До 125-річчя НУБіП України: лабораторії завтрашнього дня

24 травня 2023 року
  НУБіП України на сьогодні в навчальній базі має більше 400 різнопланових лабораторій – навчальних, навчально-наукових, навчально-науково-виробничих. І до 125-річчя університету їх кількість суттєво зросла: новинки презентували відразу кілька факультетів та ННІ. Вашій увазі офіційний сайт пропонує низку матеріалів про них. 

        Факультет тваринництва та водних біоресурсів презентував лабораторію якості м’яса

  На кафедрі технологій виробництва молока та м’яса стала до роботи повністю модернізована лабораторія якості м’яса. Тут бакалаври та магістри за програмами дисциплін «Технологія продуктів забою», «Технологія виробництва молока і яловичини», «Директиви ЄС та стандарти у тваринництві», «Переробка продукції тваринництва», «Управління виробництвом і переробкою продукції тваринництва», «Управління продуктивністю великої рогатої худоби» (аспіранти – «Виробництво екологічно безпечної продукції скотарства») проводитимуть лабораторні роботи.

 

 

 

  Викладачі допомагатимуть їм набувати практичних навичок із визначення кількісних та якісних ознак м’яса, відповідно до дисциплін, закріплених за кафедрою, коментує завідувачка лабораторії Юлія Токар. Меблі для облаштування придбані коштом університету. А все необхідне для ремонту і власне ефективного функціонування лабораторії – коштом наших співробітників і випускників кафедри, зокрема Володимира Ананьєва. Фінансово суттєво допомогли громадянин Кіпру Андреас Марангоса, представник компанії «Каргіл» (ОАЕ) Іван Кисельов, українські підприємці Олександр Колісник, Катерина Луценко, брати Сергій та Юрій Петренко.
  Вже сам перелік обладнання лабораторії здатний викликати здоровий апетит у здорового українця, та й не тільки у нього. Чого вартує хоча б духова шафа для смаження м’яса! Ну, а вологомір для визначення зв’язаної вологи у м’ясі, люміноскоп «Еней» для визначення свіжості м’яса, УЗД апарат для визначення площі м’язового вічка і товщини підшкірного жиру, рН-метри, дистилятор, термостати, стерилізатор, муфельна піч тощо – речі, суто практичні, сміється завідувач кафедри Анатолій Угнівенко.

 
  За кілька днів до офіційного відкриття вона вже прийняла студентів на лабораторні заняття.

Тетяна Антонюк,
доцент кафедри технологій виробництва молока та м’яса

 

   Економічний факультет: відкрито навчально-наукову лабораторію «Музей грошей, банківської справи та страхування»


  Спільними зусиллями викладачів кафедри банківської справи та страхування і деканату факультету непристосоване приміщення перетворилася на окрасу аудиторного фонду 10-го навчального корпусу – «Музей грошей, банківської справи та страхування». Відкривали її проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк та запрошені стейкхолдери.

  На сьогодні це абсолютно унікальна лабораторія серед українських вишів, коментує її завідувач доцент Олексій Муравський. Вона була задумана для того, щоб підвищити рівень знань і вмінь студентів, стимулювати інтерес до занять бакалаврів і магістрів і спеціальності «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок». Формат лабораторії дозволяє глибоко вивчати історію грошей, розвитку банківської і страхової справи у світі і в нашій країні за дві тисячі років, краще засвоювати новітні тенденції у цих сферах та розвивати банківські та страхові продукти. Проте по суті свої вона вийшла мультидисциплінарною і багатофункціональною, бо дозволяє багатьом кафедрам економічного та інших факультетів проводити заняття з різних дисциплін, використовуючи широкі можливості лабораторії: музейні експонати, телевізійний перегляд сучасних відеофільмів, мультимедійне представлення лекцій і практичних занять. В ній зручно проходити навчальну і виробничу практику в онлайн режимі в банках, плідно працювати над дисертаціями, готувати презентації і виступати з ними перед аудиторією. Тут і викладати, і навчатися – чисте задоволення.

 

  У нашій лабораторії є навіть наковальня, яка дозволяє карбувати… власну монету – НУБіПкоін – без монетного двора чи ферми! На факультеті вирішили ними відзначати кращих студентів, призерів олімпіад, гостей, говорить професорка кафедри банківської справи та страхування Любов Худолій.

Ірина Кушніренко

 

  Механіко-технологічний факультет: відкрито лабораторію трансмісії тракторів і автомобілів

  На механіко-технологічному факультеті з’явилася нова навчальна лабораторія – трансмісії тракторів і автомобілів.
  У другій частині вивчення дисципліни «Трактори і автомобілі» майбутні агроінженери вивчають трансмісію колісних та гусеничних машин, основні конструктивні елементи якої представлені в сучасній лабораторії трансмісії тракторів і автомобілів кафедри тракторів, автомобілів та біоенергоресурсів.

  Вона має єдиний в Україні працюючий стенд – розріз трактора загального призначення, розповідає завідувач кафедри Євген Калінін. Тут також представлені ведучі мости вантажного автомобіля та універсально-просапного трактора, автоматична коробка передач та весь необхідний наочний матеріал.

Валентин Обрамбальський

Факультет аграрного менеджменту: запрацювала ННВ лабораторія бізнес-аналітики

  На кафедрі адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності відкрили нову навчально-науково-виробничу лабораторію бізнес-аналітики. Символічну стрічку в 312-й аудиторії перерізали проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша та поважна випускниця ФАМу – керівниця відділу переробки ТОВ АТ "Каргілл" Анна Литовченко.

  Основні напрямки її діяльності – впровадження результатів наукових розробок та інших досягнень науково-технічного прогресу в аналітичне забезпечення виробничих процесів; надання інформаційно-консультаційних, дорадчих та інших послуг; підготовка та розміщення інформації в ЗМІ, вебпорталах та інших електронних ресурсах, розкриває можливості нової лабораторії декан Анатолій Остапчук. Сюди ж відносяться розробка електронних навчальних та інформаційно-довідкових вебресурсів; організація конференцій, семінарів, тренінгів та курсів підвищення кваліфікації; підготовка та розповсюдження підручників, навчальних посібників, методичних рекомендацій, брошур, буклетів; використання науково-практичних напрацювань, знань та досвіду, набутих у процесі обслуговування потреб реального сектору економіки загалом, та сільськогосподарського виробництва зокрема, для поліпшення навчального процесу та наукової роботи.

  Для забезпечення цього переліку послуг, який надаватиме лабораторія, її обладнано системою відеоконференції AVer Information Inc VC520 Pro, інтерактивною панеллю та презентаційною стійкою. І, звісно, десятком найсучасніших комп’ютерів. Все це закуповувалось за підтримки ТОВ АТ "Каргілл" (на віншування до рідного факультету завітали ще один з нещодавніх ФАМівських студентів – керівник відділу закупівель Вадим Мірошниченко та інші) і сприяння Сергія Кваші.

Ірина Кушніренко

   Факультет конструювання та дизайну: відкрито лабораторію віртуальної та доповненої реальності

  На факультеті конструювання та дизайну лише за останній час створили кілька нових сучасних лабораторій. Так, на кафедрі нарисної геометрії, комп’ютерної графіки та дизайну облаштували лабораторію віртуальної та доповненої реальності.

 

 

  Вона вже облаштована всім необхідним, технологічне обладнання, придбане раніше, вже готове до монтажу, презентуючи можливості своєї нової складової конструкторів, розповідає завідувач лабораторії доцент Андрій Несвідомін. До послуг майбутніх конструкторів – окуляри віртуальної реальності Meta Quest 2 і Oculus Rift 2, потужні персональні комп'ютери, планшет з 3Д сканером Lidar, інтерактивна дошка і спеціальне світлодіодне освітлення. Але краще один раз побачити, аніж десять почути. Тож чекаємо!..

Валентин Обрамбальський

 


 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook