Продовольча безпека України: студенти механіко-технологічного факультету беруть активну участь у весняній посівній кампанії

17 травня 2022 року
    Посівна кампанія, цієї весни проходить у надскладних умовах. Попри військові дії, окупацію, заміновані території, блокаду морських шляхів, українські аграрії героїчно проводять посів стратегічних культур, адже гостро поставлене питання продовольчої безпеки не тільки України, а й всього світу. Одна з найгостріших проблем, з якою Україна стикнулася цієї весни – нестача робочих рук для проведення польових робіт. Адже багато працівників пішли на фронт, записалися в тероборону, займаються волонтерством, дехто виїхав з місць постійного проживання. Тому, прийшов час максимально доєднатися до процесу продовольчої безпеки не тільки досвідченим фахівцям аграрного сектору, а й студентам закладів вищої освіти, відповідних профілів, які мають посвідчення на керування трактором і уміють оперувати посівними агрегатами.
   Згідно наказу Ректора університету від 21 квітня 2022 року № 397, студенти другого курсу, скороченого терміну навчання механіко-технологічного факультету, Сергій Бурій, Олексій Прилуцький, Олександр Нікітін та Аркадій Власенко, проходять практичне навчання у ТОВ «Технічна компанія Вестер», де виконують посів зернових культур у Тернопільській і Хмельницькій областях нашої держави.

   Інженери-другокурсники були запрошені менеджментом компанії, завдяки професіоналізму продемонстрованому восени минулого року, на потужностях підприємства. Варто зауважити, що студенти механіко-технологічного факультету, на протязі останніх років, проходять практичне навчання, за гнучким графіком, підлаштованим під ключові терміни виробничих процесів технологічних ліній провідних господарств та компаній аграрного сектору, що концентрує закріплення професійних знань здобувачів вищої освіти, у сфері обраної спеціальності.
   ТОВ «Технічна компанія Вестер» є офіційним дилером компанії Gregoire Besson (Франція) на території України, яка займається постачанням грунтообробної техніки та надає механізовані послуги аграрним господарствам держави.
   Зокрема Сергій Бурій зазначає, що посівні операції студенти виконують на сучасних тракторах «FENDT», «Massey Ferguson» та «John Deere» з використанням сучасних посівних систем «KINZE». Поєднання таких машин у спільний агрегат – сприяє зростанню продуктивності виробничого процесу. Крім того, компанія зацікавлена у підвищені категорії посвідчень тракториста, для студентів, з категорії А1 до категорії А2. Менеджмент організації піклується про якісний кадровий потенціал, і тільки, залучивши майбутніх випускників до практичного опанування знань, у своїй структурі - можна отримати кваліфікованих фахівців.
   Олексій Прилуцький та Аркадій Власенко, характеризують участь у посівній кампанії, як цілодобовий виробничий процес, для якісного виконання якого, студенти поділені на бригади і періодично замінюють один одного за кермом енергетичного засобу. Тож, посів аграрних культур, буде виконаний вчасно.
   Хоча фахівці застерігали, що воєнні дії, які росія веде проти українського народу, негативно вплинуть на функціонування продовольчих систем та, навіть, призведуть до виникнення серйозних загроз глобальній продовольчій безпеці, спільна наполегливість аграріїв і студентства сприяє надійному забезпеченню населення України продовольством та недопущенню зривів експорту аграрної продукції, а здобувачі вищої освіти – вдало використають і висвітлять накопичену прикладну інформацію в дипломних проектах бакалавра.

 

Ігор Сівак, заступник декана з навчальної і виховної роботи механіко – технологічного факультету

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook