Молюски ‒ це круто

16 жовтня 2021 року
     В рамках святкування ювілею факультету тваринництва та водних біоресурсів доценти кафедри біології тварин Олена Дегтяренко та Людмила Чепіль провели майстер-клас на тему «Різноманіття молюсків та інших гідробіонтів прісних і морських водойм».

     У заході взяли участь почергово студенти, учні шкіл Київщини, а також група іноземців із Алжиру, Бангладеш, Індії, Ізраїлю, Китаю, Марокко, Пакистану, Еквадору, які є слухачами підготовчих курсів з опанування українською мовою для вступу в наш університет на навчання в 2022 році.

Студенти опановують техніку препарування морських молюсків

Різноманіття молюсків та їх черепашок

     Учасники заходу ознайомились з різноманітністю черепашок черевоногих молюсків, способами ідентифікації представників різних систематичних груп, мали можливість самостійно провести визначення певних морфологічних особливостей їх двостулкових різновидів, здійснити розтин та виготовити препарати для мікроскопії.

  

Доцент Олена Дегтяренко з учасниками заходу

     Учням шкіл Київщини та іноземним слухачам підготовчих курсів продемонстровано також методики визначення віку молюсків. На прикладі черевоногих гребінчасто-зябрових молюсків (родина Viviparidae Gray, 1847), вони навчились особисто визначати вік у живородки річкової за ідентифікації кілець на кришечці вустя.

Васим Айаді (Марокко) за дослідженням препарату під мікроскопом

     Слухачі підготовчих курсів забажали ознайомитися і з іншими живими об’єктами та навчальною базою кафедри й факультету. Враховуючи це, професор Роман Кулібаба ознайомив їх з діяльністю навчально-наукової лабораторії молекулярно-генетичних досліджень, що входить до складу Центру водних біоресурсів та аквакультури, а науково-педагогічні працівники кафедри гідробіології та іхтіології, кафедри аквакультури ‒ з іншими складовими цього унікального центру. Зокрема, завідувач кафедрою аквакультури, професор Віталій Бех продемонстрував результати вирощування в акваріумах раків, молоді стерляді, кларієвого сома, а завідувач кафедрою гідробіології та іхтіології, доцент Наталія Рудик-Леутська ‒ колекцію акваріумних риб та інших гідробіонтів.

Екскурсія в ННЛ молекулярно-генетичних досліджень

Професор Віталій Бех розповідає про досліди на молоді стерляді

     Отже, майстер-клас з вивчення різноманіття молюсків та інших гідробіонтів прісних і морських водойм завершився ще й профорієнтаційним заходом. Високу оцінку цим заходам слухач з Багладеш Ракіб Міа висловив так ‒ «Розпочали з молюсків, а дійшли до риби, інших гідробіонтів та, навить ‒ до молекулярної генетики. Тому молюски ‒ це круто».
     Фотографуючись на згадку, професор Роман Кулібаба запросив слухачів підготовчих курсів до подальшої співпраці та висловив сподівання, що більшість з них незабаром навчатимуться за однією зі спеціальністей: 204 ‒ Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва чи 207 ‒ Водні біоресурси та аквакультура.

На згадку та співпрацю ‒ Ракіб Міа (Бангладеш) з іншими слухачами курсів та професором НУБіП

Микола Сахацький,
завідувач кафедри біології тварин


 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook