Анімалотерапія у реабілітаційному процесі

13 грудня 2022, 17:47

 Анімалотерапія у реабілітаційному процесі

Понад 9 місяців повномасштабного вторгнення війська РФ на територію України продовжило травматичні події, що розпочалися ще у 2014 році. Війна в Україні актуалізувала проблему посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Результати міжнародних досліджень у країнах, де відбувалася війна, показують, що поширеність ПТСР серед осіб, які перебували в зоні бойових дій (як військових, так і мирних жителів), зростає вдвічі і сягає 15 - 20 %.

Оскільки  реабілітаційні заходи щодо мінімізації впливу травмуючих факторів набувають великого значення під час війни та повоєнний період, з метою активізації наукової спільноти та суспільних, освітніх організацій 5 грудня 2022 року відбувся Міжнародний науково-практичний вебінар, присвячений анімалотерапії.

Організаторами вебінару виступили кафедра генетики, розведення та біотехнології факультету тваринництва та водних біоресурсів та кафедра психології гуманітарно-педагогічного факультету. В роботі вебінару прийняли участь понад 30 учасників із 4 країн (Україна, Німеччина, Південна Корея, Іран) та 9 організацій (Національний університет біоресурсів і природокористування України, асоціації каністерапії та іпотерапії України, реабілітаційний центр «Спіріт», Шепетівський міський центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, Шепетівська міська молодіжна громадська кінологічна організація «Фенікс»).

З доповіддю «Роль тварин в сучасному світі» виступив Рубан Сергій Юрійович, завідувач кафедри генетики, розведення і біотехнології тварин НУБІП України, доктор сільськогосподарських наук, професор.

Мартинюк Ірина Анатоліївна, в.о. завідувача кафедри психології, НУБІП України, кандидат психологічних наук, доцент розповіла про актуальність анімалотерапії у практиці сучасної вітчизняної психологічної допомоги. 

Бураго Ганна, президентка Асоціації іпотерапевтів України, керівник Реабілітаційного центру «Спіріт» поділилася практичним досвідом у доповіді «Іпотерапія в контексті сучасних методів реабілітації».  Студентка 2 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів Щербакова Марія зробила доповідь щодо використання іпотерапії в реабілітації людей з вадами опорно-рухового апарату.  

Гончаренко Ігор Володимирович, професор кафедри генетики, розведення і біотехнології тварин НУБІП України, доктор сільськогосподарських наук, професор розповів про Іпотерапію як засіб оздоровлення. 

 Драгулян Марія Валеріївна, кандидат біологічних наук, вчитель реальшуле м. Біберах (Німеччина) розповіла про використання тварин як засобу лікування у доповіді: «Як тварини лікують?». 

Сандра Фолтін, доктор наук, науковий консультант Мережі якості для шкільних собак-компаньйонів, член правління ESAAT, член IAHAIO, лектор Університету імені Генріха Гейне в Дюссельдорфі (Німеччина) відповіла на запитання учасників щодо особливостей організації анімалотерапії в різних країнаї Європи та зробила акцент на  принципах поводження з тваринами.

Учасники вебінару висловили побажання щодо необхідності розвитку анімалотерапії в Україні. Для цього актуальним є навчання в галузі анімалотерапії та застосування анімалотерапії в реабілітаційному процесі. Для цього потрібно ретельно вивчати механізм взаємодії “людина-тварина”, а  для збереження здоров’я нації мати фінансову допомогу держави на розвиток анімалотерапії, реабілітаційних центрів та кінного спорту для інвалідів.

 

 

                                                                Світлана Костенко, професор

Ігор Гончаренко, професор

кафедри генетики, розведення та

біотехнології тварин

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook