Успішний практичний досвід та мотиваційні поради – найкращий подарунок для студентів спеціальності садово-паркового господарства від професіоналів практиків

12 березня 2023 року
  Весняний семестр, незважаючи на воєнний стан в нашій країні, видався неймовірно продуктивним та захопливим для студентів ННІ лісового і садово-паркового господарства. З початку семестру для студентів 3 (СТН) та 4 курсів ОС «Бакалавр» спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» організовано серію зустрічей із запрошенням професіоналів-практиків, що є достатньо поширеною у світі практикою.

  Так, 8 березня 2023 року в якості спікерів до практичної складової дисципліни «Підприємництво в СПГ» приєдналися наші випускники, власники полунично-лавандової ферми oLaWanderМирослава Лінська та Олександр Мостепанюк.

 

  У смт Димер (Київська область) подружжя Мирослави Лінської та Олександра Мостепанюка створило власну органічну ферму oLaWander, де вирощують лаванду, полуницю, ожину та лохину за стандартами органічного виробництва без застосування хімічних засобів та мінеральних добрив. А ще тут культивують і продають саджанці цих рослин. Майже на всіх ділянках є крапельний полив. Поля і плантації відкриті для відвідувачів у сезон цвітіння лаванди та збору ягід. Гості можуть замовити будь-яку кількість свіжозібраної полуниці та ожини або назбирати власноруч. На території парку є затишна кав’ярня у якій можна випити смачну крафтову каву зі смаком лаванди.

   «Усі наші стартапи – це досвід. Запускаємо, зайшло – чудово! Не зайшло – ну і нехай. Ми ніколи не боялися починати і вкладати гроші в свої проєкти. У нас було багато стартапів, ми багато працювали поки зрозуміли, розпізнали та виокремили наші незаперечні переваги! Багато працювати і при цьому не розуміти своїх основних переваг, що роблять нас унікальними в порівнянні з іншими підприємствами – не розумно, неправильно і просто марно. Зараз ми маємо поля органічної лаванди і ягоди oLaWander, стабілізований мох Miraverde Design, сімейний бізнес арбористики», – розповідають Олександр та Мирослава.

  

  Також Мирослава Лінська веде власний блог в Instagram (https://instagram.com/myroslava_linska), де ділиться зі 100 тис. аудиторією особливстями вирощування ягід, лаванди та ландшафтного дизайну.
  На занятті Мирослава розповіла як введення блогу впливає на продаж власної продукції, як можна монетизувати і які переваги є у виробника при введенні особистого професійного блогу.

  «Мій блог – це історія створення мого парку, корисні поради і багато безкоштовних консультацій. Сама себе надихаю. У мене є мета, і я до неї йду. Мій блог невеликий порівняно з іншими блогерами-мільйонниками. Але це – моя аудиторія гречкосіїв і земельних магнатів! Я пишаюся тим, що вирощую на власній землі солодку органічну ягоду і лаванду!», – зазначила пані Мирослава.

   

  «Бути фахівцем садово-паркового господарства – це абсолютно особливий талант, для розвитку якого можуть виявитися безсилими і блискучі знання, і сильна воля. Але уміння здобувати нові знання, саморозвиватися, і звичка докладати надзусилля стануть у нагоді в будь-якій справі. Ніколи не вагайтесь! Спробуйте працювати в ботанічному саду, флористами, ландшафтними дизайнерами, спробуйте себе у ролі науковця, блогера, спробуйте знайти себе в будь-якій сфері. Уже зараз формуйте свій власний бренд і пам’ятайте , що кожен час потребує своїх творців, лідерів та героїв. Будьте ними!», – зазначила пані Мирослава.

  Особливо студентів зацікавили питання започаткування власної справи, підвищення конкурентоспроможності продукції садово-паркового господарства та шляхи розширення асортименту. Дуже корисною була інформація щодо ідеї та стилістики створення еко-парку.

  На завершення зустрічі Олександр та Мирослава відповіла на всі запитання, які виникли у студентів, згадали про цікаві аспекти, що стосуються особливостей роботи з клієнтами у сфері садово-паркового господарства та зауважили, що професійні знання й уміння, здобуті в стінах НУБіП України, дають змогу кожному фахівцеві максимально реалізувати свій інтелектуальний та творчий потенціал у сфері лісового і садово-паркового господарства.

  Незабутньою та яскравою фінальною частиною зустрічі стала захоплююча екскурсія, проведена очільником кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрієм Марчуком весняними мальовничими локаціями ботанічного саду та відвідування гордості інституту «Лісівничо-просвітницького центру».
  Олена Колесніченко від імені колективу кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну щиро подякував пану Олександру та пані Мирославі за готовність поділитися досвідом і знаннями з нашими студентами. Очільник кафедри зазначила, що такі івенти є дуже важливими для студентів, адже дають змогу суттєво покращити практичну підготовку, розширити свій професійний кругозір, а також задуматися про власну справу у сфері садово-паркового господарства.

До нових зустрічей!

 

Галина Домашовець, Петро Дячук,
кафедра таксації лісу та лісового менеджменту
Олеся Піхало,
гарант програми ОС «Бакалавр»
спеціальності 206 «Садово-паркове господарство»,
доцент кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook