки це – значна подія в житті науковця і визнання його роботи. Приємно те, що, незважаючи на важкі часи, університет розвивається.

– Які наукові плани?
– Продовжуватиму свої дослідження, а саме застосування сильних електричних полів для обробки сільськогосподарської продукції. Цей напрям набуває все більшої актуальності, оскільки у всіх розвинених країнах все більше уваги приділяється органічному землеробству, яке унеможливлює використання хімічних засобів і створює можливість для розвитку електротехнологій.

     

– Чого не вистачає в навчальній, дослідницькій роботі?
– В першу чергу – часу! Це – єдине, що не можна ні придбати, ні повернути назад. Щодо іншого, то, звичайно, хочеться мати і сучасні лабораторії, і сучасне обладнання, і більше підтримки від держави, але це вже залежить від нас самих.

– Які очікування від Нового 2017 року?
– Головне – здоров’я. Якщо будемо здорові і матимемо мирне небо, то будемо працювати, щоб розвивати наш університет і нашу державу.

Розмовляв Тарас Малаховський  

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook