Досвід дистанційного навчання кафедри управління та освітніх технологій

24 березня 2020 року
     Згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» від 11 березня 2020 року № 211 та на підставі низки нормативно-правових актів Міністерство освіти і науки України видало наказ про організаційні заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу COVID-19.

     З 12 березня 2020 року для всіх науково-педагогічних працівників і студентів гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України змінилися умови праці. Вивчення навчальних дисциплін кафедри управління та освітніх технологій (а їх на кафедрі – 28) здійснюється для студентів шляхом організації освітнього процесу із використанням технологій дистанційного навчання, що не передбачає відвідування закладів освіти їх здобувачами, відбувається з урахуванням принципу систематичності, науковості і доступності. Науково-педагогічні працівники використовують різні підходи. Розглянемо детальніше приклади.

     Досвідчений наставник, доцент Тамара Ковальчук спілкується зі студентами в режимі "online" з використанням популярного нині месенджера Viber, де має змогу поговорити, підтримати самостійні спроби студентів, промоніторити стан здоров'я студентів групи, а також надіслати цікаві матеріали для роботи студентів над магістерськими роботами. З початком карантину Тамара Іванівна розіслала на електронні пошти студентів всіх своїх груп матеріали всіх лекцій, презентацій, творчі завдання, перелік питань для підготовки до заліків та модульних контрольних робіт.

    Зворотній зв'язок від студентів вже був через пару днів. На інформаційному порталі авторкою створено два електронні навчальні курси з дисциплін "Педагогіка" (для студентів спеціальності "Технологія виробництва та переробки продуктів тваринництва" факультету тваринництва та водних ресурсів та "Педагогіка та психологія" для студентів спеціальності "Екологія та охорона навколишнього середовища" факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

Для студентів-магістрів заочної форми навчання спеціальності "Управління навчальним закладом" для ефективного вивчення курсу дисципліни "Кадровий менеджмент" професором Миколою Михайліченком розроблені завдання для систематизації і узагальнення знань та умінь з проблем прийняття на роботу працівників у закладах вищої освіти, надання відпусток науково-педагогічним працівникам та оформлення відсутності працівника та оплата праці під час карантину.

     Проведені індивідуальні консультації для студентів щодо норм низки важливих документів, а саме: Законів України «Про відпустки» та «Про захист населення від інфекційних хвороб», актуальної нині постанови КМУ «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19», інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти. Майбутні управлінці регулярно працюють використанням інформаційного порталу КАДРОВИК.UA.

     З початку лютого майбутні кадровики працюють з електронним навчальним курсом дисципліни "Інформаційні системи і технології в управлінні персоналом". Його автор, доцент Ярослав Рудик, намагається наситити курс не лише сучасними повнотекстовими інформаційними матеріалами, а добірками відеоматеріалів з вебінарів та семінарів для кадровиків, презентаційних матеріалів, що відображають останні зміни у інформаційному забезпеченні кадрового діловодства, оглядами сучасних програмних продуктів, у різноманітті яких може легко загубитися майбутній випускник магістратури освітньої програми "Управління персоналом".

 

      Зважаючи на початок карантинного періоду студенти закінчують опрацьовувати теоретичний матеріал курсу, щоб через 2 тижні приступити до виконання практичних робіт. 

     Більшість студентів працює з ноутбуками, але й ті, хто працює лише зі смартфонів. У вечірній період студенти, які потребують додаткових консультацій мають змогу поспілкуватися з викладачем у Skype.

  

     Професор Ніна Журавська працює зі студентами через інструментарій електронних навчальних курсів на інформаційному порталі Elearn. Для відповідей на запитання студентів та консультацій вона використовує форум. Також триває активне спілкування через Viber та електронну пошту. Навчаються на курсах Ніни Станіславівни студенти як гуманітарно-педагогічного факультету (спеціальність "Філологія" - дисципліна "Теорія та методика навчання" та "Педагогіка вищої школи" - дисципліна "Методика навчання циклу агробіологічних дисциплін"), так і студентів юридичного факультету (спеціальність "Право" - дисципліна "Методологія та організація наукових досліджень з основами інтелектуальної власності".

      Для забезпечення дистанційного освоєння навчального матеріалу із дисциплін "Соціальне страхування та пенсійне забезпечення", "Система організації та управління соціальних служб" та "Педагогіка" доцент Василь Базелюк та асистент Сергій Михнюк розробили відповідні електронні навчальні курси та щоденно займаються їх інформаційним наповненням.

 
     Дисципліни "Соціальне страхування та пенсійне забезпечення" та "Система організації та управління соціальних служб" вивчають студенти групи СР-17001б спеціальності "Соціальна робота", які отримали доступ до курсу та виконують такі види робіт: перегляд лекцій та додаткових матеріалів до них, письмові самостійні роботи та поточне тестування.


 
     Дисципліну "Педагогіка" вивчають студенти 4 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів.  Спілкування зі студентами відбувається за допомогою інструменту "Меню повідомлень". Окрім того, студенти можуть обговорювати питання вивчення матеріалів навчального курсу у однойменному блозі, який має кожен ЕНК. 

     З метою оперативного реагування на питання студентів чи роботи викладача з електронними курсами (за умови відсутності можливості працювати з ПК) завантажено та встановлено додаток «Moodle» на особистий гаджет викладачів.


     Дуже корисно мати такий додаток на смартфоні, оскільки він завжди під рукою і дає можливість оперативно реагувати на запити студентів, модерувати їх роботу.

     Як бачимо, незважаючи на карантин, науково-педагогічні працівники кафедри управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету демонструють свою готовність та бажання допомагати студентам опановувати майбутній фах з освітніх програм "Управління персоналом" та "Управління навчальним закладом". Триває робота зі студентами інших факультетів, щодня знаходять можливості і долучаються до курсів студенти, які найбільш віддалені від Києва та мали проблеми з доступом до Інтернету у своїх домівках. Маємо сподівання, що досвід дистанційного навчання буде корисним нашим колегам.

     Сьогодні – Міжнародний день щастя. Щастя у кожного своє: від боротися за свободу і бачити свою Батьківщину вільною, до – бути поруч з найріднішими і найдорожчими, бачити їх здоровими. Здоров’я – найцінніший скарб людини. Безпека життєдіяльності – перш за все. Щастя – це коли нікого не вбивають і ти не чуєш сумної статистики; коли ніхто не помирає від смертоносної інфекції; щастя – коли все людство видихне з полегшенням, що знайдена вакцина і недуга відійде в небуття!

     Щастя – це коли тебе розуміють; коли за столом у Святвечір вся твоя родина, а в великодній кошик заглядає дітвора; коли ти можеш заколядувати чи поспівати великодніх величальних пісень; коли дівчата зможуть вийти на луки, на території скансенів у містах і повести «кривий танець» чи поспівати веснянки і гаївки; коли батьки зможуть взяти дітей за руки і піти просто подивитися на це дійство чи прогулятися, не вказуючи щомиті, що це небезпечно; подивитися як молодь завиває березу чи готує купальське деревце чи вогнище…

     У метушні життя ми забуваємо про доброзичливість, увагу, співчуття, милосердя, звинувачуємо один одного у всіх неіснуючих гріхах… «Хто сам без гріха, нехай кине у мене камінь!» Бачимо тріску в оці сусіда і не помічаємо колоди у власному… Почнімо змінюватися: будувати палаци на власній землі, а не у світах; розбудовувати власну інфраструктуру для відпочинку, а не їхати на острови чи найкращі курорти світу; вкладати у наші лікарні, а не їхати лікуватися за кордон, бо може настати такий час, що не буде куди їхати… Забуваємо про швидкоплинність життя, про його безповоротність… Змінюймося, панове, разом! Навчаймо наших студентів і будьмо багаті і здорові.

Нехай у кожного буде своє, але таке бажане щастя! Нехай до кожного у двері постукає щастя і залишиться назавжди!

Сергій Кубіцький,
завідувач кафедри управління та освітніх технологій;
Тамара Ковальчук та Ярослав Рудик,
доценти кафедри управління та освітніх технологій

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook