Практична підготовка лікаря ветеринарної медицини

20 червня 2015 року

     Складовою частиною навчального плану підготовки лікаря ветеринарної медицини освітнього рівня «Бакалавр» є навчальні практика з біотехнології відтворення тварин, а також ветеринарного акушерства та гінекології.
     Як показує багаторічний досвід кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин, навчальну практику слід пов’язувати з виробничою діяльністю служби ветеринарної медицини і обов’язково проводити на базі навчально-дослідних господарств Національного університету біоресурсів і природокористування України. При цьому, режим роботи студентів максимально має бути прив’язаний до розпорядку дня тваринницької ферми.
     У період з 11 травня по 6 червня 2015 р. на базі ВП НУБіП України «Великоснітинське НДГ ім. О.В. Музиченка» студенти 3 курсу факультету ветеринарної медицини пройшли навчальні практики з біотехнології відтворення тварин, а також ветеринарного акушерства та гінекології, що дало можливість їм реалізувати отримані теоретичні знання у виробничих умовах. Зокрема, студенти навчились своєчасно виявляти самок в стані статевої охоти з використанням клінічних, лабораторних та інструментальних методів, відпрацювали техніку складання і підготовки штучної вагіни до взяття сперми. Оволоділи методами отримання сперми від бугая.

     Після отримання сперми проводили загальну санітарну оцінку отриманих еякулятів за об’ємом, кольором, запахом та консистенцією. Оволоділи методами мікроскопічної оцінки сперми за густиною, активністю та концентрацією сперміїв, визначення відсотка живих та патологічних форм сперміїв, інтенсивності дихання та впливу на сперміїв фізичних та хімічних факторів.

     Студентами також відпрацьовано методи штучного осіменіння сільськогосподарських тварин.

     Під час проходження практики з ветеринарного акушерства та гінекології студенти оволоділи методами клінічного і лабораторного дослідження тварин на вагітность, проводили аналіз повноцінності раціону для вагітних тварин, аналіз технології запуску корів, діагностували хвороби вагітних та проводили лікувальні й профілактичні заходи.


     Студенти визначали клінічний прояв передвісники родів, вивчали фізіологічний перебіг родового процесу, особливості прояву стадій родів та їх тривалість. Особлива увага акцентувалась на спостереженню за перебігом післяродового періоду в динаміці часу.
     Проводили оцінку стану новонароджених телят за шкалою Аппгара та лікування хвороб новонароджених тварин.



     Студенти також оволоділи діагностикою родових ускладнень у породіль та методами рододопомоги при патологічних родах. Навчилися діагностувати патологію післяродового періоду, проводити диференційну діагностику і лікування корів з цією патологією.

     Засвоїли методику клінічного дослідження молочної залози і лабораторного аналізу секрету із здорових та хворих чвертей вим’я. Оволодіти методами диференціальної діагностики та лікування хвороб молочної залози.

     Особлива неувага приділялась методам діагностики, диференціальної діагностики, лікування та профілактики неплідності корів.

     Студетами відпрацьовано методики проведення новокаїнових блокад, які використовуються при акушерській та гінекологічній патології у корів.

     Студенти навчились правильно оформляти журнал акушерської та гінекологічної диспансеризації корів, робити аналіз стану відтворної здатності тварин у господарстві та проводити підрахунок економічних збитків завданих господарству від неплідності тварин.
     По завершенню навчальної практики студенти представили матеріали і звіт з навчальних практик та успішно провели їх захист.
 

Жук Ю.В., Деркач С.С.,
доценти кафедри акушерства, гінекології та
біотехнології відтворення тварин

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook