Науковець факультету аграрного менеджменту презентувала у Німеччині Доктрину прискореного економічного зростання України у 2017-2027 роках

15 липня 2016 року

 Завідувач кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Лідія Шинкарук взяла участь у зустрічі експертів у Фонді Фрідріха Еберта в Берліні і доповідала від делегації України про ключові елементи доктрини прискореного економічного зростання України у 2017-2027 роках.

 
 
Документ, розроблений робочою групою під її керівництвом, отримав схвалення від експертів з Німеччини.
 
У доповіді Лідія Шинкарук відзначила, що сьогодні відбувається трансформація існуючої світової системи економічних і політичних відносин. Для економiки України це породжує нові виклики, але водночас і відкриває новi можливості - визначити нові стратегічні економiчнi пріоритети та кардинально змінити модель економічного розвитку країни. Україна знову постала на перехресті траєкторій розвитку і постійно відкладаючи реалізацію стратегічних завдань розвитку держави, надзвичайно гостро відчуватиме наслідки несистемності реформ, технологічної занедбаності вітчизняної економіки, популізму, правового нігілізму.
 
Україна повинна стати високоорганізованою країною, яка створює умови для сталого розвитку і пропонує широкий спектр можливостей для індивідуального розвитку. Це збільшить почуття справедливості і соціальної солідарності, а також суспільну довіру.
 
Національна економіка повинна інтегруватися до економік, заснованих на знаннях, розбудовуючи при цьому потужну виробничу базу, джерелом зростання якої є підвищення продуктивності і конкурентоспроможності.
 
Така модель розвитку дозволяє залучити більшість населення до процесів модернізації та забезпечити рівний доступ до знань, що є важливим імпульсом активізації населення, в тому числі і соціально виключених верств, що знижує ризик структурного безробіття та рівень бідності. Це започаткує наше входження у нову економіку з високим рівнем зайнятості, продуктивності праці та соціальної і територіальної згуртованості.
 
Невід’ємною складовою прискореного економічного зростання є активізація малого і середнього бізнесу, що дозволить виконати, у першу чергу соціальну функцію, а саме - зменшення рівня безробіття у країні та наростити обсяги виробництва унікальної продукції, ексклюзивної, яку не можуть випускати великі підприємства. МСП спроможні сформувати потужний потенціал розвитку, оскільки здатні порівняно швидко створити робочі місця, у тому числі для працівників, звільнених з великих підприємств, гнучкі до нових правил на ринку, мають високий потенціал для розвитку креативної економіки та спроможні конкурувати на глобальному ринку.
 
Кінцевою метою економічних перетворень повинно стати значне зростання добробуту протягом наступних 10 років всіх громадян України, ефективний захист їх основних прав та свобод, формування в Україні численного та потужного середнього класу. 
 
Анатолій Остапчук,
декан факультету аграрного менеджменту
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook