На факультеті тваринництва та водних біоресурсів презентовано нову навчально-наукову лабораторію – технології виробництва продукції птахівництва
Традиційно до Дня університету факультет тваринництва та водних біоресурсів презентує свої досягнення у зміцненні матеріально-технічної бази. І зараз він не відходить від цього правила: навчально-науково-виробничий комплекс кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві в умовах фізіологічного двору «Дідорівка» поповнився ще однією складовою – навчально-науковою лабораторією технології виробництва продукції птахівництва, яку сьогодні і було презентовано університетській громаді та роботодавцям.
На урочистості з цієї нагоди завітали ректор Станіслав Ніколаєнко, проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук та голова Згурівської ОТГ і керівник ради роботодавців факультету Василь Цвик.
Звертаючись до присутніх, Станіслав Ніколаєнко підкреслив: університет рухається у вірному напрямку, визначеному Програмою розвитку «Голосіївська ініціатива 2025». І зміна його керівника, як того вимагає законодавство про вищу освіту, – це ознака демократизму, яку обстоює наш колектив. Необхідно поглиблювати співпрацю із бізнесом, яка зараз вже існує, – з урахуванням побажань роботодавців. Протягом навчання бакалаври факультету повинні мати відпрацьований бізнес-проєкт, щоб бути не тільки технологами, але й господарями.
Це один з крайніх на сьогодні кроків факультету на виконання Програми розвитку «Голосіївська ініціатива 2025», зазначає декан Руслан Кононенко. У цій лабораторії, що є однією з унікальних структурних одиниць факультету, передбачається підготовка бакалаврів, магістрів та докторів філософії за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», надання консультативних послуг та науково-практичних рекомендацій з птахівництва, проведення наукових досліджень.
Відкриття навчально-наукової лабораторії технології виробництва продукції птахівництва (над створенням якої останні роки займався її завідувач Микола Ліхтер), власне, і стало центральною подією сьогоднішньої презентації.
Сучасний, практично орієнтований підрозділ розмістився на двох поверхах і включає в себе кілька цехів – виробництва яєць, інкубації яєць, вирощування курчат бройлерів – і методичний кабінет для роботи аспірантів та науковців. З напрямками роботи лабораторії познайомив завідувач кафедри Вадим Лихач, зазначивши: вона – родзинка факультету і кафедри, адже дає можливість студентам опановувати практичні компетенції в умовах, максимально наближених до виробничих, а науковцям – проводити відповідні дослідження.
Його цікаву розповідь продовжила доцентка Світлана Базиволяк, яка представила цех виробництва яєць, де утримуються в секціях промислового зразку кроси курей «Ломанн браун», «Ломанн сенді», «Ломанн ЛСЛ-класік», а також перепели (порід англійська біла, англійська чорна, маньчжурська, фараон техаська). Вона виокремила загальну характеристику цеху (технологічне обладнання, характеристика кросів і порід птиці, їх продуктивність в умовах лабораторії). Разом зі студентами відбулася демонстрація практичного використання птиці на лабораторних заняттях: взяття промірів, визначення живої маси, оцінювання продуктивності за екстер’єрними ознаками тощо.
З цехом інкубації яєць провела знайомство професорка Вікторія Мельник, представивши наявні інкубатори, їх технічні характеристики, виробничі потужності, технологічне обладнання для утримання молодняку, характеристику наявного поголів’я. Студенти разом з наставником демонстрували практичне використання технологічного обладнання і біологічних об’єктів на лабораторних заняттях з оцінювання якості інкубаційних яєць, біологічного контролю в інкубації, оцінювання молодняку та інших.
Професорка Наталія Прокопенко ознайомила з напрямками наукових досліджень здобувачів вищої освіти наукового ступеня «доктор філософії», представивши кімнату для роботи аспірантів та цех вирощування курчат бройлерів, де саме і відбувається на цей час науковий експеримент у межах міжкафедральної наукової тематики в супроводі співробітників кафедри годівлі тварин та технології кормів імені П. Д. Пшеничного – доктора філософії Владислава Пітери і аспіранта Романа Вознюка. Також науковці кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві демонстрували проведення наукових досліджень щодо оцінювання якості яєць.
Лабораторія має стендове забезпечення, що допомагає в проведенні лабораторних занять та доповнює теоретичний зміст, а також відповідне мультимедійне й комп’ютерне обладнання.
А далі учасники перемістилися на інші локації – прерогативи факультету. Знайомство з ними розпочалося з навчально-науково-виробничої лабораторії конярства, заснованої ще у жовтні 1967 року з метою поліпшення практичної підготовки фахівців, навчання студентів початкових навичок верхової їзди та кінного спорту. Сьогодні на стайні утримуються коні різних порід: арабська, англійська чистокровна, українська верхова, торійська та шетлендські поні. її завідувачка – діючий член Федерації з кінного спорту України, суддя з кінного спорту України 2 категорії Анжеліка Дідковська представила основні задачі лабораторії та її тісний зв'язок з освітніми і науковими процесами кафедри та факультету. Зокрема, вона навела перелік послуг, які надаються ННВЛ конярства, що, безумовно, є цікавим кейсом і користується попитом у киян та гостей міста, співробітників і студентів університету.
Наступною локацією став літній клас для проведення практичних занять в умовах навчально-науково-виробничих лабораторій кафедри. Тут, на власній базі, з використанням сучасного обладнання для студентів, науково-педагогічних працівників, аспірантів і гостей пройшов майстер-клас із сортового та кулінарного розрубу згідно стандартів і дегустації баранини. Провідні фахівці з вівчарства – професор Василь Туринський і доцент Наталія Богданова – зі знанням справи демонстрували його учасникам всі тонкощі сортового і кулінарного розрубу баранини, її органолептичної оцінки, приготування страв. Родзинкою ж заходу стала наукова дегустація страв з баранини, анкетування і визначення кулінарних властивостей шляхом приготування делікатесної баранини (що власноруч і зробили студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів), ставлення українців до цього корисного, розповсюдженого наразі продукту. Все це поєднувалося з цікавими фактами, щодо корисності баранини.
Здається, ніби все згадали. Але ні: ще в умовах лабораторій кафедри утримуються кози англонубійської породи і вівці північно-кавказької породи.
Тож після всього побаченого і почутого можна впевнено констатувати: матеріально-технічна база кафедри технологій у птахівництві, свинарстві і всього факультету тваринництва та водних біоресурсів – чудова основа для підготовки справжніх фахівців за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». І, безумовно, – патріотів України.
Валентин Обрамбальський