Захисти планету від себе! Збережи планету для своїх дітей!

10 квітня 2019 року
кафедра кормовиробництва, меліорації і метеорології

  Сьогодні проблема змін клімату є однією із найважливіших проблем людства.
  Підвищення глобальної приземної температури повітря, танення льодовиків, зміна режиму опадів, збільшення кількості повторюваності небезпечних гідрометеорологічних явищ, таких як: повені, посухи, урагани,  це далеко не повний перелік небезпек, що стали актуальними для ХХІ століття.
Особливого занепокоєння викликає недостатнє розуміння проблеми змін клімату та недооцінка усіх масштабів впливу людини на кліматичну систему Землі.
  Все частіше ми скаржимось на погане повітря, воду, бруд на дорогах, погіршення здоров’я, неякісні продукти, вирубку лісів… І якщо ми продовжуватимемо лише пасивно спостерігати, погіршення стану довкілля  неминуче.
  Надмірна кількість газів, що утворюється в результаті діяльності ТЕС, транспорту, сільського господарства та промисловості, спалення сміття, підвищує парниковий ефект, який призводить до підвищення глобальної приземної температури повітря. Саме людство несе відповідальність за забруднення атмосфери і негативні зміни у кліматичному балансі планети.
  «Ігнорування проблеми впливу на клімат – гірше за тероризм. Захисти планету від себе. Збережи планету для своїх дітей!»  саме під таким гаслом пройшла лекція старшого наукового співробітника Українського гідрометеорологічного інституту Світлани Краковської.
  28 березня студенти першого курсу нашого факультету відвідали заключний захід виставки Future Generation Art Prize 2019 в PinchukArtCentre – лекцію Світлани Краковської про зміни клімату. 

 Svitlana Krakovska — експертка зі зміни клімату, кандидатка фізико-математичних наук, стипендіат Фонду Сороса, стипендіат Президента України та НАН України, з 2013 року делегатка від України до Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату (IPCC). Завідуюча лабораторією прикладної кліматології в Українському гідрометеорологічному інституті. Брала участь у Другій антарктичній експедиції 1997-1998, понад рік працювала на Українській антарктичній станції «Академік Вернадський».

  Розпочала свою лекцію кліматолог із інформації про те, що вже відбулося із кліматом планети. Від початку індустріальної доби відсоток парникових газів в атмосфері почав збільшуватися. Внаслідок цього середня температура на Землі зросла в середньому на 1ºС (0,7-1,9ºС) і почалися негативні зміни клімату. Концентрація вуглекислого газу збільшилася (за останні сто років) на 40%, що є найбільшим рівнем за останні 650 тис. років. Якщо викиди парникових газів не будуть контролюватися, зміна клімату протягом найближчих сотень років буде відбуватися зі швидкістю, невідомої з початку розвитку цивілізації. Існує реальна можливість того, що механізми реакції у відповідь призведуть до раптової та незворотньої зміни клімату.

  «Кожен з нас може змінити свій спосіб життя, щоб допомогти природі. Почати можна з малого, поступово переходячи до більш серйозних кроків, і ви зробите свій внесок у спільну справу  зменшення шкідливого впливу на кліматичну систему,  закликала Світлана Краковська,  Зверніть увагу на свій будинок і повсякденні звички. Почніть з себе!»

  Кліматолог дала багато практичних порад, як допомагати планеті щодня: сортувати сміття, їздити на велосипеді, користуватися громадським транспортом, купувати місцеве, закривати кран під час чищення зубів, вимикати зарядні пристрої вночі, друкувати з обох боків листка, використовувати екоторбину, не використовувати пластикових пляшок, і т.д.

  Лекція довго не закінчувалася через велику зацікавленість аудиторії, молодь «засипала» запитаннями експерта.

  «Що можу зробити конкретно я, які мої вчинки можуть допомогти зменшити вплив на забруднення атмосфери, яку кількість людей зможе «витримати» планета?»  запитували Муравська Юлія та Шліхта Іванна.

  Манолій Єлизаветі сподобалось співставлення про підвищення температури Землі, яке можна порівняти з підвищенням температури людського тіла, потепління на 1 оС, багато це чи ні ? 

  «Які мої дії, як майбутнього агронома можуть посприяти зменшенню негативного впливу на парниковий ефект? Адже, якщо ми хочемо зберегти планету для майбутніх поколінь, починати треба вже сьогодні»   підсумував Подгорний Валентин, студент 4 групи (я переконана, що майбутній міністр аграрної політики).

  За порадою пані Світлани, ще до закінчення лекції, Атаманчук Віталія (студентка 2 групи), встановила на телефоні мобільний додаток «Кліматичні краплі», що відстежує та винагороджує екологічно-дружні вчинки з метою захисту довкілля та клімату планети. Зелені вчинки користувачів додатку переводяться в електронні бали, з подальшим їх обміном на знижки партнерів додатку.

  Емоції від отриманої інформації не вщухали ще й по дорозі до дому. Так Назаренко Дар’я, як справжній майбутній агроном, (майбутній керівник агрохолдингу, я переконана в цьому) запропонувала продовжити дискусію про шляхи адаптації сільського господарства до змін клімату за чашкою кави, але випитої не з одноразових пластянок, що перетворюються на гори сміття, а з феліжанок у затишному кафе.

  Лоза Ярослав, Долошко Максим, Дяченко Юрій (студенти 2 групи), оцінивши масштаб впливу людини на клімат, вирішили почати менше використовувати поліетилен.
  В усіх присутніх на лекції залишилось багато інформації для роздумів.
 Висновок, що зробила для себе особисто я: такі лекції є дуже корисними і продуктивними. Отримання інформації від провідного експерта зі змін клімату, як кажуть «з перших уст» для студентів є важливими і необхідними. Хоча відсоток «стурбованих» щодо кліматичних змін невеликий (на моє запрошення відвідати лекцію про зміни клімату з усього першого курсу відгукнулися не та кількість студентів, яку хотілося б бачити), я впевнена, якщо доля складеться так, що саме цим молодим людям прийдеться приймати важливі рішення у сфері своєї діяльності щодо впливу на клімат, їхніми вчинками гордитиметься увесь педагогічний колектив нашого факультету.
  Дякуємо Світлані Краковській за актуальну цікаву і доступну лекцію та запрошуємо прочитати її для аудиторії майбутніх агрономів у стінах нашого університету.
Махатма Ганді сказав: «Якщо ти хочеш зміну в майбутньому - стань цією зміною в сьогоденні».

доцент кафедри  кормовиробництва,  меліорації і метеорології
Олеся Скриник


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook