Органічне виробництво в Україні: вчені та фахівці обговорили механізми 2021 року та нові перспективні напрямки

18 квітня 2021 року
     13 квітня 2021 року відбулося засідання круглого столу «Підтримка органічного виробництва в Україні: механізм 2021 року та нові перспективні напрямки», у якому активну участь взяли викладачі кафедри економічної теорії завідувач кафедри, д.е.н, професор Талавиря М.П., д.е.н., доцент Бутенко В.М., к.е.н., доцент Гуща І.О., к.е.н., доцент Коваль О.М. та інші.

     Захід організовано Федерацією органічного руху України спільно з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за підтримки Проєкту «Німецько-українська співпраця у сфері органічного сільського господарства», Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти, а також компанії «БТУ-ЦЕНТР».

   З вітальним словом до учасників круглого столу звернулися Сергій Глущенко, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Євген Милованов, голова Правління Федерації органічного руху України, Штефан Дреесманн, керівник Проєкту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства», які відмітили актуальність та важливість заходу та побажали успіху та плідних дискусій.


   Людмила Хомічак, заступник директора директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів, начальник головного управління з питань підакцизної продукції та органічного виробництва Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України у своїй доповіді «Перспективи органіку після внесених змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» проаналізувала динаміку розвитку органічного землеробства та окреслила напрями державної підтримки виробників органічної продукції.

   Умови надання державної фінансової підтримки виробниками органічної продукції уточнила у своєму виступі Валентина Заєць, начальник відділу державної політики у сфері органічного виробництва Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.


   Досвід та засвоєні уроки державної пітримки органічного виробництва у Німеччині та інших країнах Європи освітив Вольфганг Ноєрбург, короткостроковий експерт Проєкту Німецько-українська співпраця у галузі органічного сільського господарства, колишній директор департаменту органічного сільського господарства/державної підтримки агро-природничої діяльності Міністерства сільського господарства землі Північний Рейн-Вестфалія.


   У своїй доповіді експерт підкреслив важливість навчання та підготовки молодих кадрів для органічного сільського господарства.


     Про стан, розвиток та підтримку органічного виробництва в регіонах України розповіли представники облдержадміністрацій:
Сергій Фролов, директор департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації;
Людмила Гончаренко, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації;
Олександр Ющенко, депутат Житомирської обласної ради, голова Постійної комісії Житомирської облради з питань агропромислового комплексу, земельних відносин та розвитку села; засновник ПП «Галекс-Агро», ТОВ «Органік мілк», ТОВ «Органічний м’ясний продукт»;
Віктор Щербачук, депутат Рівненської обласної ради, голова Постійної комісії Рівненської облради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села; керівник ТОВ «Дедденс Агро»;
Микола Мисник,
засновник ФСГ «Золотий Пармен» (Чернігівська обл.) поділився власним досвідом ефективності регіональної підтримки органічного виробництва.

   Під час проведення круглого столу було багато питань, цікавих дискусій та слушних пропозицій стосовно подальшої співпраці державних структур, виробників органічної продукції, наукових закладів та громадськості.

Віра Бутенко,
доцент кафедри економічної теорії

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook