Студенти-лісівники оцінили сучасний стан, визначили проблеми та завдання з відтворення гірських лісів Карпат

13 листопада 2018 року

     Вже відчувається зимова прохолода, а гуртківців СНГ «Київська асоціація студентів-лісівників» (KFSA) кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБІП України зігрівають теплі спогади про науково-практичний семінар «Гірські ліси Карпат: сучасний стан, проблеми та завдання з удосконалення їх відтворення та підвищення меліоративного значення». Окрім студентів-гуртківців участь у семінарі брав студент університету західної Угорщини, голова представництва міжнародної асоціації студентів-лісівників в Угорщині (IFSA LC Hungary), Іштван Деак. Користуючись нагодою, напередодні семінару всі бажаючи мали змогу відвідати лекцію «Forestry in Carpathian basin of Hungary» про особливості ведення лісового господарства в Угорщині, а для гостя було проведено екскурсії до Музею лісових звірів та птахів ім. проф. О.О.Салганського, Ботанічного саду НУБіП України, а також разом із гуртківцями відвідали 17-у міжнародну виставку машин і обладнання для лісового господарства, деревообробної та меблевої промисловості LISDEREWMASH.

     Виїзний семінар відбувся на базі Карпатського національного природного парку та ДП «Верховинське лісове господарство», лісові масиви яких межують, але мають різні підходи до ведення лісового господарства у гірських умовах. Збереження, відтворення лісів, їх сучасний стан та меліоративне значення, зокрема, протиерозійне, захисне, природо-охоронне, рекреаційне, стали темою для обговорення під час семінару.
     Для ознайомлення із лісокультурною діяльністю ДП «Верховинське лісове господарство» гуртківці відвідали Зеленське лісництво. Загальна площа лісництва становить 4231 га, з яких експлуатаційні ліси – 47 %, захисні ліси – 53 %. Переважаючі насадження є ялинові із домішкою ялиці, бука, явора та берези. Ліс починається з насінини, а тому надзвичайно цікавим об’єктом стала шишкосушарка, про принцип роботи якої розповів майстер лісу Іван Рокіщук.

     Відтворення лісів у гірських умовах надзвичайно трудомісткий процес, оскільки гірські ґрунти кам’янисті і механізований обробіток є неможливим, а посадка майбутнього лісу здійснюється виключно вручну за допомогою ось таких «кірок»(на фото). Зі слів працівників умови в Карпатах на стільки особливі, що найліпший результат із відтворення лісів дають посадки дичків, викопаних з-під пологу деревостанів.

      Також у лісництві в порядку експерименту займаються розведенням форелі, що теж зацікавило студентів.
     Для порівнянні підходів ведення лісового господарства у гірських умовах Карпат, учасники семінару відвідали Карпатський національний природний парк, лісові землі якого складають 91 % (34,8 тис. га) від загальної площі, в тому числі лісові культури – 3 % (13,1 тис. га). Ліси Карпатського НПП виконують комплекс меліоративних функцій, оскільки вони сприяють збереженню біорізноманіття, захищають ґрунти від ерозії, є місцем відпочинку населення, а відтак зазнають рекреаційного навантаження. В таких умовах одним із завдань, яке покладено перед колективом парку, є охорона та збереження природних екосистем. Учасники семінару мали можливість познайомитися із діяльністю парку у Чорногірському природоохоронному науково-дослідному відділенні (ПНДВ) Карпатського НПП. Інспектор з охорони природно-заповідного фонду Людмила Півнюк розповіла про структуру та діяльність ПНДВ, а також про особливості і неабияке значення проведення роботи із населенням. Жвава дискусія між студентами та працівниками свідчила про необхідність не тільки розглянути теоретично, а й побачити практично на власні очі проблеми, що виникають у гірських лісах, й особливості ведення тут лісогосподарської діяльності.

     А далі вирушили еколого-пізнавальною стежкою «На гору Піп Іван», благоустрій якої є теж частиною роботи працівників Карпатського НПП – це і інструктаж та обов’язкова реєстрація відвідувачів, нанесення і встановлення вказівників, облаштування вздовж маршруту місць відпочинку тощо. Саме такі заходи дозволяють регулювати рекреаційне навантаження та зменшити негативний вплив на цінні екосистеми. Екологічна стежка пролягає від Чорногірського ПНДВ через садибу Високогірного ПНДВ, де теж мали нагоду поспілкуватися із працівниками, через полонину Веснарка, через зачаровуюче озеро Марічейка, а також унікальні праліси. А вже на вершині гори Піп Іван (Чорногірський) відвідали капличку і руїни польської астрономо-метеорологічної обсерваторії, а також споглядали красу Українських зелених Карпат.

     В рамках культурного розвитку і збагачення учасники семінару відвідали Регіональний історико-краєзнавчий музей Гуцульщина, де Галина Кутащук, народна майстриня і талановитий екскурсовод, розповіла про різноманітні традиції, предмети побуту, витвори місцевого живопису, народний одяг та вишивки, а також вироби з дерева та глини. Надзвичайно цікавим для лісівників виявився куточок, присвячений лісосплаву по гірській річці Чорний Черемош із давніми фотознімками лісорубів на плотах та інструментами й пристосуваннями для виконання цієї непосильної сучасній людині праці.

     У Хаті-музеї вишивки вразила унікальними роботами, зачарувала своїми легендами учасників народна майстриня-вишивальниця, поетеса, казкарка Василина Янушевська. Дуже вдячні за теплий прийом, душевну бесіду із молоддю та хочемо побачити Василині Василівні міцного здоров’я й многая літа.

     Також випала нагода відвідати Музей прикладного мистецтва та дегустаційний зал прикарпатських виноробів, що теж був чудовим доповненням до програми семінару.

     Унікальною була можливість відвідати приватну колекцію лісових звірів і птахів Карпатського регіону, а також дізнатися про відповідальну роботу єгерів, відвідати годівниці і солонці, а з ще й натрапили на червонокнижну саламандру.

     Подібні заходи є важливою частиною освітянського процесу, адже дають можливість теоретичні знання підкріпити практичними навичками, живою дискусією із виробничниками, а також забезпечують освітньо-культурне збагачення молоді.



    Висловлюємо подяку керівництву ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, працівникам Карпатського національного природного парку та ДП «Верховинське лісове господарство» за допомогу в організації та проведенні семінару.

Ганна Лобченко,
старший викладач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій,
керівник СНГ «Київська асоціація студентів-лісівників»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook