Перспектива розвитку карʼєри на факультеті харчових технологій та УЯПАПК: студенти відвідали унікальний кулінарний центр МХП

11 травня 2024 року

  8 травня студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК відвідали кулінарний центр МХП

   Кулінарний центр - унікальний проєкт, що не має аналогів у Східній Європі з революційними можливостями для розвитку HoReCa в Україні. Створювався Кулінарний центр у межах трансформації компанії МХП із сировинної у кулінарну. Ідея у тому, аби полегшити кулінарний досвід українців та пришвидшити процес створення готових страв, доступних за ціною та ідеальними за смаком. Тому у центрі є все необхідне, щоб надати найякіснішу експертну допомогу із кулінарних питань. Також є змога спробувати запустити виробництво тестових партій на потужностях технологічного цеху у Кулінарному центрі.

   Розпочали екскурсію Кулінарним центром з відвідування Кулінарної школи. Шеф кулінарної школи Роман Маковецький розповів про основні задачі та можливості цього відділу, зокрема це можливість проведення навчань та підвищень для кухарів, майстер-класів, лекційних заходів, а також демонстрацій використання обладнання. Також Роман наголосив на перевагах використання кухонних комбайнів, технологію шокової заморозки, програмування пароконвектоматів та інше.

 

 Технології та обладнання Кулінарного центру дозволяють випускати продукти у форматах ready-to-cook (підготовлені для приготування) і ready-to-eat (готові до споживання), які роблять роботу закладів легшою та більш професійною. Це в основному сувід-страви, основи для супів, мариноване м’ясо, пастеризовані страви, соуси. І тепер ця продукція маркується спеціальним знаком експертного контролю. Він свідчить про те, що продукт пройшов всі етапи експертної екосистеми Кулінарного центру МХП.

   У відділі маркетингу МХП вивчають співвідношення попиту і пропозиції на певні товари й послуги на ринку перед запуском виробництва, потребу в певному продукті. Після цього шеф-кухарі на демонстраційних кухнях Кулінарного центру МХП розробляють рецептуру. Це відбувається на кухнях хорека, стритфуд, дарк кітчен, піцерія, кейтеринг або на кухні-студії, кожна з яких оснащена відповідно до напряму. Далі з рецептурою працюють технологи, щоб індустріалізувати виробництво продукту. 

     Після відпрацювання тестових партій продукції вона передається на органолептичне дослідження у сенсорну лабораторію. Оцінка якості продуктів за допомогою органів чуттів людини здійснюється безспосередньо у Кулінарному центрі МХП в спеціально облаштованій лабораторії для сенсорного аналізу. Вона обладнана індивідуальними місцями для дегустаторів, а сучасне програмне забезпечення разом із ретельно підібраною фокус-групою надають максимально точні результати. Дослідження включає тестування смаку, аромату, структури страви на відповідність стандартам. На фінальній стадії - після отримання успішних результатів - продукт запускають у виробництво.

   Після того, як студенти на власні очі дізнались та побачили шлях від ідеї до реалізації продукту - перейшли до обговорення понять їхньої якості та безпечності. Відповідний воркшоп провела керівниця відділу управління системою якості та сертифікації МХП Ірина Шевчук. Розповіла про важливі аспекти роботи компанії, провідні ідеї та ключові принципи роботи з харчовими продуктами, впровадженням новітніх технологій та командній роботі. Студенти спробували себе в ролі експертів з безпечності: розглянули програми-передумови системи HACCP та процеси, які вони охоплюють на підприємствах.

   Під кінець такого насиченого візиту до Кулінарного центру представники компанії МХП розповіли про можливості дуальної освіти. Дуальна освіта передбачає здобуття теоретичних знань у навчальному закладі та практику у роботодавця. Вона має переваги, як для підприємства, так і для здобувача освіти.

   Студенти можуть напрацювати певні навички та краще дізнатися про реальний виробничий процес.

   Компанія, у свою чергу, має змогу залучати молодь, адаптувати до роботи на конкретному підприємстві та показати карʼєрні можливості майбутнім фахівцям.

   Студенти, котрі відвідали Кулінарний центр, отримали безліч вражень, дізнались багато цікавої інформації, а хтось вже й розглядає це місце для своєї карʼєри. Вдячні компанії МХП та адміністрації факультету за можливість співпраці та відвідувати такі підприємства протягом навчання.

 Лариса Баль-Прилипко,

декан факультету

Аліна Степова,
студентка 3 курсу

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook