Факультет тваринництва та водних біоресурсів на Східноєвропейському молочному конгресі

8 березня 2016 року

     Використання новітніх технологій навчання дозволяє підготувати конкурентоздатного фахівця, який забезпечить прибутковість тваринницького бізнесу. Одним із елементів цього процесу є відвідування передових підприємств, виставок та інших заходів, де провідні фахівці в галузі тваринництва діляться своїм досвідом та досягненнями. 

     Минулого тижня проходив Східноєвропейський молочний конгрес, який за сприяння голови Всеукраїнської Аграрної Ради Андрія Дикуна та декана факультету тваринництва та водних біоресурсів Вадима Кондратюка мали змогу безкоштовно відвідати більше 20 студентів факультету (слід зауважити, що вартість участі в конгресі 3000 грн). Серед них були 13 студентів 2 курсу, які підготували мотиваційні листи та мали бажання краще освоїти дисципліну «Утримання та гігієна тварин», а також студенти 3-го та 4-го курсів.

     Головна подія року в галузі молочного скотарствазібрала під одним дахом понад 2000 учасників: менеджери та спеціалісти провідних молочнотоварних підприємств, представники влади, комерційних компаній, молокопереробних підприємств, галузевих об’єднань, міжнародних організацій, фінансових установ та посольств. Організаторами цього дійства є Всеукраїнська Аграрна Рада, компанія DYKUN та Асоціація Виробників Молока (АВМ). Мій закордонний досвід свідчить про реальний та вагомий вклад різних асоціацій в розвиток тваринництва. За АВМ майбутнє, бо вона співпрацює з реальним бізнесом, запроваджує інновації і готова ділитися ними із студентами. З слів Андрія Дикуна ми розуміємо, що без належної підготовки кадрів не обійтись і що в студента треба вкласти багато часу і грошей. Зміни відбуваються, але не так швидко й кардинально, як цього хотілося б.
     В рамках конгресу діяли секції аналітики молочного бізнесу, управління та технологій, ветеринарії.

     Студенти мали змогу відвідати спеціалізовану виставку з молочного скотарства. При цьому вони отримали завдання вивчити всі експонати, що стосуються утримання та гігієни тварин і зробити звіт. Велике гастрономічне задоволення отримали від дегустації молочних продуктів провідних вітчизняних виробників. Поряд з цим, спілкувалися з виробничниками, в тому числі і Героєм України Петром Іващуком. І це все лише перший день триденного конгресу.

     На другий день делегація факультету взяла участь у Східноєвропейській молочній ініціативі, де мали змогу прослухати доповіді представників багатьох держав (Німеччина, Бельгія, Польща, Італія, Франція, Великобританія, Нідерланди, Фінляндія, Сербія, Естонія, Чехія). Особливо сподобалися виступи Хаген Генрі з Гельсінського університету (Фінляндія) та Калле Каск з Естонського університету природничих наук (Естонія).

     Завдяки високому рівню володіння іноземною мовою студента 3-го курсу за напрямом підготовки «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Василя Оверченко, ми мали змогу поспілкуватися з Філом Кардозу доцентом факультету тваринництва, спеціалістом з годівлі та репродуктивної біології тварин Університету штату Іллінойс, США. Вікторія Антонова була перекладачем при спілкування з французькими колегами Ніколас Ескамез та Фаб’єн Скіба.

     Приємно відмітити, що модератором секції Українського козівництва та вівчарства був професор Василь Туринський – президент Асоціації вівчарів і козівників України, начальник відділу трансферу технологій та інновацій нашого університету.

     Окрім всього вище зазначеного, учасники від факультету відвідали ще безліч семінарів та майстер-класів. Найбільш корисним для дисципліни «Утримання та гігієна тварин» був майстер-клас компанії Агроклімат щодо контролю мікроклімату в тваринницьких приміщеннях.

     На третій день відвідали провідні молочні ферми України ДП «Красносільське молоко» (Чернігівська обл., 1460 гол. дійного стада, 8000 кг надій за рік) та ТОВ «Українська молочна компанія» (Київська обл., 3800 гол. дійного стада, 9100 кг надій за рік).

     Маємо надію, що отримані враження та досвід стануть в пригоді студентам та викладачам як на заняттях, так і в подальшій професійній діяльності. А надана факультету можливість участі у такому семінарі говорить про те, що факультет тваринництва та водних біоресурсів стрімко набирає обертів і стає провідним з підготовки фахівців по тваринництву і рибництву в Україні.


Микола Повозніков,
професор кафедри біології тварин

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook