НУБіП України – КНТЕУ: резерви зростання

22 січня 2015 року

 У рамках реалізації програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2020» університет провадить активну міжнародну діяльність. Разом з тим, цікавим є досвід і вітчизняних вищих навчальних закладів. Плановані для обміну досвідом зустрічі з колективами провідних українських вишів - Київського національного торговельно-економічного університету, Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», Київського національного університету імені Тараса Шевченка почали реалізовуватися. Перша адреса – КНТЕУ – була обрана не випадково. Як зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, обидва наші виші знаходяться в органічній освітньо-науковій зв’язці. Наш університет як агротехнологічний забезпечує підготовку фахівців для аграрного сектора і виробництва продукції, а КНТЕУ – її переробки і реалізації. І при цьому обидва виші мають реальні резерви зростання. Знайти їх – і було метою візиту делегації НУБіП. Знаменно, що він припав на свято - День соборності України.

 
Привітав гостей ректор КНТЕУ Анатолій Мазаракі. Він зазначив, що педагоги з кафедр і факультетів обох вишів знайомі вже не перший рік. Зокрема, факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК нашого університету має налагоджені контакти з колективом КНТЕУ. За словами  Анатолія Антоновича, КНТЕУ – це доволі молодий виш, який наступного року відзначатиме піввіковий ювілей. Сьогодні в його столичному центрі і регіональних підрозділах по всій країні навчаються близько 34 тисячі студентів. Університет  шанує свої традиції та має певні особливості. У його структурі п’ять факультетів, кількість студентів на яких може сягати шести тисяч. На найменшому ж –  2500. На переконання очільника цього університету, для успішного функціонування факультету має бути створене відповідне науково-педагогічне середовище, що досягається за рахунок концентрації. Для деканату ж головне завдання – забезпечення навчального процесу та виховної роботи зі студентами. 
 
 
 
На сьогодні, як і всі вищі навчальні заклади, КНТЕУ працює над втіленням в життя нового Закону України «Про вищу освіту». Його головна ідея – якість вищої освіти – співзвучна з ідеологією університету, - говорить Анатолій Мазаракі. А досягається це за рахунок постійного вдосконалення навчального процесу, оновлення навчальних планів, змісту самих дисциплін. Потрібно ще втілити вимогу закону щодо забезпечення 25% дисциплін за вибором студента. 
 
 
Тут постійно працюють над інформатизацією всіх процесів з метою створення єдиного інформаційного середовища. У корпусах та гуртожитках є доступ до Wi-Fi, практично всі дисципліни мають дистанційну платформу.
 
 
Наразі документообіг вишу здійснюється в електронній формі, що прискорює створення та пошук документів. У цьому переконалися члени нашої делегації, відвідавши канцелярію. Потому оглянули лекційні аудиторії. Всі вони оснащені мультимедійними обладнанням. 
 
 
Продовжило ознайомлення з матеріально-технічною базою КНТЕУ відвідування комп’ютерних класів та наукової бібліотеки. Її фонд налічує 1,2 мільйона примірників, кожен з яких, окрім паперового, має ще й електронний формат. Усі автори видань, які затверджуються вченою радою, обов’язково подають ще й електронну версію. Усі інтелектуальні права при цьому захищені.
 
 
Наша делегація мала змогу відвідати також університетську книгарню, магазин сувенірів, актову залу на 670 місць, заклади харчування, ряд провідних кафедр. Особливий інтерес викликали кафедри товарознавства та експертизи непродовольчих товарів, технології і організації ресторанного господарства та лабораторії – силікатних, текстильних виробів, культурно-побутових, молочних, взуттєвих та хутряних товарів, мікробіології, сенсорного аналізу, дорогоцінних металів та коштовностей. В останній знаходяться колекції каміння і прилади, за допомогою яких за лічені хвилини можна дізнатися склад ювелірного виробу. 
 
 
На завершення візиту делегація НУБіП України відвідала студентське містечко, гуртожитки якого були суттєво реконструйовані до Євро-2012, та спортивну базу. 
 
На загальну думку членів нашої делегації, побачене і почуте тут варте того, щоб використати у практиці діяльності нашого університету. Зокрема, на увагу заслуговує досвід господарської діяльності, вертикаль управління великим техноекономкомплексом.
 
 
А в травні вже ми прийматимемо з аналогічним візитом наших колег з КНТЕУ, адже і нам є чим поділитися. До цього, як зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко, планується напрацювати предмет угоди про співпрацю між обома вишами.
 
 
Ольга Наконечна,
Валентин Обрамбальский
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook