Ягідництво в Україні: впровадження новітніх технологій вирощування, збирання, післязбиральної доробки, зберігання та переробки

8 травня 2021 року
     28-29 квітня 2021 року на кафедрі технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика відбулася Всеукраїнська науково-практична онлайн конференція «Ягідництво в Україні. Управління якістю ягідних культур за допомогою впровадження новітніх технологій вирощування, збирання, післязбиральної доробки, зберігання та переробки».

     Розпочала конференцію із вітальним словом до її учасників декан агробіологічного факультету, доктор сільськогосподарських наук, професор Тонха Оксана Леонідівна, яка крім того представила іще доповідь на тему: «Стан та перспективи вирощування ягід в Україні».

    Далі, завідувач кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика проф. Подпрятов Г.І., зробив ґрунтовну доповідь про кафедру, її історію, здобутки, матеріально-технічну базу та перспективи розвитку.

     Наступним був виступ кандидата сільськогосподарських наук, доцента НУБіП України Рожка Валентина Івановича, який є виконавчим директором ТОВ «Агро – Юкрейн». Він представив розлогу та дуже цікаву доповідь на тему: «Ягідництво в Україні. Сучасний стан та перспективи розвитку галузі». Доповідач зробив ґрунтовний аналіз ягідництва в нашій країні, висвітлив існуючі проблеми, обсяги виробництва, експорту та перспективи розвитку.

     Випускниця кафедри, а нині успішний ягідник, кандидат сільськогосподарських наук, експерт із впровадження SMART агротехнологій в плодово-ягідному секторі Барзо Ірина Тимофіївна, зробила пізнавальну та цікаву доповідь на тему: «Прилади та інструменти – необхідний засіб впровадження новітніх технологій в ягідництві. Smart технології як інноваційне рішення».

    Наша колега із Таврійського державного агротехнологічного університету, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри плодоовочівництва, виноградарства та біохімії Іванова Ірина Євгенівна, представила учасникам конференції результати її досліджень на тему: «Формування смакових якостей плодів вишні під впливом погодних чинників півдня степової зони України».

     Заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України, кандидат сільськогосподарських наук Ярещенко Олександр Миколайович у своєму докладі: «Нові сорти смородини чорної селекції Інституту садівництва НААН України» розповів про наукові здобутки свого інституту на терені селекційної роботи смородини чорної.

     Завідувач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП України, кандидат сільськогосподарських наук Мазур Борис Миколайович у своїй доповіді: «Підготовка фахівців за спеціальністю «Садівництво та виноградарство» у НУБіП України» розповів про стан підготовки фахівців для ягідної індустрії, бази практичної підготовки студентів та попросив присутніх виробничників агітувати майбутніх фахівців до вступу у наш вуз.

     Представник медіа, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Хорев Олександр представив до уваги учасників конференції цікаву доповідь на тему «Стан та перспективи розвитку ринків свіжої і замороженої суниці та свіжої лохини в Україні».

     Своїми успіхами та проблемами на терені вирощування малини поділився із учасниками конференції генеральний директор ТОВ «Дібрівка Агросервіс», кандидат сільськогосподарських наук, заслужений працівник сільського господарства України Демцюра Юрій Васильович, який виступив із докладом: «Досвід вирощування органічної малини в умовах Лісостепу Київської області».

     Іще один представник інституту садівництва, д.т.н., професор, головний науковий співробітник Інституту садівництва НААН України Литовченко Олександр Михайлович у своєму докладі: «Перспективи виробництва якісних та конкурентоспроможних напоїв з вітчизняної ягідної сировини» розповів про свої унікальні розробки зі створення бальзамів та плодово-ягідних напоїв, які створено під його керівництвом.

     Завершальною 28 квітня була доповідь Рожка Валентина Івановича (співдоповідач Барзо Ірина Тимофіївна) на тему: «Ключові моменти вирощування суниці садової у відкритому ґрунті. Практичні поради успішного проекту», в якій він розлого та пізнавально розповів про особливості даної технології, її підводні течії та здобутки на терені виробництва даної продукції.

     Другий день конференції 29 квітня 2021 року видався не менш цікавим. Перед учасниками конференції виступили: Сметанська Ірина Миколаївна, професор, доктор інженерних наук (Університет прикладних наук Вайнштефан-Трісдорф) із доповіддю «Вміст біологчіно активних фенольних сполук та антиоксидантів у різхних видах ягід», Дидів Ігор Володимирович, к. с.-г. н., доцент кафедри садівництва та овочівництва Львівського національного аграрного університету із доповіддю «Застосування нового комплексного мінерального добрива Нітроамофоска-М у садівництві та ягідництві», Токар Анастасія Юхимівна, д.с.-г.н., професор кафедри технології харчових продуктів Уманського національного університету садівництва із доповіддю «Вміст біологічно активних речовин і мінорних компонентів в плодах йошти і продуктах переробки з них», Олена Василенко аспірантка кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка із доповіддю «Якість виноматеріалу з плодів винограду Одеської селекції, вирощеного в умовах Київщини», Телепенько Юлія канд. с.-г. наук Інституту садівництва НААН України із доповіддю «Ожина – перспективна ягідна культура в Україні» та Миронова Юлія із доповіддю «Використання біологічних препаратів в ягідництві».

    Значну зацікавленість до питань, які висвітлювалися на конференції, проявили студенти університету. Вони активно реєструвалися та задавали запитання доповідачам.

     В цілому захід був досить насиченим, цікавим та динамічним.


Доцент Сергій Гунько

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook