Навчання через дослідження – аспіранти і викладачі кафедри рослинництва закладають польові досліди в ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція»

1 квітня 2021 року
     Найбільшими викликами людству нині є забезпечення продуктами харчування, сировиною для переробки в промисловості, раціональне використання природніх ресурсів та збереження довкілля.

     Зміни клімати обумовлюють перегляд структури посівних площ за рахунок культур з ефективними процесами фотосинтезу, які відбуваються за С4 типом – кукурудза, сорго. Проте за пошуком нового, ми часто забуваємо про «старе», те, що є типовим для нашого регіону і людство цінувало впродовж тисячоліть.

     Овес – культура універсального використання, стійка до багатьох негативних чинників довкілля і здатна формувати урожайність не поступаючись традиційним зерновим культурам. За поширенням в Україні цю культуру власне вже можемо заносити до переліку нішових культур. В Україні нині зростає інтерес до цієї культури і в першу чергу це пов’язано з появою ринку зерна – створенням заводів по виробництву пластівців та інших виробів, які користуються значним попитом у населення. Це стало поштовхом для вибору теми аспірантського дослідження Федів Романа, зосередженого на управлінні реалізацією біологічного потенціалу сортів вівса вітчизняної та іноземної селекції на високому рівні. Створення оптимального режиму живлення, сортова реакція на умови вирощування, якість зерна та придатність до переробки – основні напрями досліджень. Методичну допомогу аспіранту щодо закладки польового досліду надають співробітники кафедри рослинництваАнтал Тетяна, Шутий Олександр, Григорусь Таїсія, а погода також створює сприятливі умови.

     Дослідження відбуваються у тісній співпраці між НУБіП України, ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція», Носівською дослідною станцією НААН України та Агріком Груп. Ми очікуємо, що ця співпраця буде плідною і принесе значні результати не лише для науки, а й виробництва.

 

Світлана Каленська,
завідувач кафедри рослинництва

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook