100-річчя з дня народження проф. Голуба А.М.

29 листопада 2018, 14:30
Нещодавно, а саме 23 листопада 2018 року, відбулося відкрите засідання кафедри неорганічної хімії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, присвячене 100-річчю з дня народження одного з найвідоміших українських хіміків - Голуба Андрія Матвійовича. Це була дійсно урочиста подія, адже вона зібрала майже всіх учнів школи відомого вченого: Слободяник М.С., Неділько С.А., Капшук А.О., Попель П.П., Перепелиця О.П., Кокозей В.М., Максін В.І., Нагорний П.Г. та багато інших.
А головне, в славнозвісній лекційній аудиторії, де проходили лекції професора, були присутні студенти та аспіранти, послідовники хімічної науки, підвалини якої закладав Голуб А.М. Це була зустріч випускників, зустріч-спогад, історичний екскурс та нарис з життя відомого вченого-хіміка. ,,Учні,, - відомі вченів Україні, професори та доценти, згадували студентські роки, історії та випадки з життя, до якого долучився своїми порадами та настановами завідувач кафедри неорганічної хімії Голуб А.М.
Він завжди цікавився новинами, роботою студентів та аспірантів, обов'язково називав їх по-батькові та розмовляв з усіма на рівних. Ніколи в дискусії не було видно грані між співбесідниками. Талант хіміка–педагога, вченого, мислителя, філософа завжди дозволяв йому донести до аудиторії чи співрозмовника його думки та погляди; він умів переконати, направити на ,,істинний шлях,, , показати та виокремити зерно від полови.
Про це у своїх виступах згадували його дипломанти та студенти кафедри неорганічної хімії, на якій їм випала честь навчатися. Вони з гордістю згадували про повоєнні роки; про тернисті стежки, які привели їх до навчання на хімічному факультеті; про перші настанови, поради та зустрічі з вченим, який прищеплював любов до хімії так, що студенти починали свою наукову роботу саме на цій кафедрі.
Необхідно відмітити й інші грані таланту вченого та педагога Голуба А.М. – він завжди, повторюю, завжди боровся й відстоював Незалежність України, він був справжнім Патріотом. Ще в ті роки…. професор завжди проводив заняття українською мовою, завжди міг доступно й легко переконати велике ,,начальство,, вправильності позиції щодо України, її майбутнього, мови , незалежності. На його лекції по ,,Неорганічній хімії,, приходили студенти, аспіранти, співробітники, люди з інших факультетів, школярі. Вони користувалися надзвичайною популярністю, адже професор був Великим лектором, він зацікавлював матеріалом, захоплював експериментом, інтригував новизною хімічних знань. Лекції завжди відбувалися при заповненій аудиторії і обов'язково з величезним захопленням слухачів, адже чекали дослідів від лекційного асистента, розв'язки у поясненні нового матеріалу. Професор любив приймати іспити, любив студентів, любив науку… Іспит з неорганічної хімії, за словами його сивочолих учнів, міг тривати з 9 ранку до 21 вечора, але це був ІСПИТ…. Не даремно ще з 2000-х років кафедра неорганічної хімії мала в своєму складі найбільше професорів в Україні (10).
У своєму виступі проф. Максін В.І. згадує як він студентом познайомився з завідувачем кафедри Голубом А.М., як навчався, як під його керівництвом виконував наукову роботу, яка потім перейшла в дипломну та кандидатську дисертацію. Він з вдячністю та захопленням розповідав цікаві історії з життя на кафедрі, про діяльність наукового гуртка під керівництвом Голуба А.М. Це було дійсно захоплююче велике свято – бути студентом такого професора. Він також відмітив ,що завдяки спілкуванні з проф. Голубом А.М.в сферу його наукових інтересів увійшли також питання екології, екологічної хімії, якимим він займається в даний час, і які стали його тематикою докторської дисертації. Унікальна ерудиція та націленість на нове дозволили А.М. Голубу бути науковим радником для багатьох спеціалістів в різних галузях хімічної науки, атомної енергетики, геології, геохімії, матеріалознавства.

Потрібно також відмітити, що на кафедрі аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води НУБіП України працюють виспукники кафедри неорганічної хімії Київського національного університету імені Тараса Шевченка: проф. Максін В.І., доц. Ущапівська Т.І., доц. Абарбарчук Л.М. та доц. Лаврик Р.В.. Зокрема, Лаврик Р.В., Ущапівська Т.І. і Максін В.І. захистили свої кандидатські дисертації після аспірантури у рідному виші. В свій час аспіранти кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води Абарбарчук Л.М., Прокопчук Н.М., Савченко Д.А. та Жиляк І.Д. захищали свої кандидатські дисертації на спецраді хімічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Також наша кафедра має давні наукові і методичні зв’язки з кафедрою неорганічної хімії КНУ, всіляко їх розвиває та підтримує. У нас є також багато спільних наукових публікацій у вигляді статей, патентів, монографій та підручників, у нас є наукове майбутнє…

 

проф. Максін В.І., доц. Лаврик Р.В.


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook