Від пізнання до практики: студенти-психологи опановують техніки роботи з метафоричними картами

23 жовтня 2019 року
     19-20 жовтня відбувся Міжнародний фестиваль метафоричних карт, до якого долучилися і студенти-другокурсники спеціальності «Психологія». Захід відкрила керівник Інституту психології розвитку "Максимум", арт-терапевт, трансформаційний психолог, автор книг, метафоричних карт, трансформаційних ігор Ніка Вернікова, яка привітала всіх учасників та представила спікерів з різних куточків України та зарубіжжя, коротко презентуючи їх авторські програми.

     Міжнародний фестиваль метафор, метафоричних карт і психологічних практик «Максимум» – це захід, який доторкнувся до найгостріших тем: порушення «порядків любові» в сімейних стосунках; розкриття власного потенціалу; відносини з грошима; гармонізація внутрішніх субособистостей; шляхи подолання кризових станів; самореалізація; проблеми самоідентичності тощо. Висококваліфіковані тренери з різних куточків нашої країни та зарубіжжя познайомили учасників із унікальними авторськими техніками МАК, новинками в галузі арт-терапії, секретами мотивування і натхнення для щастя. Професійні спікери поділилися своїми знаннями та досвідом, продемонстрували практичні навики в сесійних роботах із клієнтами.

     Цінність МАК як психологічного інструменту полягає в тому, що вони сприяють зниженню рівня захисних реакцій клієнта, які можуть актуалізуватись під час індивідуальної консультації. Крім того метафоричні карти допомагають створити більш безпечну атмосферу для саморозкриття, можуть допомогти зняти напругу чи тривогу на початкових стадіях роботи. Метафоричність інструменту дозволяє клієнтам сприймати власні проблеми немов на відстані, дисоціативно та символічно. Разом з тим МАК дають можливість психологу задіяти ірраціональну частину особистості та вивести на поверхню глибинні переживання. Робота з МАК являє собою інтегративний підхід в пошуках ресурсу всередині клієнта та створює можливості метафоричного моделювання бажаного майбутнього, його різних варіацій та перевірки на екологічність обраного рішення.
     Протягом дня кожен учасник фестивалю мав можливість взяти участь у чотирьох лінійках майстер-класів, кожен з яких було організовано в стилі «стань любов’ю в дії». На групових роботах було продемонстровано багато практичних вправ, із застосуванням різних колод метафоричних карт, що дало учасникам можливість краще пізнати себе, знайти відповіді на хвилюючі питання, побачити рішення поточних життєвих труднощів і відкрити для себе нові горизонти в роботі.

     Завдяки фестивалю студенти-психологи дізнались про системний підхід при роботі з МАК, освоїли практичні техніки; особисто опинились у світі метафоричних карт і зрозуміли, чому вони є одним з актуальних напрямків сучасної психології та психотерапії; познайомилися з фахівцями, які використовують метафоричні карти в своїй практиці, мали змогу поставити їм запитання; навчились простим і ефективним технікам роботи з проектними картами.

     Міжнародний фестиваль метафор, метафоричних карт і психологічних практик «Максимум» – 2019 наповнив нас неймовірними враженнями та цінними знаннями, подарував можливість професійного зростання!

Лариса Афанасенко,
доцент кафедри психології

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook