Лабораторне заняття з дисципліни «Адаптивна селекція» в ННЦ Інститут Землеробства НААН

2 грудня 2016 року

     30 листопада студенти-гуртківці та магістри спеціалізації «Селекція і генетика сільськогосподарських культур» в рамках вивчення дисципліни «Адаптивна селекція» під керівництвом професора кафедри генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Ганни Миколаївни Ковалишиної провели лабораторне заняття в ННЦ Інститут Землеробства НААН.

     Знайомство з роботою інституту розпочалось в лабораторії молекулярної генетики та біохімії. Науковий співробітник, кандидат с.-г. наук Заіка Євген Вікторович ознайомив студентів з методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

    

      Суть методу полягає в багаторазовому копіюванні в пробірці певних ділянок ДНК у процесі повторювальних температурних циклів. Для проведення потрібні компоненти: ДНК-матриця, праймери, ДНК-полімераза. Для кращого розуміння інформації Євген Вікторович продемонстрував нам роботу приладів для ПЛР, а саме ампліфікатора, бокса біологічної безпеки «Ламінар – С», лабораторних центрифуг.

   

У рамках зустрічі студенти могли попрацювати в боксі з автоматичними піпетками на 5,10 та 50 мкл.

    

     Надана інформація зацікавила гуртківців, оскільки метод ПЛР набув популярності в сільському господарстві, а саме при виявлення збудників інфекційних захворювань рослин, контролю якості сільськогосподарської сировини та дозволяє виявити наявність та кількість ГМО у досліджуваних зразках.
   Продовжили студенти свою роботу в лабораторії якості зернових культур, де під керівництвом Любов Миколаївни Голик ознайомились з роботою всесвітньо признаного приладу для точного та швидкого аналізу основних зернових та олійних культур – «Інфратек 1241».

     Основними перевагами даного приладу є швидкість аналізу та висока точність, що відповідає стандартним методам, визначення декількох показників (вологість, вміст білку, жирку, крохмалю, клейковини, золи та ін.). Гуртківці мали можливість самі провести аналіз озимої пшениці та тритикале. Результат нас приємно здивував – менше ніж за 1 хвилину ми отримали необхідні нам показники.

 


Юлія Дмитренко
асистент кафедри генетики, селекції 
і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook