Ми пишаємося вами, українці!

21 листопада 2015 року

 Цього тижня у Національному університеті біоресурсів і природокористування України з ініціативи кафедри історії і політології гуманітарно-педагогічного факультету було проведено зустріч із представниками історичної наукової школи Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

 
Під час зустрічі, в якій брали участь студенти ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, факультетів аграрного менеджменту, агробіологічного, конструювання та дизайну, механіко-технологічного, гуманітарно-педагогічного та економічного, було презентовано та обговорено документальний фільм «Кузьма Дерев’янко. Генерал перемоги».
 
Презентував стрічку один із ініціаторів її створення Потильчак Олександр Валентинович, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри джерелознавства та спеціальних історичних дисциплін Інституту історичної освіти Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.
 
Ідея фільму полягає в тому, що в історії України багато так званих «білих плям», які потребують дослідження. У минулому України багато особистостей, якими пишається українська нація. Саме такою непересічною постаттю став радянський військовий діяч, генерал-майор Кузьма Миколайович Дерев’янко. Відомим на весь світ його зробив підпис від імені Радянського Верховного Головнокомандування під Актом про капітуляцію Японії 2 вересня 1945 р., яким було поставлено останню крапку в Другій світовій війні.
 
Фільм розкриває не лише біографічні відомості героя, а й наповнене тривогами життя військового розвідника та безпідставні підозри радянської тоталітарної системи у зраді. Проте, сьогодні неординарна постать радянського генерала, українця за походженням, стала яскравим репрезентом історичної пам’яті та мужності української нації. 
 
Саме він після відвідування Хіросіми і Нагасакі аналізував та представив звіт щодо наслідків ядерного удару США. Його доповідь назавжди ввійшла в історію ведення військових дій, серед засобів яких ядерна зброя має найбільшу руйнівну силу.
 
На сьогодні, не дивлячись на позитивні процеси міжнародних відносин, загроза розв’язання нової війни із застосуванням зброї масового враження зберігається.
 
Студентська аудиторія із зацікавленням переглянула документальний фільм, присвячений життю та діяльності нашого земляка – генерал-лейтенанта Кузьми Миколайовича Дерев’янка.
 
Завідувач кафедри історії і політології 
Сергій Білан, 
доцент кафедри історії і політології
Людмила Лановюк
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook