125-річчя НУБіП України - навчально-науковий семінар з роботодавцями факультету харчових технологій - "Основи лабораторної діагностики та її значення у нутріціології здорового харчування" активно триває

24 травня 2023 року

   Добіг до кінця другий день навчально-наукового семінару з роботодавцями факультету харчових технологій - "Основи лабораторної діагностики та її значення у нутріціології здорового харчування".

      Протягом навчання курсанти розглянули наступні теми: 

     - Загальний аналіз крові. Вплив їжі на лабораторні показники крові.

     - Загальний аналіз сечі. Лабораторні показники та їх інтерпретація

     - Макронутрієнти: Білковий обмін. Біологічна роль білків у харчуванні людини, Шляхи трансформації та основні показники. Клінічна лабораторна діагностика.                  

Вимоги щодо підготовки пацієнта до лабораторних досліджень:

- Натщерце (останій прийом їжі за 8-12 годин до забору крові);

- виключити фізичну та емоційну перенапругу (біг, підйом сходами тощо);

- виключити з раціону за 1-2 дні алкоголь, їжу багату на жири;

- виключити всі види обстежень та маніпуляцій (рентген, УЗД, масаж, фізіотерапевтичні процедури, рефлексотерапію та ін.);

- до початку прийому лікарських засобів (ЛЗ), у разі впливу ЛЗ на результат аналізу, ЛЗ прийняти після забору крові на дослідження (замісна терапія при захворюваннях ЩЗ та ін.);

- виключити куріння за 1 годину до забору крові;

- у разі гормональних досліджень у жінок репродуктивного віку дотримуватися рекомендацій лікаря про день менструального циклу;

- для визначення рівня сечової кислоти необхідно за 1-2 дні до дослідження відмовитися від вживання їжі багатою на пурини (печінка, нирки).

Декан факультету Лариса Баль-Прилипко, дотримавшись усіх вимог, вирішила також прийняти участь у семінарі, здавши свій біоматеріал для дослідження. 

  

 

 

 

     Кров для посіву слід брати, дотримуючись правил асептики, для того, щоб уникнути попадання мікроорганізмів із зовнішнього середовища.

Кров відбирають у процедурному кабінеті або перев'язувальною стерильною системою для забору крові одноразового користування або шприца з використанням спеціальних двофазних систем для гемокультур.

Кров на бактеріологічне дослідження у дорослих забирається у 2 флакони - для виділення аеробних (об'єм 10 мл, зелені флакони) та анаеробних мікроорганізмів з крові (об'єм 10 мл, помаранчеві), починаючи з анаеробного, у дітей у педіатричні. Якщо забір здійснюється шприцами, то забирається 2 стерильних шприца по 10 мл кожен, перед внесенням крові у флакон голка змінюється! Пластикова кришка флаконів дезінфікується 70% спиртом і знімається.

«Основні правила - після забору ПЕРЕМІШУВАТИ (3-4 рази), НЕ ВІДСТОЮВАТИ, ЦЕНТРИФУГУВАТИ (умови центрифугування 1500-2000g - 10 хв. при tо +25 оC.). АЛІКВОТУВАТИ плазму у вторинну пробірку без наповнювачів (біла кришка), або пробірку типу «Еппендорф» без транспортного середовища та ЗАМОРОЗИТИ!» - зазначила фахівець Юлія Лозовська. 

Збір та дослідження сечі:

- збирається протягом 24 годин при звичайному питному режимі;

- вранці в 6-8 год пацієнт звільняє сечовий міхур (цю порцію сечі виливають), а потім протягом доби збирає сечу в градуйовану ємність (контейнер на 3літра), сеча, що збирається зберігається тільки в умовах холодильника;

 - контейнер доставляється пацієнтом у лабораторію чи пост у стаціонарі;

 - медичний персонал вимірює кількість добової сечі, у напрямку вказує її обсяг,

- вміст контейнера перемішують, переносять у вакуумну пробірку для збору сечі та маркують відповідно до бланка-напрямку.   

«У дітей грудного віку допускається збирання сечі через спеціальний сечоприймач. Сечоприймач кріпиться безпосередньо до тіла. Перед збиранням сечі дитину слід ретельно помити. Після цього прикріпити сечоприймач до тіла. Після закінчення процедури вміст сечоприймача вилити у стерильний контейнер», розповіла Інна Близнюк, директор ТОВ «Лайтджин».

Учасники семінару діляться своїми враженнями та продовжують впроваджувати світовий принцип – «Освіта впродовж життя»!

      «Участь у такому семінарі – це завжди оновлення знань, удосконалення, поштовх до професійного зростання. Я дійсно отримала стимул до самовдосконалення і самореалізації. Під час проходження курсу я поглиблюю та удосконалюю свої знання – впевнено стверджує практикуючий нутриціолог Валентина Ліченко.         

       «Я особисто дуже задоволена тим високим рівнем, на якому читаються лекції, проводяться лабораторні дослідження з використанням сучасного лабораторного обладнання. Поспілкуватися із працівниками і керівниками такої лабораторії – для мене це величезне задоволення і честь, і я дякую Університетові за таку можливість» - говорить лікар-трихолог Наталія Дьоміна.

     Даніїл Маліков, магістр факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК підсумовує: «Навчально-науковий семінар – це унікальна подія для студентів Університету, адже розроблена широка, надзвичайно цікава програма, що охоплює всі аспекти лабораторної діагностики організму людини». 

 

      «НУБіП України, який відзначає своє 125-річчя, надаючи якісні освітні послуги, вкотре підтверджує статус унікального дослідницького закладу вищої освіти – традиції, які творять майбутнє! Ми з радістю ділимося своїми напрацюваннями із студентами, виробничниками, науково-педагогічними працівниками під час підвищення їхньої кваліфікації. Університет – це якість освіти крізь досвід століть. Шановні студенти, випускники, педагоги! Долучайтеся до наших програм підвищення кваліфікації, науково-практичних семінарів та тренінгів. Удосконалюймося разом!» - ділиться враженнями декан Лариса Баль-Прилипко.

Наталія Слободянюк,
доцент кафедри технології мꞌясних,
рибних та морепродуктів

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook