Наукова школа з гербології

8_VeselovskiВеселовський Іван Васильович

(1927-2003)

Доктор сільськогосподарських наук, професор

 

 

 

 

 

 

Назва наукової школи: наукова школа з гербології. Рік заснування: 1970 р.

Засновник наукової школи: І.В. Веселовський. 

На сьогодні на базі наукової школи І.В. Веселовського засновано школи послідовників. Сучасними керівниками школи є доктори сільськогосподарських наук, професори С.П. Танчик, Ю.П. Манько.

Напрям діяльності представників наукової школи гербології – наукове обґрунтування і розроблення системи заходів захисту посівів сільськогосподарських культур від бур'янів, інтегрованої в сучасні технології у землеробстві. І.В. Веселовський народився 22 березня 1927 р. в с. Лука (нині Озерне) Самбірського району на Львівщині в родині сільських господарів. Середню освіту отримав у м. Дрогобичі (1943 р.), а вищу – на агрономічному факультеті Львівського сільськогосподарського інституту, закінчивши його з відзнакою у 1950 р. Потім – робота старшим агрономом Ожидівської МТС Олеського району Львівської області, аспірантура у Львівській філії Інституту агробіології АН УРСР (1951 – 1954 рр), захист дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук у спеціалізованій раді Київського державного університету ім. Тараса Шевченка  (1955 р).

Наступна, найбільш продуктивна частина творчого життя І.В. Веселовського пов'язана з науковою й педагогічною діяльністю в Українській сільськогосподарській академії (нині Національний університет біоресурсів і природокористування України), де він виконував обов'язки асистента (1955 р), доцента (1961 р), а після захисту дисертації на здобуття наукового ступеня доктора сільськогосподарських наук (1985 р) – професора й завідувача кафедри землеробства.

Протягом усього свідомого життя його виділяла любов до України, активна громадська позиція, небайдужість до соціально-політичних та економічних проблем Вітчизни. Така позиція спонукала вченого до зусиль у розв'язанні однієї з найбільш актуальних проблем вітчизняного землеробства – захисту посівів сільськогосподарських культур від бур'янів. За час роботи в Українській сільськогосподарській академії двічі обирався головою профспілки агрономічного факультету, членом профспілкового комітету академії, керівником університету лекторської майстерності.

У творчому доробку професора І.В. Веселовського близько 300 наукових праць, присвячених проблемам землеробства та гербології. Він став лідером вітчизняної наукової школи з гербології, ініціатором заснування Українського наукового товариства з гербології, був членом Європейського наукового товариства гербологів.

Набутий життєвий і науковий досвід Іван Васильович ефективно використовував на педагогічній ниві, готуючи кваліфікованих фахівців із землеробства і гербології та виховуючи їх на засадах високої національної свідомості. Під керівництвом професора І.В. Веселовського підготовлено й захищено 150 дипломних робіт бакалавра, спеціаліста та магістра, 17 кандидатських та 3 докторських дисертації.

Відомі представники наукової школи: Палієнко М.Я., доцент кафедри землеробства УСГА; Манько Ю.П., професор кафедри землеробства та гербології НУБіП України; Живіцький Г.П., старший науковий співробітник Інституту захисту рослин УААН; Завадський В.П., доцент кафедри землеробства Таврійської агротехнологічної академії; Скурятін М.О. – заступник директора Інституту захисту ґрунтів від ерозії УААН; Царенко М.К. – вчений секретар відділу землеробства УААН; Якубовський С.В. – директор Рівненської сільськогосподарської дослідної станції; Задорожний В.С. – заступник директора Інституту кормів НААН; Танчик С.П. – член-кореспондент НААН, професор, завідувач кафедрою землеробства та гербології НУБіП України; Жеребко В.М. – професор, завідувач кафедрою інтегрованого захисту рослин НУБіП України; Косолап М.П. – доцент кафедри землеробства та гербології НУБіП України.

Основні досягнення наукової школи.   Під керівництвом професора І.В. Веселовського набуло розвитку дослідження біологічних властивостей бур'янових рослин, результатом яких стало опублікування «Атласу-визначника бур'янів». Зусиллями представників наукової школи опрацьовані зональні системи захисту посівів сільськогосподарських культур від бур'янів за сучасних систем землеробства. Започатковані і розвинені організаційні заходи контролю бур'янів – обґрунтована методологія гербологічного прогнозу, еколого-економічного обґрунтування застосування гербіцидів у землеробстві та моніторингу в практичній гербології. Опрацьована концепція стратегії і тактики ефективного і екологічно безпечного захисту посівів від бур'янів. Досліджений баланс насіння бур'янів у ґрунті, його життєздатність та довговічність. Зроблені кроки до виявлення засобів контролю потенційної забур'яненості ріллі – гермінаторів та гербістатів.     

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook