Природокористування і якість життя - поради лікаря: кава і кофеїн. Кому і коли варто знати міру?
Понад 90% населення Землі регулярно споживають напої або продукти із вмістом кофеїну. Цей стимулятор нервової системи у кількості, яка міститься одній чи двох чашках кави, споживається щодня мільярдами людей без жодних негативних наслідків. Однак, у гіперчутливих до кофеїну людей, або при високих рівнів споживання він може мати токсичний ефект, відомий як «кофеїнова інтоксикація».
БЕЗПЕЧНІ ДОЗИ
Безпечна кількість кофеїну у середньому становить до 400 мг на день, що еквівалентно 4-5 чашок кави. Токсичний ефект кофеїну проявляється при швидкому споживанні приблизно 1200 мг, це близько 12 чашок кави. Серед симптомів інтоксикації — психо-емоційне збудження, підвищення артеріального тиску, прискорене серцебиття, нудота або блювота і навіть судоми.
Споживання кофеїну в кількості 400 мг або менше на день вважається безпечним і навіть корисним. Якщо вживати більше, можуть виникати різні побічні ефекти. Кожна людина має різний рівень толерантності до кофеїну. Підлітки особливо вразливі щодо ризику інтоксикації кофеїном, оскільки вони, ймовірно, мають нижчий поріг толерантності до загального споживання кофеїну. Тому молоді варто вживати не більш як 200 мг кофеїну на день.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА ВСІ ДЖЕРЕЛА
Більшість людей не усвідомлюють, що вони щодня споживають більше рекомендованої кількості кофеїну. Можна обмежувати каву, але часто люди вживають кофеїн з інших джерел, наприклад енергетичних напоїв чи чаю. Деякі з таких напоїв містять набагато більше кофеїну, ніж звичайна чашка кави.
Кофеїн з усіх цих джерел може накопичуватися в організмі, що призводить до потенційної інтоксикації. Кофеїн з одного напою залишається в організмі до 9 годин.
До слова, напої з високим вмістом кофеїну в Америці навіть згадувалися в судових позовах щодо смерті людей із наявними захворюваннями, такими як синдром подовженого інтервалу QT 1 типи, через які вони були більш сприйнятливими до негативного впливу кофеїну. Результати деяких досліджень демонструють, що у таких випадках зловживання кофеїном може спричинити смерть.
ХРОНІЧНА ІНТОКСИКАЦІЯ
Багато людей вживають напої з кофеїном майже щодня, що здатне призвести до хронічної інтоксикації та викликає залежність. Провівши лише день без звичного споживання кофеїну, можна відчути побічні ефекти відміни — головні болі, надмірну втому і поганий настрій.
Ризик інтоксикації кофеїном лікарям варто обговорювати зі своїми пацієнтами, подібно до питання зловживання алкоголю. Хоча толерантність до кофеїну є індивідуальною для кожної людини, гіпотетичний ризик інтоксикації існує для всіх.
Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії