Комунікаційна активність за дистанційного вивчення дисциплін кафедри рослинництва

23 листопада 2021 року

 

Виклики, які постали перед освітянським процесом в період дистанційного навчання, зумовили потребу в кардинальній зміні підходів до нього, як зі сторони викладачів так і студентів. Кафедра рослинництва також активно включилася в пошук інноваційних рішень за вичення дисциплін, які викладаються кафедрою.

Дистанційне навчання сприяло відкриттю можливостей набуття комунікаційних та професійних навиків студентами не лише в межах НУБІП України , а й за спілкування зі студентами , які навчаються в споріднених закладах освіти за кордоном, та їх викладачами. Студенти третього курсу агробіологічного факультету, які володіють англійською мовою, завдяки нашій ініціативі, підтриманій колегами з Саскачеванського університету в Канаді приймають участь в міжнародному інтелектуальному студентському змаганні « Виклики перед агрономією за змінни кліматичних умов».

Відбувається спілкування  в групах зі студентами  агрономічного факультету, департаменту рослинництва Саскачеванського університету та Національного університету біоресурсів і природокористування України.  . В створених групах  обговорюються наукові статті та спільно готуються тези , кращі з яких будуть опубліковані. Спілкування відбувається через платформу «Perusall»: https://perusall.com/» , де наші студенти підписалися на клас професора  Ренді Катчера ( Randy Kutcher) , під керівництвом якого з канадської сторони, відбувається комунікація. Професор Катчер ініціював також проєкт  « Експериментальне навчання студентів пов’язане з викликами перед агрономією та плодівництвом за зміни кліматичних умов», який схвалений урядом Канади на 2022 рік. Проєктом передбається  освітянська та наукова мобільність  студентів Саскачеванського університету  за співпраці з Національним університетом біоресурсів та природокористування України. Приїзд студентів Саскачеванського університету до України планується на літо 2022 року і ми сподіваємся, що цьому не завадить епідемічна ситуація Традиція співпраці в освітянській та науковій площині між університетами є вже досить тривалою. Бакалаври Алба Олександр та Маламура Дан після навчання на ОП «Агрономія» в НУБІП України , успішно продовжили навчання в Саскачеванському університеті в магістратурі, підготували і захистили магістерські дисертації і плідно працюють у виробництві.

Другій рік теоретичний курс дисципліни рослинництва , в непарному семестрі, освоюємо в дистанційному режимі. Втрачається повноцінний зворотній зв'язок, але в той же час відкриваються нові можливості освоєння дисциплін з використанням виробничих можливостей господарств розміщених поруч з місцем проживання студента. Блок тем « Озимі зернові культури»,  супроводжується завданням щодо самостійного  аналізування стану озимих культур та відповідності дотримання технологічної карти вирощування озимої культури, яка висіяна в господарстві. Студент надсилає фотографії посіву в цілому, рослин та звіт щодо аналізування з прив’язкою до координат розміщення поля. З усіх кінців України надходить надзвичайно цікава інформація від наших студентів і нажаль ситуація з посівами озимих культур в умовах  осені 2021 року є досить критичною через нестачу вологи в усіх грунтово – кліматичних зонах. Результатом проробленої роботи є додаткові бали до загальної кількості балів за навчальну роботу по дисципліні. Але найбільш реальною оцінкою цієї роботи є зацікавленість студентів у виконанні та аналізуванні отриманих результатів. Тісна комунікація зі студентами сприяє ґрунтовному засвоєнню навчальних дисциплін.

Навчальна практика з дисципліни « Рослинництво » для четвертого курсу агробіологічного факультету, проведена в очному форматі, сприяла закріпленню формування фахових знань. Практика відбувалася в ВП НУБІП України «Агрономічна дослідна станція».

Наукова діяльність кафедри рослинництва, зокрема проведення польових досліджень, також тісно пов’язана з ВП НУБІП України «Агрономічна дослідна станція», де в осінній період аспіранткою Гординою Оленою закладені польові досліди по дослідженню проблеми формування продуктивності пшениці озимої за біологізації технології вирощування.

Світлана Каленська

 Завідувач кафедри рослинництва 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook