На факультеті землевпорядкування обговорили майбутні перспективи кадастру та геодезії

7 грудня 2019, 11:02
     Факультет землевпорядкування цього тижня провів черговий Всеукраїнський науково-практичний семінар «Візири майбутнього кадастру і геодезії».

     Даний захід став чудовим майданчиком для дискусій та обміну думками щодо подальших перспектив розвитку кадастру і топографо-геодезичної діяльності. Цього разу на базі факультету землевпорядкування зібралися експерти, науковці, виробничники, аспіранти і магістри. Понад 40 однодумців обговорили майбутнє галузі, а он-лайн трансляцію фахового семінару у соціальній мережі Facebook, вже встигли переглянути понад півтори тисячі глядачів (https://www.facebook.com/afzukr/videos/755502141602140/).

     До присутніх з вітальним словом звернулися декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль та голова ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець.

     Першим свої бачення розвитку майбутніх технологій у геодезії висловив директор ПрАТ «System Solution» Володимир Бабченко. У своєму виступі він акцентував увагу присутніх на перспективах застосування лазерного сканування. Нині практично всі роботи переходять у 3D формат. Експерт пройшовся по методах отримання даних в полі і процесах їхньої камеральної обробки та побудові цифрової моделі рельєфу з 3D візуалізацією. Використання лазерного 3D сканування дозволяє отримувати високоякісну просторову інформацію. Складність польових робіт зводиться до мінімуму, а головне завдання геодезиста – нічого не пропустити під час сканування. Окрім зменшення витрат часу на польові роботи, перевагою сканування є інформативність зібраних даних. Разом із тим, під час проведення камеральних роботах потрібно більше знань і цей процес є досить трудомістким. Також про перспективи застосування лазерного сканування у галузі доповнив представник ПрАТ «Systems Solutions» Михайло Туряниця.
     Директор ТОВ «ЕЛНАВ» Андрій Менько презентував нові технології у сфері топографо-геодезичної діяльності та ознайомив присутніх з розвитком геодезії в інших країнах. У виступі він торкнувся проблеми перенаселення міст, яка спричиняє щільність забудови. До 2050 року в світі буде 41 мегаполіс, де мешкатиме близько 70% населення планети. Постає питання, як за таких умов вимірювати швидкі зміни? Отримати оперативно високу точність можна завдяки скануванню. Експерт наголосив, що в майбутньому ми будемо будувати два рази: спочатку створювати цифрову модель, а потім бувати «в живу». Далі був представлений кейс «Цифровий Шанхай», як приклад швидкого вимірювання даних. Більше 50 геодезистів приймали участь у зйомці, яка тривала три місяці. В результаті отримали всі дані в 3D моделі про будівлі та інфраструктуру міста на одній платформі. Потому він презентував для учасників семінару інноваційні рішення і технології від компанії CHCNAV, розповів про прилад elnav і70 новий ГНСС приймач українського виробництва.

     Своє бачення щодо майбутнього галузі висловив завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин. Його доповідь більше торкалася змін, що пов'язані зі змінами в законодавстві. Оскільки законопроект №2194 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» несе багато змін в галузі геодезії, кадастру і землеустрою.
     По-перше, відбудеться дерегуляція у сфері геодезії і землеустрою. Передбачається скасування експертизи землевпорядної документації, оскільки в сучасних умов передбачено інші дієві форми забезпечення якості документації із землеустрою та оцінки земель.
     По-друге, кадастр має стати максимально публічним і відкритим. Найближчим часом планується пілотний проект, щодо самостійного внесення сертифікованими інженерами землевпорядниками відомостей до Державного земельного кадастру.
     По-третє, передбачається впроваджується електронної форми архівного фонду документації із землеустрою, який формується на основі збору, обробки, обліку матеріалів, отриманих в результаті здійснення землеустрою.
     Крім того, сільським, селищним і міським радам повертаються повноваження щодо управління землями місцевих громад за межами населених пунктів. Також законопроектом розглядається передача місцевим органам право самим змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності. Крім того, планується надати місцевим органам функції із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель. Таким чином, найближчим часом у сфері земельних відносин відбудеться реформування системи управління та ліквідація штучних бюрократичних перешкод, що спричиняють масову корупцію у земельних відносинах та перешкоджають економічному зростанню.

     Жвавим та емоційним було обговорення. Експертам були поставлені питання, а в обговоренні активну участь взяли головний інженер ПП «Землемір-2010» Віктор Феденко, керівник «Асоціація фахівців землеустрою України» Роман Челпан, представник експертної служби МВС Жанна Соболева, представник ПрАТ «Systems Solutions» Михайло Туряниця.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook