Рада роботодавців ННІ лісового і садово-паркового господарства: формування контингенту, якість підготовки, працевлаштування

27 березня 2019 року

Червоною ниткою через засідання ради роботодавців проходила спільна для всіх її учасників стурбованість кількістю вузів, їх кадровим забезпеченням, якістю навчання і підготовки фахівців спеціальностей «Лісове господарство» та «Садово-паркове господарство». Відкриваючи засідання, заступник голови ради роботодавців, завідувач сектору з персоналу Державного агентства лісових ресурсів України Алла Святецька звернула увагу на велику кількість вузів, які здійснюють підготовку спеціалістів для лісової галузі, але на жаль, низької якості, чого не можна сказати про НУБіП України та НЛТУ. Алла Святецька запропонувала підготувати звернення до МОН України про розроблення нових вимог до надання ліцензії навчальним закладам на підготовку спеціалістів, де особлива увага має надаватись наявності кадрового потенціалу, матеріально-технічного забезпечення та працевлаштування випускників.

З вітальним словом і вдячністю за плідну співпрацю до ради роботодавців звернувся проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Особлива увага була звернена на активну підтримку зі сторони виробничників підготовки фахівців лісової галузі у покращенні матеріально-технічної бази інституту, у сприянні реконструкції ботанічного саду, території університету державними і приватними структурами. Помітна стурбованість роботодавців у кількості навчальних закладів та якості підготовки фахівців, необхідності підготовки нових спеціальностей.

Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства проф. Петро Лакида проінформував присутніх про стан підготовки фахівців всіх спеціальностей в інституті, звернув увагу на покращення матеріально-технічного оснащення, при цьому подякував присутнім за підтримку і допомогу у розбудові лабораторій, висловив стурбованість збільшенням кількості непрофільних вузів, які отримують ліцензії на підготовку фахівців, але при цьому відсутнє кадрове забезпечення викладачами відповідних спеціальностей, наголосив на необхідності проведення спільної профорієнтаційної роботи, підтримав пропозиції Алли Святецької. Петро Лакида звернувся до присутніх з проханням підтримати ініціативу інституту стосовно звернення до МОН України про внесення до «Переліку спеціальностей» спеціальності «Мисливське господарство», аргументуючи тим, що на сьогодні галузь надзвичайно популярна, в Україні нараховується велика кількість державних і, особливо, приватних мисливських господарстві, всі обласні підприємства Державного агентства у своїй назві мають термін «мисливського господарства», але в державі відсутня підготовка мисливствознавців. А готувати таких фахівців за спеціалізацією «лісового господарства» не можливо, оскільки мисливствознавці мають отримати знання і навички з цілого комплексу біологічних, ветеринарних, зоотехнічних, правових дисциплін.

У своєму виступі Голова товариства лісівників України Юрій Марчук зупинився на ролі громадських організацій у підготовці фахівців. Відзначив їх роль у формуванні контингенту та бюджету на підготовку майбутніх фахівців та їх працевлаштування. Підтримав пропозицію Петра Лакиди, зазначивши, що на сьогодні в Україні 10 млн. га лісових і 40 млн. га мисливських угідь, а підготовка фахівців для господарювання на їх теренах відсутня. Запропонував розглянути питання створення навчально-науково-виробничих лабораторій спільно з Київським обласним та по м. Києву управлінням лісового та мисливського господарства на базі його передових підприємств з метою проходження практичного стажування на виробництві майбутніх випускників. Це сприятиме не лише набуттю практичного досвіду, адаптації до виробництва, а й майбутньому працевлаштуванню.

Генеральний директор ТОВ «Еліо України» Юрій Коростильов, якого введено до складу ради роботодавців, проінформував колег про своє підприємство, його діяльність. Особливу увагу звернув на високу якість підготовки фахівців спеціальності «Деревообробні та меблеві технології» у НУБіП України, оскільки вони складають більшість персоналу даного підприємства. Запропонував подальшу співпрацю з працевлаштування випускників даної спеціальності та спільному проведенні профорієнтаційної роботи.

Ще один з нововведенних членів ради роботодавців, заступник генерального директора КО «Київзеленбуд», Дмитро Заруба проінформував присутніх про тісну співпрацю з інститутом, працевлаштуванням випускників, активним залученням їх до проходження навчальних, виробничих і переддипломних практик з метою покращення практичної складової майбутніх фахівців і відбором майбутніх потенційних працівників підприємства, при цьому зазначивши високу якість їх підготовки та рівень знань.

Секретар ради,
С. Ковалевський

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook