«Відкрилися очі – розпочалося життя. А бій триває, бій трива!» – таким було гасло благодійної акції «НУБіП для ООС. В нас тече одна кров»

17 вересня 2020 року
     «Відкрилися очі – розпочалося життя. А бій триває, бій трива!» – таким було гасло благодійної акції «НУБіП ДЛЯ ООС. В НАС ТЕЧЕ ОДНА КРОВ», яку організувала студентка другого курсу гуманітарно-педагогічного факультету та ННІ ЛіСПГ Марія Берко. Метою проєкту є добровільне донорство для бійців ЗСУ.

     Для мене тема війни на Сході України дуже особиста. Я родом із м. Слов’янськ, Донецька область, яке було окуповано 12 квітня 2014 року бойовиками самопроголошеної ДНР, де війна триває вже понад 7 років. Події на Донбасі цілком змінили моє життя і в 13-ти річному віці зробили свідомою дорослою дівчиною. Через мій двір несли закривавлені тіла хлопців. На власних очах розірвався вертоліт Мі-8, в результаті попадання ракети він впав на землю, почалася пожежа, сталося детонація боєкомплекту і всі, хто знаходився на борту вертольоту, загинули. Війна – це злісна сила, яка приносить із собою душевну порожнечу. Холодний подих смерті вітав над землями України.

     Забір крові здійснювали лікарі Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», де щодня рятують важко поранених солдат. А також, акція в супроводі наших студентів паралельно відбувалась в Київському міському центру крові, з якого допомога буде передана для ветеранів війни, добровольців і учасників бойових дій. Лікарі наголошують, що військовий шпиталь має постійну, а іноді критичну потребу в донорах.
     Нажаль, під приводом важкого епідеміологічного становища в світі, люди ніби забувають що в Україні війна, котра набагато швидше віднімає життя і приносить невисловлювані страждання, неповоротні втрати. Але саме такі масштабні проєкти, над якими ведеться місячна праця нагадує про обставини на Сході і дає змогу долучитися кожному в рятуванні життів тих, хто боронить наш спокій і майбутнє.

  

  

     Підтримати мене приїхав мій одноклубовець з тайського боксу «Боєць», який водночас є пошуковцем загиблих під час Другої світової війни Артур Сімейко з м. Слов’янськ. «Радий прийняти участь в проєкті. Приємно бачити стільки молодих патріотів, яким не байдуже майбутнє України… Кожен донор казав, що робить це для підтримки військових, що таким чином відчуває свій вклад у велику справу.» – коментує Артур.

     Влаштування благодійної акції «НУБіП ДЛЯ ООС. В НАС ТЕЧЕ ОДНА КРОВ» несла певні складнощі, через COViD-19, кожен день стояв на вагах. Університет взяв на себе відповідальність і підготував строгі вимоги задля забезпечення всіх карантинних норм. Протягом двох тижнів кожного дня з учасниками проекту проводився інструктаж під назвою «Пам’ятка донора», завдяки цьому головний лікар військового шпиталю наголосив, що в жодному гемаконі не виявлено хельозу і такий результат вони побачили вперше.

  

  

     Зареєстровано 295 бажаючих бути причетними до заходу. Це вражаюча кількість, на яку ніхто не міг розраховувати. Нажаль, Київський військовий шпиталь мав прийняти лише 100 студентів та викладачів за певними вимогами, але оперативно була здійснена домовленість з Київським міським центром крові за прийняття половини студентів у себе. Інша кількість донорів, яким було відмовлено, зареєстрована на жовтень місяць 2020 р. позачергово. Завдяки проєкту здійснено 137 заборів крові, а отже, 411 життів буде врятовано.

     Я висловлюю велику вдячність НУБіП України за можливість зробити дуже важливу справу для військовослужбовців ЗСУ, проректору з навчальної і виховної роботи Сергію Кваші за проведену колосальну роботу, директору ННЦ ВР і СР Геннадію Ржевському за настанови, особливо Анні Хижняк, за боротьбу до останнього, коли здавалося б, нічого не вийде, вона спростовувала ці відчуття діями, фахівцю відділу виховної роботи та студентських справ Оксані Волошиної, як людині, якій також близькі події на Сході України.

 

Марія Берко,
фахівець відділу виховної роботи
та студентських справ

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook