Проєкт Жана Монне з європейського контролю безпечності харчових продуктів в НУБіП України: досвід отримання та реалізацій грантової угоди

31 березня 2020 року

     Проєкти Жана Монне – це один із напрямків в рамках Програми ЄС Еразмус+ спрямований на поширення ідей Об'єднаної Європи та залучення закладів вищої освіти до дослідження євроінтеграційних процесів. Ця Міжнародна освітня програма, заснована у 1990, пов'язана з ім'ям французького підприємця і державного діяча, економіста Жана Моне – засновника та президента Європейського об'єднання вугілля та сталі (ЕОВС, 1950 р.), яке поклало початок створенню Європейського економічного співробітництва (ЄЕС, 1957 р.), далі Європейський Союз (ЄС).

     Основна ідея програми – прагнення до об'єднання Європи, пропаганда переваг євроінтеграції, підтримка і розвиток співробітництва, розповсюдження європейських студій в Європі та інших континентах. Ініціатива грантових умов програми належить раді європейських університетів та викладачам усіх країн світу, які проводять наукові дослідження в сфері європейської інтеграції. Грантові кошти мають цільове призначення і виділяються університетам на започаткування в навчальному процесі викладання дисциплін, які безпосередньо пов'язані з процесами розвитку європейського права, європейської економіки, освіти, науки, культури, історії, теорії та практики європейської інтеграції. Зміст Європейського освітнього модуля Жана Монне за умовами грантового проєкту, полягає у розробці та викладанні спеціально розроблених короткотермінових курсів з питань європейської інтеграції для певної категорії слухачів.

     З можливостями освітньої програми Жана Монне я вперше познайомилася у 2014 році на інформаційних днях Національного Ерасмус+ офісу в Україні. Тоді надихаючим став успіх команди із Сумського університету, яка за результатами поточного конкурсу, подавши 3 заявки у останні години до завершення прийому проєктів, отримала підтримку від ЄС. Перевагами даного напряму я для себе визначила відносну «простоту» подачі заявки, адже вона може бути подана від одного навчального закладу, та не вимагає оформлення підтримуючих документів від профільного міністерства (Міністерства освіти та наука України), що значно усуває бюрократизацію процесу оформлення. Крім того, відбір проєктів на конкурс здійснюється безпосередньо відділом Європейської Комісії (Брюссель) з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури щорічно за відповідними вимогами, що додає об’єктивності процесу відбору та усуває упередженість.

     Сама ідея модуля вперше виникла і була оформлена та подана на конкурс під назвою "The EU Official Control of Foodstuffs and Feed" («Контроль безпечності харчових продуктів та кормів у ЄС») у 2016 році за номером 575569-EPP-1-2016-1-UA-EPPJMO-MODULE і недобрала 14 балів до прохідного.

     Після аналізу недоліків у лютому 2017 року було підготовлено та подано на конкурс проєкт модуля за програмою Ерасмус+ Жан Моне 587548-EPP-1-2017-1-UA-EPPJMO-MODULE “EU Food Safety Control” («Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС»). Процедура відбору тривала понад 5 місяців і на кінець липня стали відомі результати. Поданий від Національного університету біоресурсів і природокористування проєкт отримав фінансування від Європейського Союзу. Це був другий проєкт від НУБіП України, схвалений відділом Європейської Комісії з питань освіти, аудіовізуальних засобів та культури. У 2016 році проєкт «Екологічна політика та право ЄС» почали реалізувати на юридичному факультеті. 2017 року було подано 833 заявок на отримання фінансування в рамках програми. З країн-членів Програми було відібрано 138 проектів. 10 українських закладів вищої освіти та одна громадська організація отримали фінансування від Європейського Союзу на реалізацію 12 проєктів в рамках напряму Жан Моне, загальна сума яких близько 400000 Євро.

     Надихнула мене на ідею створення проєкту за даною темою робота із літературними джерелами. Книга «Основи харчового законодавства та політики ЄС. Десять років Європейського органу з безпеки харчових продуктів» (Foundations of EU Food Law and Policy. Ten Years of the European Food Safety Authority) за авторством Альберто Алемано (Alberto Alemanno), науковця, політичного діяча, що у 2009 році отримав звання професора Жана Моне і викладає в Паризькій школі бізнес-досліджень мала вирішальне значення. Із самим автором мені пощастило познайомитися на Конференції Жана Монне 2017 року «Поворотний момент для Європи», яка відбулася в Брюсселі 27 та 28 листопада.

     Відстеження інших проєктів ЄС в Україні з безпечності харчових продуктів, які не охоплювала галузь освіти також вплинуло на визначення ідеї проєкту. Можна безкінечно витрачати кошти на післядипломне навчання вчорашніх випускників, якщо вони не отримують актуальні знання під час навчання в університеті. До речі, після запрошення на нашу вступну Міжнародну науково-практичну конференцію «Контроль безпечності харчових продуктів. Україна-ЄС: невирішені питання» експертів Проєкту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» вони активно почали їздити Україною, викладаючи одноденний курс лекцій про європейський контроль за безпечністю харчових продуктів в різних аграрних навчальних закладах України. Звісно, бюджет таких проєктів як Жан Моне та «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» неможливо порівнювати. У співпраці із зазначеним проєктом ми опублікували посібник «Аналіз мікробіологічних небезпечних факторів у харчовому ланцюзі» та провели семінар на тему «Новий підхід до безпечності харчових продуктів у програмі підготовки лікарів ветеринарної медицини українських ЗВО: проблеми та виклики» 1 та 2 листопада 2018р.

     Модуль Жана Моне з контролю безпечності харчових продуктів ЄС покликаний сприяти кращому розумінню системи гарантування безпечності продуктів харчування, що застосовується в ЄС та цілей офіційного контролю харчових продуктів в країнах Євросоюзу, адже ця система запроваджується в Україні і майбутні фахівці ветеринарної медицини, що навчаються сьогодні повинні бути обізнані в даних питаннях. Запровадження подібних проєктів сприяє модернізації навчальних програм, забезпечує студентів знаннями, необхідними на нинішньому ринку праці в Україні.

     Цільовою аудиторією проєкту є студенти ОС «Магістр» факультету ветеринарної медицини, що навчаються за двома спеціальностями – 211 «Ветеринарна медицина» та 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», яким уже третій рік викладається курс однойменної дисципліни.

     Хочу відзначити, що дисципліну «Контроль безпечності харчових продуктів у ЄС» було внесено до загальноуніверситетського переліку дисциплін вільного вибору, який нині нараховує 107 різнопрофільних дисциплін (https://nubip.edu.ua/node/67362). Включення даного курсу до переліку вибіркових дисциплін НУБіП України дозволить досягти його конкурентоздатності через підтримку міжнародного співробітництва у вищій освіті, участі у міжнародних освітніх і дослідницьких програмах, програмах академічної мобільності, міжнародних рейтингах тощо.

     Проєктом заплановано також проведення двох «Літніх шкіл». Одну ми реалізували 14-16 травня 2019 року на базі державної установи Науково-методичного центру інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта», залучивши викладачів закладів професійної освіти, представників Держпродспоживслужби, громадських організацій та інших проєктів ЄС в Україні. По завершенню школи було проведено круглий стіл з обговорення нагальних проблем запровадження заходів контролю харчових продуктів згідно, гармонізованого з європейським, національного законодавства.

     Друга школа проєкту була запланована на 14-16 квітня 2020 року на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК, але через карантинні заходи доведеться перенести її проведення. Карантин змусив змінити підходи до викладання. Так, студентам магістрантам, які слухають курс в цьому семестрі лекції викладаються on-line.

     Особисто для мене даний проєкт став значним поштовхом для саморозвитку. Окрім професійного розвитку та самоосвіти, я вимушена була опановувати ази управління та адміністрування. Проєкт дозволив мені розширити коло знайомств, поліпшити викладацькі здібності, здобути нові знання та досвід.

Марія Галабурда,
координатор проекту,
доцент кафедри ветеринарної гігієни ім. А.К. Скороходька

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook