Конференція трудового колективу затвердила звіт ректора Станіслава Ніколаєнка про результати діяльності університету за 2018 рік

1 січня 2019 року

     В університеті пройшла конференція трудового колективу, яка зібрала 248 делегатів. На ній заслухали звіт ректора Станіслава Ніколаєнка та проректорів про результати діяльності Національного університету біоресурсів і природокористування України за 2018 рік та завдання на 2019 рік. А також голови профкому Ростислава Тарасенка – про стан виконання договору між адміністрацією і працівниками НУБіП за 2018 рік.

     Про результати наукової роботи та перспективи доповів перший проректор Ігор Ібатуллін, який відразу зазначив: університет успішно підтверджує статус національного та працює на отримання статусу дослідницького. За 2018 рік зросли обсяги фінансування наукових досліджень (найбільше коштів залучено співробітниками УЛЯБП АПК), науковці беруть участь у спільних міжнародних наукових проектах (подавали 9 проектів, успішно реалізуються 3), демонструють публікаційну активність (зокрема, у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз), реорганізовано «Науковий вісник НУБіП», високою лишається патентна активність (422 патенти і 184 нові технології). До наукової роботи залучені студенти – успішно працюють 227 студентських наукових гуртків. Більше двох десятків проектів підготували випускники Стартап-школи НУБіП. За минулий рік підготовлено 93 кандидати і 6 докторів наук. Відбулося багато наукових заходів, найактивнішими тут були ННІ лісового і садово-паркового господарства та гуманітарно-педагогічний факультет. Разом з тим, є ще над чим працювати. Наприклад, 15 % кафедр на сьогодні взагалі не залучають коштів за рахунок наукових досліджень і це неприпустимо.

     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша поінформував про високе місце університету у різноманітних рейтингах. Зокрема, 6-ту сходинку у ТОП 200, 7 – за кількістю студентів, зарахованих на бюджет за державним замовленням і 14 – за умов договору. Враховуючи рівень підготовки вступників цього року вперше було запроваджено безкоштовні вирівнювальні курси для першокурсників з деяких предметів, аби вони могли успішно навчатися. Стосовно навчальних видань 2018-й можна назвати переломним: в університеті запрацювала комісія з етики та академічної доброчесності, яка перевіряє подані роботи на плагіат та рекомендує (або не рекомендує) їх до друку. Серед проблем, які виявило опитування серед магістрів: дублювання однієї теми у двох дисциплінах і некоректна поведінка викладача (зокрема, трансляція застарілих знань). Це надважливе питання, адже головне наше завдання – підвищення якості освіти.

     Фінанси, міжнародна діяльність і соціальні питання – тема доповіді проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадима Ткачука. Насамперед він поінформував, що цього року університет перетнув позначку бюджету 1 мільярд гривень (+163 млн грн, порівняно з 2017 роком) і за рівнем фінансування займає 4-ту позицію серед українських вишів. Гопрозрахункова діяльність, лідерами у якій залишаються факультет землевпорядкування і ННІ лісового і садово-паркового господарства, залишається, на жаль, не до кінця використаним резервом.

     У міжнародній діяльності, яка визначена одним з пріоритетних напрямів розвитку, знаковою подією стало приєднання НУБіП до Великої Хартії Університетів. Наразі університет зміцнює свої позиції в світі: у міжнародному рейтингу QS піднявся на 10 позицій, діє 24 угоди в межах програми Erasmus+, студенти виїздять у провідні виші світу на навчання, а викладачі – на стажування. У НУБіП же навчаються 178 іноземних громадян і кількість таких студентів потрібно суттєво збільшувати.
     Соціальна складова: соціальну стипендію отримують 400 студентів, оплати за листками тимчасової непрацездатності становили близько 4 мільйонів гривень. Гостро стоїть проблема житла: 713 співробітників і їхніх сімей проживають у гуртожитках, тому наразі активно працюємо над будівництвом нового будинку. Придбано 5 комп’ютерних класів. Належним чином запрацювала типографія завдяки придбанню нового обладнання.

     Про величезний обсяг роботи прозвітував проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Всі ці роботи – і в корпусах, і в гуртожитках (ремонти фасадів і дахів, заміна вікон, капітальні ремонти кімнат і місць загального користування) були направлені на зменшення енерговитрат і економію коштів на них. І це принесло результат: сьогодні вони стали меншими вдвічі.

     Ректор університету Станіслав Ніколаєнко відзначив: такого відкритого стилю управління, як у НУБіП немає в жодному українському виші. І завдання, які стояли перед колективом у 2018 році він вважає виконаними. А визнання цього – святкування 120-річчя НУБіП України на державному рівні. Державними нагородами відзначено 11 наших колег, ще 8 – Кабінету Міністрів України, 21 – Верховної Ради України.

     Очільник вишу подякував членам Наглядової ради і особисто голові Миколі Томенку та Ради роботодавців на чолі з Валерієм Адамчуком.
     Ректор відмітив успішну вступну кампанію 2018 року: студентами стали 5581 особа (на 609 більше, ніж 2017 року), активне переобладнання навчально-наукових лабораторій, дебюрократизацію навчального процесу, успішну роботу прес-служби на чолі з Денисом Руднем і офіційного сайту.

     Серед завдань на 2019 рік. У науковій роботі маємо невикористаний резерв: потребуємо насправді проривних тем та ідей, реалізація яких працювала б на наш імідж. На тлі критичної демографічної ситуації та зростаючої конкуренції з боку закордонних університетів потрібно активніше залучати іноземних студентів. Ще одне важливе питання – підсилення соціальної роботи. Традиційно актуальними лишаються підготовка якісних фахівців і виховання справжніх патріотів та профорієнтаційна робота. Кожен факультет та ННІ повинні мати свою візитівку (якою є, наприклад, ботанічний сад). Це ж стоється і відокремлених підрозділів. Маємо рухатися вперед, працювати, створювати нові знання, співпрацювати з бізнесом, аграрною, лісовою, харчовою та іншими галузями, не залежно від складності ситуації в нашій державі.

     На завершення Станіслав Ніколаєнко закликав до спільної дискусії і постійного діалогу з тим, щоб творити університет разом.

     Микола Томенко пригадав свій перший візит до третього корпусу: тоді над ним і даху навіть не було. А сьогодні, після проробленої роботи, НУБіП можна сміливо назвати не тільки кращим аграрним університетом, а лідером освітянської галузі. Він сьогодні показує приклад всій країні, розробивши і успішно реалізуючи програму розвитку «Голосіївська ініціатива 2020», а тепер – і 2025. І це безумовний успіх Станіслава Ніколаєнка і колективу, який він очолює.

     Плідну роботи університетської Ради роботодавців і всіляку допомогу у цьому ректорату відмітив її очільник Валерій Адамчук. Який подякував своїм колегам і особисто Дмитру Мотринчуку за проведену роботу. Він також зупинився на потребах роботодавців: в умовах конкуренції потрібно розвивати наукові проекти, які є більш рентабельними і цікавими для бізнесу. І тут багато залежить від ініціативи самих факультетів та ННІ, адже талановитої молоді у них вистачає.

     Усі учасники обговорення запропонували схвалити звіт ректора університету Станіслава Ніколаєнка та коротко спинилися на тому, чим живуть їхні колективи.

     Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський відзначив доцільність запровадження дисципліни біобезпека, біозахист і біоетика, завідувач кафедри філософії Інна Савицька серед основних пріоритетів виділила досягнення європейської якості освіти, директор Бережанського агротехнічного коледжу Світлана Пилипишин наголосила на збереженні коледжів (зокрема шляхом законодавчого регулювання вступу випускників коледжів до університетів на скорочений термін навчання за результатами фахового випробування), директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва Роман Василишин – на піднятті престижу лісівника і лісової галузі в цілому, завідувач кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Микола Патика – важливості удосконалення наукоємних технологій в різних галузях і підвищенні престижу української освіти, завідувач кафедри механізації тваринництва Василь Хмельовський – важливості поліпшення матеріально-технічногої бази і залучення до її розвитку бізнесу, директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Володимир Козирський – необхідності подальшого дотримання програми енегозбереження, заступник голови Студентської організації Євгенія Дошка коротко презентувала найбільші студентські заходи та розповіла про реорганізацію структури СО.

     Переходячи до питання виконання колективного договору, Ростислав Тарасенко озвучив безпрецедентний обсяг виконаних будівельних і ремонтних робіт, належну оплату праці (у цілому по університету узагальнений показник рейтингу складає 1,87), зазначив, що матеріальна допомога, виплачена профспілковою організацією, становила 850 тис. гривень, велика увага приділялась протипожежній безпеці. І, звісно, соціальні питання. Упродовж літа у дитячому оздоровчому закладі «Чайка» оздоровлено 139 дітей (причому батьки сплачували 30% вартості путівки, решта – профком і адміністрація). Близько 450 тис. гривень було спрямовано на побудову власної лінії електропостачання у СОТ «Академічний». Безумовно, одним з найважливіших питань лишається поліпшення житлових умов працівників.

     Учасники конференції схвалили звіт ректора Станіслава Ніколаєнка про результати діяльності Національного університету біоресурсів і природокористування України за 2018 р. та головні завдання на 2019 рік. Головними пріоритетами діяльності університету у 2019 році визначили завдання, передбачені Програмою Президента України «Стратегія сталого розвитку «Україна-2020», Законом України «Про освіту», Законом України «Про вищу освіту», Програмою розвитку Університету «Голосіївська ініціатива-2020» та заходами по її реалізації на 2019 рік. Вченій раді, ректорату, колективам інститутів, факультетів, коледжів, кафедр, науково-педагогічним працівникам звернути особливу увагу на подальший ріст авторитету університету, посилення профорієнтаційної роботи, підвищення якості підготовки випускників, виховання творчих, підприємливих інноваційно-мислячих фахівців, посилення практичної підготовки шляхом взаємодії з бізнесом, роботодавцями, перебудову процесу відбору і підготовки науково-педагогічних кадрів, всіляке стимулювання їхньої наукової і педагогічної діяльності, посилення соціальної складової в діяльності університету та широке міжнародне співробітництво. А також удосконалення науково-дослідної роботи, переорієнтація її на міжнародну співпрацю, посилення впливу на економіку України, підвищення відповідальності, нової ролі колективів кафедр, викладачів, вчених, подальше набуття самостійності, автономії всіх структурних підрозділів, інститутів, факультетів, навчально-дослідних господарств, відокремлених підрозділів.

     Відповідаючи на виклики часу і оптимізуючи систему управління університетом, делегати конференції затвердили положення про обрання президента НУБіП та одноголосно обрали на цю посаду Станіслава Ніколаєнка.

     Рішення конференції трудового колективу можна завантажити за посиланнями:

Рішення Конференції трудового колективу НУБіП України

Рішення виконання колективного договору

Ірина Білоус


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook