Атрибути студентського життя минулого віку

12 лютого 2020 року
     Студентське життя – це не тільки складання іспитів і заліків, а й той час у житті людини, коли відбуваються найяскравіші відкриття, активізується процес дорослішання і самостійності, а бажання рухатися вперед змушує домагатися більших успіхів. В ці роки студенти мають можливість побачити світ, приєднавшись до однієї з численних програм обміну, знайти вірних друзів на все життя! Недаремно говорять «кращі роки життя в людини – це студентські роки!».

     В різні роки процес навчання змінювався, модернізувався, підлаштовувався під різні ідеології; різнився зовнішній вигляд студентів, їх вік; змістом підручників; змінювалися і особливості документування особистих документів студентів (студентський квиток, партійний квиток, читацький квиток, свідоцтво про здобуття вищої освіти). Саме про ці атрибути далі піде мова.

     Всі, хто беруть участь в освітньому процесі вищої школи, чудово знають, як виглядає залікова книжка, читацький квиток, хоч не всі ним за 5-6 років студентського життя користуються, та посвідчення студента, яке дає купу бонусів для їх користувачів.
     Наразі хочу запропонувати вашій увазі студентські атрибути минулих років. Так, наприклад, свідоцтво про вищу освіту 1930 р. було форматом А3, в якому зазначалася дата народження, дата вступу в ЗВО та кількість днів, які провчився студент. Студентська картка (сучасний квиток) виглядав немов маленька паперова книжка та не була дійсною без вклеєного фото і при закінчення ЗВО здавалась в архів.

     Варто додати в цей перелік матрикул. Що це спитаєте? Матрикул (лат. matricula – список) – документ студента ЗВО або учня середнього спеціального навчального закладу, так звана залікова книжка, яка спершу слугувала свідоцтвом, яке надавалося нащадкам дворян балтійських губерній (Ліфляндської та Естляндської, ХVIII ст.), предки яких володіли землями ще за часів Лівонського ордену (існував з 1237 р. по 1561 р.), шведських та польських королів. Саме ці дворяни отримали право повного голосу і були членами вищого органу місцевого самоврядування – ландтага. А наприклад, у католицькій церкві матрикул – це список осіб церковної парафії або доходів її та записи актів громадянського стану.

     Всі вищевказані документи зберігаються в архіві музею історії НУБіП України, де їх і можна побачити.

Пізнаваймо власну історію разом!

Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook