Роботодавці знайомлять з останніми досягненнями у сфері геодезичного приладобудування студентів факультету землевпорядкування

12 листопада 2018 року

     Учасники останньої наради з планування, що пройшла на базі 6-го навчального корпусу, могли пересвідчитися у тісній співпраці факультету землевпорядкування із роботодавцями. Вони ж, у свою чергу, не лише знайомлять студентів-землевпорядників з останніми досягненнями у сфері геодезичного приладобудування, а й залюбки працевлаштовують їх за фахом.

     Студентам молодших курсів особливо цікаво доторкнутися до останніх моделей електронних тахеометрів, GPS- приймачів, мобільних і стаціонарних 3D-сканерів, безпілотних літальних апаратів тощо. У листопаді таку можливість вони отримали від представників компанії System Solutions та приватного акціонерного товариства науково-виробничого комплексу «КУРС» Михайла Туряниці і Володимира Гандзюка. Подібні зустрічі тривають на факультеті вже не перший рік у рамках Школи професійної майстерності.

     Участь у заході взяли студенти першого і другого курсів, а Михайло Туряниця і Володимир Гандзюк з великим задоволенням презентували нові технології, які сьогодні знаходять своє застосування у сфері геодезії. Тож одним з приладів, з яким безпосередньо познайомилися юні геодезисти та землевпорядники був новий лазерний сканер для оцифровки реальності – Leica BLK360. Зазвичай 3D-сканери дозволяють переводити фізичну форму земної поверхні у цифровий формат, а також створювати точну копію заданих об'єктів у вигляді тривимірної моделі. Особливістю BLK360 є його компактність і висока швидкість роботи. Студенти пересвідчилися, що цей прилад може сканувати об'єкти на відстані до 60 метрів з точністю 4 мм, а вбудована цифрова камера має високу роздільну здатність і дозволяє швидко отримати панорамне зображення. Михайло Туряниця зазначив, що інтегровані інфрачервоні сенсори дозволяють отримувати термографічні знімки, що може бути корисним при визначенні тепловтрат будівель, споруд, інженерних мереж тощо. А найцікавіше те, що отримання панорамного зображення на станції за допомогою BLK360 займає лише 3 хвилини. До того ж використовуючи мобільний додаток Recap Pro BLK360 зображення і дані сканування передаються в IPad.

  

Довідково:
     Наразі в геодезії застосовується три види лазерного сканування: 1) мобільне – коли обладнання встановлюється на автомобіль підвищеної прохідності, річкове судно або ж використовується як переносна платформа у вигляді рюкзака; 2) наземне – виконується для вирішення будівельних/архітектурних задач, включаючи зйомки складних промислових споруд, фасадів пам'яток архітектури, кар'єрів, відкритих гірничих виробок тощо; 3) повітряне – проводиться з літального апарату.

     Михайло Туряниця зазначив, що завдяки таким приладам за останні 7 років ефективність виконання робіт збільшилася в десятки разів: «Раніше бригада за відсутності сканера могла виміряти лише 300-400 м траси, а тепер ця цифра збільшилася до 80 км».

     Студенти-землевпорядники змогли оцінити якість роботи приладу безпосередньо на місцевості, а також особисто поспілкуватися зі спеціалістом із лазерного сканування та ВІМ-моделювання Володимиром Гандзюком. Він, до речі, розповів про особливості професії землевпорядника та геодезиста, про проходження виробничої практики під час навчання, про можливості працевлаштування за фахом. До того ж Володимир Гандзюк привів свій власний життєвий досвід. У кінці зустрічі він зауважив, що все залежить від самого студента і від його бажання: «Якщо студент бажає бути спеціалістом у якійсь сфері, йому необхідно добре знати дисципліни, які викладають в університеті. Якщо він хоче досягти вершин у кар'єрі, треба знати ще більше, треба ставити ціль і йти до неї, треба шукати виходи з тої чи іншої ситуації. Тільки тоді Ви чогось досягнете!».

Анастасія Матейченко,
студентка факультету землевпорядкування 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook