Засідання ради роботодавців на факультеті інформаційних технологій: нові горизонти співпраці

22 березня 2019 року
     21 березня на факультеті інформаційних технологій відбулося засідання ради роботодавців, котре відкрили голова ради Ірина Столярчук, к.ф.-м.н., доцент, керівник сертифікаційного навчального центру «Проком» та декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова, д.пед.н., професор.

     У своєму виступі Ірина Столярчук наголосила, що рада роботодавців сформована не лише з представників компаній ІТ-бізнесу, які є роботодавцями для випускників факультету, а й з технологічних компаній, таких як, Microsoft та Cisco, агрокомпаній, які активно використовують ІТ-рішення для виконання завдань у своїй галузі, представників асоціацій та державних установ, котрі опікуються питаннями цифровізації різних сфер діяльності. Ірина Аркадіївна більш детальніше зупинилася на можливих формах співпраці бізнесу та університету, поділилася власним досвідом організації такої роботи з різними освітніми закладами, зокрема факультетом інформаційних технологій в НУБіП України. За участі компанії «Проком» на факультеті створено «Центр компетенцій 1С», який наразі трансформується у «Центр компетенцій ERP систем». Завданнями центру є формування у студентів ІТ-фаху компетентностей з адміністрування, конфігурування, налаштування та розробки окремих модулів для програмного забезпечення автоматизації процесів управління підприємством, зокрема організація формального та неформального навчання студентів факультету.

     Олена Глазунова зазначила великий вклад у розвиток факультету усіх представників ради роботодавців, представила учасників засідання та запросила до конструктивного діалогу завідувачів кафедр та представників ради роботодавців для напрацювання нових рішень щодо підвищення якості освітнього процесу. «Без бізнесу, без відчуття потреб та реальних практичних ситуацій і завдань, які вирішуються на рівні виробничих процесів, неможливо підготувати фахівця, готового до вирішення цих завдань», сказала Олена Глазунова.

     Дискусію щодо аналізу результатів співпраці та їх перспектив розпочав Михайло Швиденко, завідувач кафедри інформаційних систем. Він представив ІТ-розробки кафедри та окреслив напрями співпраці з асоціацією дорадчих служб та Міністерством аграрної політики та продовольства України. Юрій Бакун, голова ради асоціації дорадчих служб України запевнив щодо активної підтримки розробки кафедри – порталу е-дорадництва, продовження співробітництва щодо поширення знань серед агровиробників з використанням цифрових платформ та технологій. Він наголосив на необхідності створення цифрового реєстру господарств та супроводі їх діяльності, створення платформи сільського розвитку.

     До дискусії також долучився Андрій Скрипник, завідувач кафедри економічної кібернетики, зауваживши про науковий потенціал кафедри в питаннях аналізу, моделювання та прогнозування даних. Про те, що ці завдання цікаві сьогодні не лише для аграрного бізнесу розповів Олег Соловей, керівник відділу логістики компанії «Бейерсдорф Україна». Він зазначив, що ті технології та інструменти, які сьогодні вивчають студенти факультету для аналізу та прогнозування – R, BAS, Power BI та інші є актуальними та затребуваними на сучасному ринку праці. Більше 10 випускників факультету у різний час були працівниками у їх компанії та повною мірою продемонстрували високий рівень своєї підготовки. Белла Голуб, завідувач кафедри комп’ютерних наук, відзначила, що технології аналізу великих даних, інтелектуальний аналіз сьогодні є в програмах підготовки ІТ-фахівців на факультеті та ці інструменти активно використовуються нашими студентами для вирішення завдань різної природи та складності. Юлія Боярінова, яка представляла Інститут реєстрації інформації, підтвердила цю тезу та розповіла про досвід організації виробничих практик на базі інституту магістрів факультету.

     До дискусії також долучилася Тетяна Кочеткова, менеджер проектів компанії AgroOnline. Слід зазначити, що компанія вже кілька років є партнером факультету в реалізації дуальної освіти, виконання проектів з моніторингу та аналізу даних. Це саме той випадок, коли факультет має можливість отримати доступ до реальних проектів, кейсів, даних та використовувати їх в освітньому процесі. Тетяна Кочеткова також відзначила ті добрі традиції, які вже склалися під час співпраці та зазначила важливість формувати у студентів soft skills (життєві навички), критичне та багатомодульне мислення. Магістри освітньої програми «Комп’ютерний еколого-економічний моніторинг» мають можливість практичного навчання на базі компанії AgroOnline. Крім того, Руслан Басараб, доцент кафедри комп’ютерних наук, який безпосередньо організовує співробітництво з цією компанію, розповів про нову ініціативу з організації пілотного проекту щодо автоматизації виробничих процесів на одному з навчально-дослідних господарств університету, який дозволить не лише поліпшити умови виробничої діяльності, а й залучити студентів до практичного впровадження та використання інформаційних технологій для завдань агробізнесу.

     Ще одним напрямом роботи ради роботодавців є впровадження новітніх технологій в межах вивчення професійно-орієнтованих дисциплін та навчальних практик. Про один з таких напрямів розповів Валерій Лахно, завідувач кафедри комп'ютерних систем і мереж. Реалізація проектів з кібербезпеки, розробка інтелектуальних систем для SMART активно використовують технології та платформи Cisco, а на факультеті вже третій рік працює така академія. Керівник академії Андрій Блозва, доцент кафедри комп’ютерних систем і мереж розповів про її розвиток, досягнення та перспективи на майбутнє. Олексій Борисенко, CEO по роботі з DevNet компанії Cisco окреслив наступні кроки щодо впровадження на факультеті платформи для проектування та розробки ІоТ з використанням DevNet, залучення студентів до хакатонів, воркшопів та конференцій, що організовуються компанією Cisco.

     Олена Глазунова відзначила активну роботу також центру дистанційних технологій та кафедри інформаційних і дистанційних технологій, щодо розробки інформаційно-освітнього середовища (ІОС) НУБіП України. Керівник центру дистанційних технологій Максим Мокрієв, поділився досвідом інтеграції хмарних сервісів у ІОС університету, зокрема, платформи для перевірки студентських робіт на плагіат. Вже більше 4 років факультет та компанія «Антиплагіат» спільно працюють над розробкою рішень щодо інтеграції їх сервісу для перевірки з навчальним порталом та репозитарієм магістерських робіт. Андрій Сідляренко, директор ТОВ «Антиплагіат», розповів про нову угоду підписану між університетом і їх компанією щодо впровадження програмного середовища Unicheck для перевірки на плагіат усіх праць науково-педагогічних працівників та студентів університету.

     Підводячи підсумки, було окреслено нові горизонти співпраці між членами ради роботодавців та факультетом у 2019 році.

Тетяна Осипова,
секретар Вченої ради факультету інформаційних технологій

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook