До Міжнародного дня толерантності: толерантність – шлях до миру

16 листопада 2019 року
     16 листопада спливає чергова річниця відзначення Міжнародного дня толерантності. Цими днями в усьому світі проводяться акції, спрямовані проти екстремізму, різноманітних форм дискримінації та проявів нетерпимості. На юридичному факультеті НУБіП України було проведено низку заходів присвячених толерантності, культурі миру, нетерпимості до проявів насильства , дискримінації, підвищення обізнаності з питань протидії гендерно зумовленому насильству в умовах конфліктів та у пост конфліктний період.

     5 листопада к.ю.н., доц. Кідалов С.О. розпочав цикл виховних бесід присвячених формуванню у студентів толерантності та культури миру, нетерпимості до проявів насильства, дискримінації.

     Цього ж дня к.ю.н., доц. кафедри теорії та історії держави і права Чомахашвілі О.Ш. та асистентом кафедри адміністративного та фінансового права Груб Л.В. було проведено аналогічні бесіди для студентів 1 курсу 1, 2 групи юридичного факультету приурочені толерантності та культури миру, нетерпимості до проявів насильства та дискримінації. Основну увагу студентів було звернуто не лише на толерантне ставлення до різних категорій суспільства а й на таке поняття як терпимість, яка означає повагу, прийняття та правильне розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, наших форм самовираження і способів вияву людської індивідуальності. Викладачі наголосили, що їй сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті та переконань. Пропагування терпимості має особливу важливість в умовах конфліктів та пост конфліктний період.

     5 листопада 2019 року доцент кафедри адміністративного та фінансового права – Артеменко Олена провела лекцію для студентів 4 курсу юридичного факультету «Толерантність, культура миру, нетерпимість до проявів дискримінації». Під час лекції були розглянуті питання: толерантна особистість, толерантна країна. Лектор зосередила свою увагу на тому, що формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань.
     6 листопада к.ю.н., доцентом кафедри теорії та історії держави і права Хом’яченко С.І. для студентів 1 курсу 4 групи юридичного факультету було показано презентацію в якій викладач привела приклади толерантності з світової історії. Зокрема розповіла про те, що на рубежі XVIII-XIX століть у Франції жив такий собі Талейран-Перигор, князь Беневентський. Він був відомий тим, що при різних урядах (і при революційному, і при Наполеоні, і при королі Людовику XVII) залишався незмінно міністром закордонних справ.
     Це була людина, талановита у багатьох галузях, але, безсумнівно, найбільше – в умінні враховувати настрої оточуючих, шанобливо до них ставитися, шукати рішення проблем способом, який найменше шкодить інтересам інших людей. І при цьому зберігати свої власні принципи, прагнути до того, щоб управляти ситуацією, а не сліпо підкорятися обставинам.

     6 листопада асистентом кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Кідаловою Н.О. куратором 1 групи 2 курсу юридичного факультету було проведено виховну бесіду, в якій піднімалися питання толерантності, культури миру, нетерпимості до проявів насильства, дискримінації, підвищення обізнаності з питань протидії гендерно зумовленому насильству в умовах конфліктів та у пост конфліктний період.

     6 листопада 2019 р. доцентом кафедри адміністративного та фінансового права – Оленою Артеменко під час кураторської години студентам 2 курсу 6 групи була проведена лекція на тему: «Толерантна країна – сильні і розумні люди».
     7 листопада спільну виховну бесіду зі студентами 2 курсу юридичного факультету (2 потік) провели куратори академічних груп к.ю.н., доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Головко Л.О. та к.і.н., доц. кафедри теорії та історії держави і права Протосавіцька Л.С. В процесі показу презентації та бесіди зі студентами викладачі звернули увагу студентів на толерантне та терпиме ставлення до осіб, які належать до категорій неповнолітніх, та осіб похилого віку, протилежної статі, інвалідів, осіб з різним кольором шкіри, та приналежністю до різних рас, осіб що належать різних релігійних спільнот, осіб що мають різний соціальний та майновий статус, осіб які різні політичні вподобання чи вболівають за різні спортивні команди.

     Показ презентації 7 листопада для студентів 3 курсу юридичного факультету доц. Протосавіцькою Л.С. викликав жваву дискусію. Студентка Іванова Валентина звернула увагу присутніх на особливості гендерного питання при оформленні на роботу. Вона наголосила, що дане питання особливо гостро стоїть в нашій країні, і значна частина студентів зовсім скоро стикнеться з даною проблемою. Інша студентка Мартьянова Аліна запропонувала використати міжнародний досвід врегулювання даного питання.

  

     7 листопада куратором 1 групи 3 курсу юридичного факультету к.ю.н., доцентом кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука Дейнегою М.А. було проведено виховний захід щодо толерантності. Викладач розповіла студентам про історії виникнення Міжнародного дня толерантності, перелічила ознаки толерантної особи, навела приклад толерантної країни в якій влада справедлива, професійна, відповідальна. Така країна піклується про своїх громадян. Її народ здоровий, доброзичливий, працьовитий, забезпечений, піклується про процвітання своєї країни. Всі громадяни – патріоти своєї країни, вільні, поважають права свої і інших, цінують добросусідські відносини, мир і злагоду, право кожного бути самим собою. Така країна співпрацює з іншими країнами світу, зберігаючи мир і дружбу у всьому світі.

     7 листопада виховну годину присвячену толерантності, культурі миру та нетерпимість до проявів дискримінації для студентів 1 курсу 3 групи юридичного факультету провів д.ю.н., доц. Шульга Є.В. В ході заходу, маючи глибокі знання іноземних мов Євгеній Вікторович роз’яснив, що в перекладі з французької (tolerance) толерантність – це відношення, при якому допускається, що інші можуть думати чи діяти інакше, ніж ти сам; англійською (tolerance) – готовність бути терпимим, поблажливість; російською (толерантность), терпимість – здатність терпіти щось або когось, бути витриманим, витривалим, стійким, вміти миритися з існуванням чогось, когось, зважати на думку інших, бути поблажливим.

     8 листопада к.ю.н., асистентом кафедри теорії та історії держави і права Козіним С.М. разом зі студентами 1 курсу спеціальності «Публічне управління та адміністрування» було переглянуто презентацію та проведено бесіду присвячену формуванню у студентів толерантності, культури миру, нетерпимості до проявів насильства, дискримінації, підвищення обізнаності з питань протидії гендерно зумовленому насильству в умовах конфліктів та у пост конфліктний період.

     11 листопада питання толерантності було обговорено зі студентами 2 курсу юридичного факультету (1 потік) доц. кафедри теорії та історії держави і права Протосавіцькою Л.С. В ході проведеної бесіди присутні прийшли до висновку, що Ми маємо бути завжди готові усувати стереотипи і спотворені уявлення й виступати на захист жертв дискримінації. Конфлікти на національному, етнічному, релігійному, конфесійному, політичному та інших підґрунтях стали ознакою сьогодення і в нашій країні. Але толерантність спроможна розряджати потенційні конфлікти.

     12 листопада к.ю.н., доц., зав. кафедрою теорії та історії держави і права Качур В.О. провела зустріч із студентами 2 групи 4 курсу юридичного факультету, на якій розглянули питання правову толерантність як одного із головних чинників високої правової культури особи та суспільства загалом.

     13 листопада професор кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Курило І.В., куратор студентів 3 групи 3 курсу юридичного факультету, провела лекцію на тему: «Толерантність, культура миру та нетерпимість до проявів дискримінації». Студенти активно приймали участь в обговоренні різноманітних питань стосовно проявів дискримінації, толерантності та досягнення миру через прояви терпимості.

     15 листопада к.ю.н., доц. кафедри цивільного та господарського права Пушкар М.В. куратор студентів скороченого терміну навчання 3 курсу юридичного факультету, провела бесіду присвячену толерантності, культури миру, нетерпимості до проявів насильства, дискримінації, підвищення обізнаності з питань протидії гендерно зумовленому насильству в умовах конфліктів та у пост конфліктний період.

     Прояв толерантності який співзвучне принципу поваги до прав людини, не означає терпиме ставлення до соціальної несправедливості, злочинів та правопорушень, відмову від своїх поглядів або поступку перед чужими переконаннями. Так, люди за своєю природою розрізняються за зовнішнім виглядом, соціальним станом, мовою, статтю, поведінкою і цінностями. Цей перелік критеріїв відмінності можна продовжувати без кінця. Ми всі різні. Але ми всі рівні.


Людмила Протосавіцька,
координатор заходу,доцент кафедри
теорії та історії держави і права
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook