Дієві поради щодо запобігання захворюванню на COVID-19 від Оздоровчого центру НУБіП України

16 жовтня 2020 року
     Глобальна ситуація з Covid-19 загострюється! Все на більшу й більшу кількість країн світу накочується і все більш зростає вже друга хвиля коронавірусної пандемії! На жаль, не оминула вона й нашої рідної України!

    Кількість хворих в державі збільшується щодня понад 5 тисяч! Це зростання, хоч і не пропорційно, відбувається у всіх областях країни і відчутно здіймається і в столиці – воно вже сягнуло щодобового показника близько 500 хворих! По кількості нових випадків діагностування на коронавірус Київ незмінно, як поперемінно ще декілька областей, є непривабливим лідером! А заповнюваність наявного ліжкового фонду для лікування таких хворих вже майже наблизилась до 100% показника! Це загрожує певним соціальним колапсом!

     Завдяки організованій потужній профілактичній роботі і адекватному реагуванню Оперативного штабу НУБіП України і особисто його ректора академіка Станіслава Ніколаєнка по запобіганню захворювань на коронавірус і їх розповсюдженню на кожний поодинокий випадок захворювання серед студентів і працівників університету, показник захворюваності в НУБіП України помітно нижчий ніж середній по Києву! В значній мірі це досягнуто з допомогою ноу-хау вчених університету, які розробили і запровадили в практичне застосування авторський метод імуноферментативного тестування (IFA) на коронавірусні М і G глобуліни, якому піддаються всі студенти і працівники вишу, що цього потребують за медичними показаннями і контактним особам! За наслідками тестування здійснюються потужні комплексні лікувально-профілактичні заходи – ізоляція, направлення на лікування, обсервація і спостереження за контактними, переведення на дистанційний онлайн-режим навчання і діяльності, повторне тестування, карантинні і санітарно - епідемічні та інші необхідні заходи!

  

  

  

  

  

  

  

     Наразі Київ продовжує знаходитись в "помаранчевій" зоні коронавірусної загрози і відповідного безпекового режиму! Продовжено загальнодержавний карантин! Навчальні заклади переведені на дистанційний навчальний процес! Актуальність дотримання профілактичних рекомендацій, вимог і заходів зросла як ніколи (дивіться наші попередні публікації на тему Covid-19)! А в цій публікації, як зазначали і обіцяли в попередніх рекомендаціях від 8 і 12 жовтня та в більш ранніх, ми поглиблюємо зміст наших порад і сьогодні надамо детальнішу увагу питанням користування індивідуальних захисних масок!

ЗАХИСНІ ДИХАЛЬНІ МАСКИ, ЯК ЗАСІБ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ПРИ КОРОНАВІРУСІ!

     Щоб упередити можливі Ваші сумніви і коментарі, відразу потрібно зауважити, що стосовно ефективності захисних масок поширені різноманітні думки і дискусії. На підставі їх глибокого аналізу випливає логічний висновок: в пандемічній коронавірусній ситуації, яка склалася в реальності, було б просто, попри всі відомі дискусії, нерозумним відмовитись від їх застосування і використання! Адже, як би там не дискутувалось, маски – це різновид респіратора, засіб індивідуального захисту органів дихання від попадання в них будь-яких аерозолей, а в наш час з вірогідною присутністю в них вірусу Covid-19, а ще також ефективний засіб від розповсюдження на інших цього вірусу хворими, або його носіями без клінічних ознак захворювання!

     Маски, безсумнівно, попереджують розповсюдження вірусних часток при кашлі і чханні! Але ефективність і дієвість масок дійсно залежить від чисельних чинників!

  1. Перш за все, це залежить від їх різновидів і якості! Маски можуть бути промислового виробництва і саморобні! Краще віддати перевагу промисловим, які відповідають стандартним вимогам по тканинним матеріалам і антисептичним критеріям!
  2. Маски можуть бути медичними і немедичними або побутовими! Звісно мікробіологічний захист медичних масок значно вищий!
  3. Маски бувають одноразового і багаторазового використання! Безумовна перевага у одноразових масок! Бо ніяка термічна, хімічна чи інша обробка не забезпечує повного поновлення захисних властивостей масок, а кожна наступна обробка їх зменшує все більше!
  4. Маски обов'язково необхідно носити в приміщеннях зі скопиченням людей, або там, де важко зберігати безпечну в 2 м дистанцію, в навчальних аудиторіях, в гуртожитках, в адміністративних приміщеннях, в транспорті, в суспільних місцях, в магазинах, в аптеках, в лікувальних закладах тощо!
  5. Маска повинна прилягати до обличчя, підходити до нього за розмірами, прикривати повністю рот і ніс, при наявності пружинної верхньої вставки моделюватисть до конфігурації носа, повністю прикривати підборіддя!
  6. Вологість маски значно знижує її безпекову ефективність!
  7. Ця ефективність також різко падає після 3 годинного використання маски!
  8. Як і часті дотики до неї руками і переміщення її по обличчю, на бороду!

     Суха стерилізація, термічна обробка, дезінфекція масок, які зараз запроваджені на законодавчому рівні навіть в США, обгрунтовуються економічною доцільностю, але все ж зменшуєють гарантію їхньої дієвості!

     І УПЕРЕДЖУЮЧИ ВАШІ МОЖЛИВІ ЗАПИТАННЯ, ЩЕ ВАЖЛИВО ЗНАТИ ТАКІ ДОПОВНЕННЯ:

  1. Носити маску на відкритому повітрі, при дотриманні 2 м дистанції недоцільно!
  2. Немає сенсу носити маску дома, якщо ви здорові!
  3. Тим, хто себе погано почуває і має ознаки застудного захворювання, не варто виходити з дому навіть в масці!

     НАГОЛОЩУЄМО НА ТОМУ, ЩО НЕ ЗВАЖАЮЧИ НА ТИМЧАСОВИЙ ПЕРЕХІД НА ОНЛАЙН-РЕЖИМ НАВЧАННЯ, БУДЬ-ЯКІ СПОСОБИ І ЗАСОБИ ПРОФІЛАКТИКИ НЕ ВТРАЧАЮТЬ СВОГО ЗНАЧЕННЯ ПРОФІЛАКТИКИ І ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ'Я СВОГО І ІНШИХ В ПОВСЯКДЕННОМУ ПОБУТІ!

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!


Вячеслав Андрійович Крупка,
завідувач оздоровчим центром,
лікар вищої категорії

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook