Заліщицький аграрний коледж поглиблює співпрацю з виробниками

13 жовтня 2018 року

     Співпраця з агропромисловими підприємствами відкриває чудові можливості для студентів в ознайомленні із сучасною сільськогосподарською технікою. «Землеробство – продовольча, економічна та екологічна безпека». Під таким гаслом відбувся Всеукраїнський практичний семінар співорганізаторами, якого разом з коледжем є науково методичний центр «Агроосвіта» та Філія «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП».

     У дводенному семінарі-конференції взяли участь представники аграрних закладів освіти Західного регіону України, науковці та сільськогосподарські товаровиробники.
     Головною метою семінару були: об'єднання спільних зусиль освіти, науки та бізнесу в аграрному секторі економіки, насамперед – освіти, науки та бізнесу в аграрному секторі економіки, насамперед - підготовка висококваліфікованих кадрів для вітчизняного товаровиробника.
     Другий день роботи семінару (практична частина) пройшов на виробництві філії «Перспектив». До уваги учасників семінару було представлено матеріально технічну базу підприємства, сучасні технології обробітку ґрунту, збирання, сушіння та зберігання сільськогосподарської продукції. Все це можна було побачити в роботі. Родзинкою семінару стала оглядова екскурсія техніки на демонстративному майданчику для студентів Заліщицького аграрного коледжу ім. Є. Храпливого.

Спостерігаючи за роботою орного агрегату у складі трактора з плугом LEMKEN та ґрунтообробного агрегату у складі трактора із глибокорозпушувачем Quivogne SSDR11 не можна було не відзначити перевагу останньому, а саме: відсутність ущільненої підошви борозни, значна глибина (аж до 50см) обробітку, якісне подрібнення грунту і вирівнювання поверхні поля завдяки двом голчастим барабанам, а також залишкам поживних решток на поверхні для захисту від вітрової ерозії.
     Грунтообробні агрегати у складі машинами HORSH TIGER та HORSH JOKER за один прохід здійснювали ідеальний передпосівний поверхневий обробіток, залишаючи за собою гарно розпушені та добре вирівняні грядки.
    Родзинкою сівалки SOLА з пневматичними висівними апаратами точного висіву було переобладнання її для припосівного внесення рідких розчинів мінеральних добрив (замість гранульованих), що на думку спеціалістів, покращить їх засвоєння.

     Порівнюючи роботу обприскувачів NEW HOLLAND та JASTO UNIPORT-4530 бразильського виробництва очевидними були переваги останнього в маневреності, адже у нього всі колеса керовані. Також передня навісна штанги полегшує роботу оператора, оскільки за нею зручніше спостерігати. Важливою особистістю обприскувача є можливість індивідуального (а не посекційного) відключення розпилювачів на штанзі. В поєднанні з автопілотом, це дає можливість повністю обробляти навіть вузькі залишкові смуги на полі.
     Кукурудзозбиральний і зернозбиральний комбайни KLAAS залишили враження добре продуманих, з інженерної точки зору, високо продуктивних машин.

     На семінарі студенти мали можливість познайомитися з випускниками Заліщицького аграрного коледжу, які працюють на фірмі агрономами. Вони гостям розказали про свої досягнення в обраній професії.
     Дзяб'як Любомир: «Закінчив Заліщицький радгосп технікум у 1996 році за спеціальністю «Організація і ведення фермерського господарства». Потім поступив до Львівського Національного Аграрного університету. У 2005 році закінчив аспірантуру і працював у науково-дослідному інституті. З 2010-2017р. був представником американської компанії «Піонер». На даний час працюю регіональним представником компанії «SAATBAU Україна». Це австрійська компанія, яка займається виробництвом насіння пшениці, ячменю, кукурудзи, сої та гороху. Для коледжу бажаю успіхів, натхнення, благополуччя і процвітання. Про колишній технікум маю гарні спогади, які розказую своїм колегам. Студентам – добре вчитися, слухатися викладачів і куратора. Я не жалію, що обрав дану професію. Вважаю, що сільське господарство є досить широка і перспективна галузь, у якій можна використати себе і свої знання. Коледж дає багато практики, за що вдячний викладачам
     Триш Олег: «Випускник «Заліщицького аграрного коледжу ім. Є. Храпливого» за спеціальністю «Виробництво і продукція рослинництва» (2008 – 2012р). У 2012 році поступив на бакалаврат тут у коледжі. З 2014 року по грудень 2015 року – роки навчання у Києві в університеті НУБіП України і здобуття диплома магістра за спеціальністю «Плодоовочівництво і виноградарство». З 2016 року працюю на фірмі і займаю посаду агронома дослідника-аналітика
     Демянів Василь: «У 2015 році закінчив «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» молодшого спеціаліста за спеціальністю «Виробництво і продукція рослинництва». З 1 червня 2018 року працюю агрономом по захисту рослин у філії «Перспектив» ПрАТ «Зернопродукт МХП». Дане підприємництво займається вирощуванням соняшнику, кукурудзи, озимої пшениці. На фірмі вся сучасна техніка за новітніми технологіями, є автопілот. Я вважаю, професія агронома на даний час є престижною і високо оплаченою. Саме основне бажання і знання, а роботу не важко знайти. Я впевнений у своєму виборі. Дякую викладачам коледжу за хороші знання».

     А живе спілкування з представниками агропідприємства окреслює широкі перспективи у вибраній студентами професії, дає хорошу мотивацію для сумісного навчання.

Симака С.П., Конько В.А., Андрусик Р.В.,
викладачі Заліщицького агроколеджу

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook