Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології представив основні наукові здобутки та досягнення

10 грудня 2020 року
     Відповідно до наказу № 820 від 30.10.2020 р. «Про підготовку звітів про науково-дослідну роботу за 2020 р.» 8 грудня 2020 р. на факультету захисту рослин, біотехнологій та екології відбулися заслуховування проміжних та заключних звітів про науково-дослідну роботу за 2020 рік.

     Звітували керівники наукових тем, які виконувались за кошти Державного бюджету, а також за ініціативними тематиками. Комісією у складі: Ю.В. Коломієць, В.І. Бондарь, В.В. Отченашко, В.В. Самсонової, Л.М. Мацейко, М.В. Патики, М.М. Долі, В.М. Чайки, Л.О. Крючкової заслухано 2 прикладні науково-дослідні тематики, 1 проект молодих вчених, 1 грант від Національного фонду досліджень України, а також 26 ініціативні НДР.

     Широта наукових інтересів, професіоналізм, володіння сучасними методами наукових досліджень, дозволяють колективу науково-педагогічних працівників примножувати науковий і науково-педагогічний потенціал університету, забезпечувати безперервність і спадкоємність наукового процесу.

     За науково-дослідною темою Н. Нестерової визначено, що розвиток фітотоксичної дії грамініцидів формується шляхом деградації ДНК із фрагментацією на олігонуклеосоми, що виявляється у вигляді «драбини ДНК» в агарозному гелі. Виявлено знижений порівняно з контролем рівень індукції флуоресценції хлорофілу хлоропластів листків, що характеризується параметрами F0, Fpl, Fv/Fpl, водночас, зниження параметрів індукції флуоресценції хлорофілу посилюється зі збільшенням дози гербіциду. За методом полімеразно ланцюгової реакції отримано амплікони розміром 76 bp, 199 bp відповідно, що дає можливість визначити грибкове ураження зерна токсиноутворюючими грибами роду Fusarium та Aspergillus, і використати у якості допоміжного компонента бакової суміші відповідний фунгіцид. За звітний період 2017-2020 рр. було опубліковано 18 статей, 8 статей у виданнях, що входять до БД Скопус, видано 1 методичні рекомендації, 1 монографію, 1 лекційний курс, захищено 1 кандидатську дисертацію та 3 магістерських роботи.

     Під науковим керівництвом Ю. Коломієць встановлено, що хвороби рослин томатів у тепличних господарствах Київської області України мають бактеріальне походження, які спричинені збудником м'якої гнилі P. carotovorum subsp. carotovorum. Температура вище 30 °C і вологість до 80 % в теплиці протягом вегетаційного періоду, особливо сприяла розвитку хвороби, що пов’язано з впливом даних чинників на щільність і динаміку поширення збудника. Характерними симптомами мокрої гнилі помідорів є зміна забарвлення, хлороз та некроз листків, порожнистість стебла, поява вдавлених водонасичених ділянок біля плодоніжки, що супроводжується гниттям плоду. У лабораторних умовах в результаті бактеріологічного аналізу з стебел і плодів помідорів з ознаками ураження нами виділено різні морфологічні типи ізолятів бактерій. Для подальшого аналізу відібрано сірувато-білого кольору, підняті, з перламутровим блиском з лопатевими краями колонії, які характерні для P. carotovorum. За результатами біохімічного аналізу ізоляти були ідентифіковані як збудник м'якої гнилі P. carotovorum subsp. carotovorum.

     Під керівництвом А. Бабича проведено всебічне вивчення патентнокон’юктурної та прикладної бази закордонного та вітчизняного досвіду у галузі створення для рослинництва біопрепаратів комплексної біозахисної і праймінгової дії. Розроблена концепція отримання і застосування біопрепаратів комплексної дії в одному біотехнологічному процесі культивування стрептоміцетів-продуцентів.

     У ході виконання наукових досліджень М. Лазарєва проведено підбір експериментальних ділянок з однаковим типом ґрунту і, в ідеальному випадку, подібними характеристиками родючості ґрунту. Єдиним достовірно відмінним параметром характеристик відібраних майданчиків повинно бути різниця у рівнях радіоактивного забруднення. Для виконання цих умов було проаналізовано радіаційну ситуацію, що склалася після радіаційної аварії на ЧАЕС і відібрані ділянки з наявним градієнтом з радіоактивного забруднення ґрунту. Перша ділянка була відібрана у зоні безумовного (обов’язкового) забруднення (2-зона ЧАЕС) у Народичському районі Житомирської області поблизу с. Христинівка на лівому березі р. Уж, що характеризується достатньо великими щільностями радіоактивного забруднення ґрунту. Рівні радіоактивного забруднення першої ділянки, що розташована на покинутих сільськогосподарських угіддях по 137Cs складали:1 – 4600 ± 110; 2 – 2900 ± 80; 3 - 600± 45. Вивчення агрохімічних показників дерново-підзолистого ґрунту дослідних ділянок показало, що за основними агрохімічними характеристиками дослідні ділянки достовірно не відрізняються одна від одної і відповідають поставленим умовам проведення експериментальних досліджень. На усіх експериментальних майданчиках проведено закладку рослинного субстрату для визначення активності целюлозоруйнуючих мікроорганізмів. Тривалість витримки субстратів за методикою від 3 до 12 місяців з подальшою обробкою даних.

     За звітний період підготовлено та опубліковано 56 статей, у тому числі 23 у фахових вітчизняних виданнях, 16 – іноземних виданнях які входять до наукометричних баз даних, 17 – Scopus, Web of Science, 2 монографії, 2 навчальних посібника, 3 підручники, 1 науково-методичні рекомендації, 14 патентів на корисну модель.

     За результатами обговорення звітів науково-дослідних робіт за поточний рік підтверджено їх актуальність, інноваційну спрямованість та відповідність пріоритетним напрямам розвитку науки і техніки України.

 

Ю. Коломієць,
доктор сільськогосподарських наук
В. Бондарь,
кандидат сільськогосподарських наук

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook