КАФЕДРА ФІНАНСІВ ПРОДОВЖУЄ ЩОРІЧНУ ПРАКТИКУ ПРОВЕДЕННЯ НАУКОВО-ПРАКТИЧНИХ СЕМІНАРІВ «ПРОФЕСІЙНІ КОМПЕТЕНТНОСТІ ФІНАНСИСТА В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ»

6 листопада 2019, 14:00

  

     5 листопада 2019 р. кафедрою фінансів був проведений IV Науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів». Метою науково-практичного семінару було підвищення ефективності та якості наукових і практичних навичок фахівців з фінансів та глибокого вивчення фінансового менеджменту в умовах сучасних викликів.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися Сергій Кваша, проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України та Надія Давиденко, завідувач кафедри фінансів.

  

Надія Давиденко зазначила, що довгий час українські університети продукували фахівців з мінімальним креативним мисленням та максимальними здібностями виконувати технічну роботу, тобто таких фахівців сьогодні можуть замінити комп’ютерні програми і роботи. Вона наголосила, що ми постійно чуємо, що в нас багато економістів, фінансистів, бухгалтерів, і додала, що за дипломом, можливо, але за рівнем кваліфікації –ні!

Викладачі кафедри фінансів намагаються наблизити аудиторію до вимог ринку праці, щоб сьогоднішні аспіранти і студенти були завтра фахівцями, які будуть мати роботу за фахом і володіти тими компетентностями, які сьогодні вимагає від них ринок.

  

У своєму вітальному слові Сергій Кваша наголосив на тому, що проведення подібних заходів має важливе значення, оскільки потрібно максимально наблизити підготовку фахівців до вимог ринку праці та запропонувати роботодавцям кваліфікованих та перспективних працівників.

Сергій Миколайович вкотре наголосив, що підвищення практичної підготовки фахівців-фінансистів є вкрай важливим завданням в умовах сучасних викликів.

Відкрив роботу семінару цікавою доповіддю Голова Немішаєвської селищної ради Сергій Замідра, який закликав молодь приймати активну участь в розвитку власних громад.

Щодо фахових компетентностей, він зазначив, що фінансист повинен розуміти, як розподілити кошти: доцільно (адекватно) – розподіл видатків бюджету за напрямками, враховуючи стратегію розвитку громади та узгоджено з громадою – участь фінансиста в стратегічних сесіях.

Про особливості професійної діяльності фахівців з фінансів у міжнародній компанії розповів Сергій Богданов, фінансово-адміністративний директор ТОВ «Лімагрейн Україна». Під час зустрічі він поділився своїм досвідом роботи в міжнародних компаніях. В своїх промові він неодноразово наголошував на тому, що в іноземних компаніях велике значення має знання іноземної мови (англійської обов’язково та другої – німецької чи франзуцької), а також постійне підвищення своєї професійної компетентності для просування по кар’єрних сходах. В спілкуванні з доповідачем студентів цікавило правильність складання резюме та особливості проведення співбесід в міжнародних компаніях.

Фахові компетентності працівників банківського сектору розкрив Сергій Степанчук, провідний економіст Департаменту фінансового моніторингу НБУ, випускник нашого вузу. Він зазначив, що формування фахових компетенцій майбутніх працівників банківсько–фінансової сфери – це шлях до вирішення питань ефективного управління, удосконалення стилю роботи, можливості використовувати передові світові технології кредитування малого та середнього бізнесу, упровадження кредитування довгострокових інвестиційних програм галузей економіки, сприяння розвитку промислового комплексу держави, входження у світовий міжбанківський ринок фінансових послуг.

Про проблеми формування бюджетів ОТГ в період децентралізації докладно та професійно розповіла Олена Дем’янюк, менеджер з фінансів проекту ЄС «Молодіжний кластер органічного бізнесу», Баранівської міської ОТГ. Вона зауважила, що об’єднані територіальні громади, отримавши низку нових повноважень, почали закладати перші підвалини в освіті, медицині, соціальному захисті, інфраструктурі та інших напрямках. Водночас, вони відчули потребу у багатьох фахівцях: юристах, економістах, фінансистах, проектних менеджерах, спеціалістах із земельних питань тощо.Також Олена Юріївна розповіла про роль фінансиста в органах місцевого самоврядування та озвучила вимоги якими повинен володіти кандидат на цю посаду (знання англійської мови на рівні В2, впевнений користувач Microsoft Office: Word, Excel, PowerPoint, Visio, Project, широкий кругозір в політиці та законодавстві, вміння працювати в команді).

Фахові компетенції фінансистів розкрили у своїх доповідях фінансові директори ДП Граніт Україна та ТОВ «Укравтозапчастина» Наталія Афанасова та Олена Амер.

Так, Наталія Афанасова відмітила, що професія фінансиста вимагає від фахівця, аналітичного та гнучкого складу розуму, вміння стратегічно і логічно мислити, аналізувати великі масиви даних, стійкості до стресів тощо. І це важливі умови набуття професійності фінансиста. Така активна і динамічна діяльність фінансиста зумовлюють необхідність постійного вдосконалення процесу професійної підготовки фахівців з фінансів. Сучасні, майже безперервні, зміни в законодавстві, соціальні, політичні, економічні, технологічні, інноваційні умови та ситуації вимагають від особи постійної самоосвіти та удосконалення його професійних і особистих якостей. Підводячи висновок свого виступу Наталія Афанасова зазначила, що сучасні завдання вищих навчальних закладів, які здійснюють підготовку фахівців з фінансів, полягають у забезпеченні опанування системи знань і вмінь розв’язувати типові завдання діяльності в процесі здійснення визначених виробничих функцій, перетворення необхідних економічних знань в економічне мислення, розвитку важливих якостей особистості, які підвищують її адаптацію в професійній сфері.

Олена Амер відмітила, що лише висококваліфікований фахівець зможе ставити та вирішувати стратегічні завдання компанії та забезпечувати високий рівень її дохідності.

Цікавими були розповіді наших минулорічних випускників та теперішніх студентів про їх перші робочі місця та власний досвід пошуку роботи. Юлія Порохівник, яка працює на посаді фінансового аналітика в компанії IDEALS GROUP SOLUTION LIMITED, зазначила, що в сучасному фінансовому світі, йдучи на співбесіду, ви повинні бути впевненим користувачем MS Excel та працювати із звідними таблицями, мати аналітичні здібності, розвинуті комунікативні навички, бути комунікабельним та креативним у вирішенні завдань, відповідальним, стресостійким та пунктуальними. І якщо ви володієте цими навичками та знаєте іноземну мову перед вами відкриються всі двері.

Марина Боньковська, яка працює на посаді головного спеціаліста відділу захисту прав споживачів Департаменту регулювання та нагляду за фінансовими компаніями Національного комітету фінансових послуг відмітила про необхідність досконалого знання законодавства та на необхідності постійної самоосвіти, саморозвитку для реалізації професійних амбіцій. Вікторія Цесар, яка нещодавно отримала посаду фінансиста – фахівця відділу фінансового контролінгу і консолідації в ТОВ «Імпел Гріффін Груп» відмітила, щоб стати повноцінним фінансистом з високим рівнем теоретичної і практичної підготовки, необхідно ідентифікувати себе з професією.

   

Підсумовуючи результати семінару Надія Давиденко зазначила, що якщо Ви володієте іноземною мовою, креативно і нестандартно мислите, відповідальні, наполегливі та стресостійкі, то перед Вами відкриваються широкі можливості для реалізації себе в майбутній професії.

Сучасні роботодавці дедалі частіше шукають не просто виконавців, а людей, які готові мислити поза шаблонами. Працівник майбутнього повинен бачити «крізь час» й втілювати в життя ідеї, котрі до нього ніхто не пропонував. Звісно, пам’ятаючи при цьому про технологічну грамотність й емоційний інтелект

 Семінар був цікавим та корисним як для студентів та аспірантів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», так і для викладачів кафедри, адже на обговорення були винесені питання надзвичайно актуальні в нинішніх умовах розвитку нашої країни.

Організатори дякують всім учасникам семінару та запрошують до подальшої співпраці.

   

Березовська Людмила,

доцент кафедри фінансів

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook