НУБіП започатковує науково-дослідний кластер БПЛА та запускає спеціальний курс для навчання викладачів і студентів

2 серпня 2023 року
  Застосування безпілотних літальних апаратів (БПЛА) у сфері природокористування є одним з напрямків науково-практичної роботи факультетів інформаційних технологій та землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України.

  Необхідність посилення навичок управління різними типами БПЛА в умовах воєнного стану та зростаючі потреби щодо технологічної складової у економіці та збереження довкілля вимагає комплексного підходу. Зокрема, університет розпочинає підготовку до опанування студентами нової професії «оператор дистанційно керованих апаратів» (код 8990) згідно Національного класифікатора України професій, суміжних спеціальностей для оборонних цілей, а також забезпечення продовольчої безпеки і ресурсоефективності.

  Розвиток інфраструктури кластеру відбувається у взаємодії університету з випускниками закладу, зокрема з БО «Міжнародний благодійний фонд «Народна Дія», що ініціював спеціальний курс для викладачів і студентів для зміцнення засад національної безпеки і оборони України через освіту та науково-дослідну діяльність. Крім цього окремим предметом співробітництва буде подолання наслідків війни – нейтралізації загроз (гуманітарних, екологічних, продовольчих) та відновлення екосистем шляхом застосування нових технологій та кроссекторальних підходів.
  «Наше завдання – формування, розвиток та інтеграція науково-дослідного кластеру щодо застосування БПЛА в різних секторах економіки країни та поліпшення засад природокористування згідно принципів сталого, екологічно безпечного розвитку», – зазначив проректор з навчально-педагогічної роботи, доктор наук Сергій Кваша.
  «Для перемоги потрібна низка факторів, консолідація зусиль і експертне забезпечення відіграють надважливу роль – переконаний Голова БФ «Народна Дія» Іван Войцехівський. – Зараз такий час, що управління дронами має стати обов’язковим стандартом і чим швидше ми навчимо наших громадян цим необхідним навичкам для оборони, тим ближче буде перемога. Крім цього науко-технічний потенціал України дозволяє акумулювати світовий досвід і впроваджувати свої новації, щоб бути конкурентоспроможними і ресурсоефективними».

  Університет спільно з партнерами вже працює над змістом освітньої програми, укомплектуванням та розвитком навчальної та виробничої бази для проведення теоретичних та практичних занять, закріплення навичок та вмінь згідно стандартів МОН України.

Пресслужба
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook