Підсумки управління енергоспоживанням та перспективи підвищення енергоефективності університету

29 жовтня 2020 року
 Традиційно, перед стартом опалювального сезону, під головуванням першого проректора Ігоря Ібатулліна в університеті пройшло засідання науково-технічної ради з енергоефективності та енергозбереження. Він вкотре акцентував увагу на посиленні реалізації Програми енергозбереження в університеті, одержаних результатах та перспективах. Та про все по порядку…

 

Відкриваючи засідання, Ігор Ілліч коротко поінформував присутніх про поточну ситуацію щодо споживання енергетичних ресурсів і води у третьому кварталі. Зокрема, виявлені перевитрати холодної води та електроенергії у деяких навчальних корпусах і гуртожитках. Проте, в цілому, за останні місяці спостерігаються позитивні тенденції щодо економії коштів на комунальні платежі в університеті. Разом з тим, перший проректор додатково наголосив на необхідності подальшого постійного аналізу витрат, виявлення наявних резервів для підвищення енергоефективності.

Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко додав, що прикладом тут може слугувати ініціатива щодо використання світлодіодних ламп. У гуртожитках ця робота вже майже завершена. Однак, у навчальних корпусах ще є значний парк освітлювальних приладів, які не відповідають сучасним вимогам енергозбереження. Хоча до кінця року ще є час. За словами головного енергетика університету Євгена Кулибаби, значна частина необхідної світлотехнічної арматури закуплена та вже є на складі.

Іншим, не менш важливим питанням порядку денного засідання, було обговорення плану заходів на 2021 рік та основних положень «Комплексної науково-технічної програми управління енергоефективністю в Національному університеті біоресурсів і природокористування України на 2021-2025 рр.». Ці документи розробити фахівці ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження у безпосередній співпраці з експлуатаційними службами університету. З огляду на важливість прийняття цих документів, директор навчально-наукового інституту енергетики, автоматики і енергозбереження Віктор Каплун детально зупинився на ефективності впровадження нових принципів управління енергоспоживанням з використанням поточного автоматизованого моніторингу та формуванні управлінських рішень  на основі прогнозу, оптимального короткострокового планування видатків університету на комунальні платежі. Ці питання є особливо актуальними в умовах карантину, коли завантаженість аудиторного фонду корпусів є дуже низькою. Очевидно, що необхідні інші підходи у використанні енергоресурсів у таких періодах: необхідно забезпечувати належний температурний мікроклімат тільки у тих приміщеннях навчальних корпусів, де працюють люди.

План заходів з енергозбереження на 2021 рік презентував директор Центру енергозбереження Іван Радько. Серед основних завдань: проведення енергоаудитів корпусів і гуртожитків, виготовлення енергетичних  паспортів,  обладнання датчиками руху місць загального користування навчальних корпусів та гуртожитків, встановлення теплових пунктів із погодозалежним регулюванням у будівлях студентських гуртожитків №5, 6, 7, здійснення реверсування системи опалення лівого крила навчального корпусу №1 і ін.

Віктор Каплун також підняв питання щодо можливості використання локальних електронагрівачів для забезпечення належного температурного режиму у окремих приміщеннях, де працюватимуть люди під час карантину. Був продемонстрований порівняльний розрахунок економічного ефекту від використання локального догрівання приміщень у опалювальний період. Рівень оплати за  опалення навчальних корпусів в період міжсезоння можна зменшити у 3-5 разів. Пропозицію підтримав Валерій Іщенко, який наголосив на необхідності реалізації пілотного проекту такої системи у навчальному корпусі №8.

У підсумку, в ході опрацювання основних пунктів обговорюваних документів, учасники  визначили ряд пріоритетних напрямів діяльності, закріпили відповідальних осіб, окреслили нові завдання, виконання яких заплановано у 2021 році.

На завершення хочеться відзначити, що хоча календарний рік ще не завершився, але вже можна сказати, що спільними зусиллями вдалось продовжити тенденцію щодо скорочення фінансових витрат університету на комунальні платежі, навіть в умовах постійного зростання тарифів.

 

Євген Антипов,

доцент кафедри теплоенергетики

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook