Відбулося секційне засідання "Агрономія" 69-ї Всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК».

10 березня 2016 року

  2-3 березня на агробіологічному факультеті проходила 69-та Всеукраїнська наукова студентська конференція «Роль науки у формуванні фахівця АПК». В межах конференції працювала секція «Агрономія». Керівник секції – к.с.-г.н., доцент кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології Ковбасюк П.У., секретар – к.с.-г.н., ст. викл. кафедри кормовиробництва, меліорації і метеорології Свистунова І.В.

   На секцію було подано 125 заявок на участь від студентів агробіологічного факультету НУБіП України та ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого».

   На відкритті секції конференції з вступним словом виступив декан агробіологічного факультету Забалуєв В.О., який наголосив на необхідності залучення студентів до наукової роботи – важливої складової формування їх як висококваліфікованих  фахівців та побажав успіхів у подальших наукових пошуках.

  Керівник секції доцент Ковбасюк П.У. ознайомив учасників конференції із організаційними питаннями, закликав студентів та викладачів взяти активну участь в обговоренні отриманих наукових результатів та побажав успіху в роботі молодим науковцям.

    Теми наукових досліджень учасників стосувалась питань землеробства, рослинництва, технології і переробки продукції рослинництва, кормовиробництва. Всі доповіді були змістовними, цікавими та активно обговорювались учасниками конференції.

   Окремі доповіді викликали найбільш жваве обговорення. Наприклад, доповідь Кисильчука Андрія, який зробив доповідь та підкреслив переваги вирощування нуту в Степу України в сучасних кліматичних та економічних умовах і презентував зазначену культуру, як перспективну для вирощування на експорт.

   Студент 4 курсу Коваль Вадим цікаво розповів про виробничий підхід до удосконалення технології вирощування соняшнику в ТОВ “СХК” Вінницька промислова група», де він проходив виробничу практику. Згідно доповіді студента в господарстві використовують не пунктирний (з міжряддям 70 см.), а вузькорядний (з міжряддям 12,5 см) спосіб сівби сівалкою точного висіву Потінгер. Інноваційний спосіб вирощування соняшнику дозволяє отримати вищі врожаї за рахунок оптимального розміщення культури по площі поля, кращому поглинанню сонячної радіації, використанню елементів живлення та ґрунтової вологи.

   Висвітлював вплив метамітрону, який містить у своєму складі значна кількість сучасних гербіцидів, на мікробний ценоз та біологічну активність чорнозему типового малогумусного легкосуглинкового студент 4 курсу Бігун Матей. Проведені ним лабораторні дослідження засвідчили, що препарати, які містять метамітрон, в умовах чорнозему типового майже не знижують чисельність агрономічно-цінного мікробного ценозу грунту, проте блокують перебіг нітрифікаційних процесів, а тому при їх внесенні обов’язково слід враховувати норми, строки, способи внесення гербіциду та ґрунтово-кліматичні умови господарства.

    Магістр 1 року навчання Лотовський Владислав зацікавив слухачів доповіддю про нинішній стан галузі хмелярства в Україні, про особливості вирощування хмелю, а також про зміни, які відбуваються в динаміці вмісту альфа-кислот в шишках хмелю залежно від сортових особливостей та умов вегетації.

   Активну участь в дискусіях взяли професори Забалуєв В.О., Демидась Г.І., Подпрятов Г.І., Манько Ю.П., доценти Ковбасюк П.У., Іванюк М.Ф. та Рожко В.М.

   Саме учасники конференції та студенти, які були присутні на конференції, оцінювали представлені доповіді, обирали переможців.

Дипломом за перше місце нагороджений:

-  магістр 1 року навчання Кисильчук А.М. – «Переваги вирощування нуту в Степу України в сучасних кліматичних та економічних умовах», науковий керівник, професор Каленська С.М.

Дипломами за друге місце нагороджені:

-  студент 4 курсу Коваль В.І. – «Удосконалення технології вирощування соняшнику в ТОВ “СХК” Вінницька промислова група», науковий керівник, професор Танчик С.П.;

-  студент 4 курсу Бігун М.Ю. – «Вплив метамітрону на мікробний ценоз та біологічну активність чорнозему типового малогумусного легкосугликового», науковий керівник, професор Танчик С.П.

Дипломами за третє місце нагороджені:

-  студентка 4 курсу Пилипчук О.О. – «Вплив підживлення азотними добривами на продуктивність пшениці озимої», науковий керівник, доцент Новицька Н.В.;

-  магістр 1 року навчання Лотовський В.В. – «Вміст альфа-кислот в шишках хмелю залежно від сортових особливостей і умов вегетації», доцент Бобер А.В.;

-  студент ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого», Андрусик П.Р. – «Вплив строків сівби та передпосівної обробки насіння на урожайність сої звичайної в умовах Тернопільської області», науковий керівник,  c.н.с. Сеник I.І.

 Вітаємо переможців та бажаємо всім учасникам конференції добрих результатів на науковій ниві!

Член оргкомітету,

керівник секції «Агрономія», доцент Ковбасюк П.У.


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook