Кафедра фінансів учасник відео-конференції «Індустрія 4.0. Досвід України та Литви, перспективи співпраці»

16 грудня 2020 року

 

 

15 грудня 2020 року викладачі, аспіранти та кращі магістри кафедри фінансів НУБіП України отримали унікальну можливість присутності на відео конференції «Індустрія 4.0. Досвід України та Литви, перспективи співпраці».

Протягом п'яти років поспіль Український союз промисловців і підприємців  виступає в якості співорганізатора проведення українсько-литовських економічних форумів, які започатковані як складовий елемент засідань Ради Президентів України і Литви та відбуваються в першій половині грудня почергово на теренах Києва та Вільнюса.

Через об’єктивні обставини, пандемію та карантинні обмеження, цьогорічний Шостий економічний форум відтерміновується орієнтовно на весну 2021 р., тоді ж очікується візит президента Литви в Україну.

Бізнес обох країн надзвичайно зацікавлений в поступальному розвитку двосторонніх контактів між країнами, реалізації спільних проектів, відтак наразі зібрався для окреслення перспектив взаємовигідної праці в контексті Індустрії 4.0.

 

Відповідна відеоконференція відбулася за участі Посла України в Литві Володимира Яценківського, Посла Литви в Україні Вальдемараса Сарапінаса, президента Конфедерації промисловців Литви Відмантаса Янулявічуса, президента УСПП Анатолія Кінаха, Торгово-промислових палат країн, Офісу президента України, членів парламентів України і Литви.

 

Спікери відеоконференції обговорили досвід та стан впровадження практик індустрії 4.0 в Україні та Литві, державну політику в цій сфері в обох країнах, відмітили зростання товарообороту між країнами (так за 2019 р. товарооборот Литви зріс на 24% в порівнянні з 2018 р. і склав 1,4 млрд. Євро) обмінялися досвідом та намітили шляхи співпраці.

Президент УСПП Анатолій Кінах підкреслив синергію спільних інтересів та інвестиційний клімат, важливість інноваційної технологічної співпраці між країнами і їх компаніями, та нагадав, що в Україні реалізуються потужні проекти в галузі енергозбереження, водоочищення, екології, інфраструктури тощо.

 

Президент Литовської конфедерації промисловців Відмантас Янулявічюс передав учасникам конференції вітання від литовського президента Г.Науседи,  та зупинився більш детально на цифрових вимірах  успішної двосторонньої співпраці. Так, за результатами 2019 р. інвестиції з Литви склали 600 млн. євро, що вдвічі більше ніж рік тому. Попри пандемію у 2020 р., в Литві зареєстровано 1 тис. компаній, акціонерами, співвласниками яких є українські громадяни.

Президент ТПП України Г.Чижиков в своїй доповіді повідомив, що з української сторони представники ІТ галузі готові до співпраці з литовськими колегами та партнерами з ЄС в цілому. За результатами поточного року було зареєстровано 150 компаній, які працюють в даній сфері, із зайнятістю у 220 тис. фахівців. Днями Кабмін затвердив Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні, яка має перед собою ціль ввести Україну в 10-ку держав цієї сфери.

Представник Офісу президента України О. Дяченко повідомила, що в парламенті розглядається законопроект про державну підтримку значних інвестицій, також нагадала, що вже рік діє закон про концесії (державно-приватне партнерство).

 

Презентували приклади успішних кейсів по впровадженню іновацій виступили представники компаній Infocom Ltd (інжиніринг та робототехніка в Україні), IT-Enterprise (Індустрія 4.0 в металургії і машинобудуванні), асоціації Linpra (Литва, машинобудування), Асоціації підприємств промислової автоматизації (АППАУ).

 

 

Підсумками конференції було визначено: в рамках економічної співпраці країн важливо зростання інноваційності товарів, продуктів з великою доданою вартістю, в тому числі з ІТ-сфери. Економічні зв'язки Литви та України розвивають людський капітал та європейські цінності, притаманні їм.

 

Впроваджуючи стратегії Індустрії 4.0, країни мають рідкісну можливість вийти на новий щабель розвитку. Компанії двох країн будуть на принципах взаємної вигоди синергії та комерційної доцільності активізовувати контакти і напрямки кооперації, оптимальних спільних проектів.

Окреслені домовленості сторони виклали у спільній декларації, яку підписали президент УСПП Анатолій Кінах та президент Конфедерації промисловців Литви Відмантас Янулявічюс.

Викладачі, аспіранти та магістри НУБіП України висловлюють велику подяку організаторам конференції за надану можливість почути живу дискусію на височайшому рівні та отримати безцінний досвід формування інноваційної політики держави!

 

Галина Скрипник,

доцент кафедри фінансів

 

 
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook