Перше засідання «Школи практичної психології» відбулося!

4 жовтня 2018 року

     Наприкінці вересня 2018 року на гуманітарно-педагогічному факультеті стартував проект School of Practical Psychology «Школа практичної психології», що його організувала кафедра психології.

     Тема першої зустрічі учасників заходу «Методи арт-терапії в роботі з токсичними емоціями», спрямована була на те, щоб допомогти студентам-психологам психологічно адаптуватися до освітніх умов, зокрема мінімізувати негативний емоційний супровід навчальної діяльності.

     Завідувач кафедри психології, доктор психологічних наук Віталій Шмаргун, відкриваючи проект «Школа практичної психології» привітав учасників з початком роботи. Він окреслив формат, цілі та завдання групової взаємодії, побажав плідної співпраці та відрекомендував поважну гостю ‒ психолога-практика, досвідченого тренера, сертифікованого арт-терапевта, члена асоціації арт-терапевтів України – Ірину Іщенко, яка поділилась зі студентами своїм професійним досвідом.

     Тема зустрічі актуальна і знайома кожному – наші емоції. Іноді позитивні, іноді негативні, іноді токсичні, але завжди продуктивні, якщо вмієш із ними працювати.
      Одним із ефективних психотерапевтичних методів роботи з чуттєво-емоційною сферою особистості є арт-терапія.

     Арт-терапія ‒ лікувальне застосування образотворчого мистецтва, що передбачає взаємодію між автором художньої роботи, самою роботою і фахівцем. Створення візуальних образів розглядають як важливий засіб міжособистісної комунікації і як форму пізнавальної діяльності клієнта, що дозволяє йому висловити ранні або актуальні «тут-і-тепер» переживання, які йому непросто висловити словами. Форма, колір та інші характеристики продуктів творчості (малюнків, виробів з пластиліну, піску тощо) здатні розкрити істинні бажання людини, її страхи, ставлення до людей та світу, а також вплинути на психологічний, емоційний та фізичний стан людини.
     Як виявилось, арт-терапія майже не має протипоказань і може бути «чарівною паличкою» в руках психолога. За допомогою малювання (колажування, ліплення, візуалізації) арт-терапія сприяє проникненню у світ підсвідомості і забезпечує усвідомлення власних ресурсів, можливостей та особистісне зростання.

     Учасники проекту не просто познайомилися з техніками арт-терапії, але і дізналися багато нового про самих себе, свої почуття, внутрішні конфлікти та глибинні бажання. Вони побачили, що малюнок, і головне його аналіз, може дати вихід внутрішнім конфліктам і сильним емоціям, усунути страх, зрозуміти власні почуття, сприяти зняттю напруги тощо. За допомогою малювання учасники мали можливість пропрацювати власні емоційні стани, усвідомити психологічні межі,а також зрозуміти багатогранність власного «Я».

До наступних зустрічей на проекті School of Practical Psychology.

Анжеліка Шамне,
професор кафедри психології,
доктор психологічних наук 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook