Кафедра фінансів долучилася до обговорення питань ролі сімейного фермерства та кооперації для сталого розвитку громад

13 листопада 2019 року
     5 листопада 2019 року викладачі кафедри фінансів Давиденко Надія, Буряк Аліна, Скрипник Галина та Тітенко Зоя прийняли активну участь у роботі круглого столу «Роль сімейного фермерства та кооперації для сталого розвитку громад», який був проведений в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ».

     Метою заходу було обговорення актуальних викликів для кооперації в Україні та створення дорожньої карти розвитку сімейних фермерств та кооперативних об'єднань; стратегії сталого розвитку громад та сільських територій та роль кооперації; підготовка пропозицій для співпраці між дорадчими службами, кооперативами, місцевою владою, донорами та Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

     Учасниками даного заходу були науковці, практики та представники державних та місцевих органів влади, кредитних спілок, фінансові експерти, які в жвавій дискусії обговорили питання розвитку сімейних ферм, сталого розвитку громад та сільських територій.
     Україна входить в п’ятірку країн з найнижчою собівартістю виробництва молока, однак спад виробництва в цій галузі триває. Про це під час круглого столу зауважив президент Української кооперативної федерації Михайло Корилкевич.

     Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Інна Мєтєлєна зазначила «Сімейні фермерські господарства є основою для сталого розвитку громад та територій. Вони формують середній клас та сприяють відродженню кооперативного руху. Сімейні фермерства створюють робочі місця для своєї родини та місцевих жителів». Крім того, вона зазначила, що законопроект №6527-Д «Про сільськогосподарську кооперацію», який було ухвалено у першому читанні на початку червня 2019 р. потребує ретельного перегляду.

     Учасники круглого столу обговорили не лише виклики та проблеми, але й продемонстрували практичні реалізації, зокрема проект «1000 сімейних ферм» української кооперативної федерації, енергетичний кооператив Славутич, сімейні сироварні на Сумщині, споживчу кооперацію родин та громад Хмельниччини.

     До обговорення долучилася завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко, яка зазначила, про те, що ситуацію на українському ринку праці можна назвати парадоксальною. Адже, такі професії, як фермер та слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування входять у ТОП-10 найбільш затребуваних в Україні, проте молодь і надалі надає перевагу роботі в полі чи на фермі за кордоном і не залишається в країні. Вона зазначила, що агробізнес потребує від учасників певних якостей, які можна розвинути лише за умови наявності реального досвіду роботи в цій сфері. Так, власники, керівники, "сімейний" менеджмент зазвичай самостійно визначають і розробляють особливості власного виробництва, знаходять родзинку. На завершення Надія Давиденко зауважила, що потрібно популяризувати професію фермера та розвивати у студентів бажання займатися власною справою.

     Крім того під час зустрічі учасники аграрного ринку обговорили актуальні виклики для кооперації, створення дорожньої карти розвитку сімейних фермерств та кооперативних об’єднань, стратегій сталого розвитку громад та роль кооперації.

Зоя Тітенко,
старший викладач кафедри фінансів

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook